České
feráty
Redakce
Předplatné
Inzerce
Archiv
čísel
Kempy
a kurzy
Mezinár.
festival
alpinismu
ALPEN-
VEREIN.CZ

Mezinárodní festival alpinismu 2018 den za dnem

Mezinárodní festival alpinismu Praha, který se konal již po patnácté, přinesl z pohledu organizace dvě významné změny. Poprvé v historii se festival uskutečnil na Praze 2, konkrétně v Národním domě na Vinohradech na náměstí Míru. Postu moderátora se chopil Miroslav Augustin, jehož hlas je známý z Českého rozhlasu. Festival letos začal „večírkem pro nedočkavé“ - unikátním koncertem „Alpinismus a hudba“, který se uskutečnil ve čtvrtek 22. 11. na Praze 5. V kostele sv. Václava vystoupily slovinský pěvecký sbor Jezersko a rakouská kapela Mittersill. Koncert připomněl mimo jiné významné propojení Prahy a Alp. 

Pátek

Páteční program rozjel ve dvou stopách vedoucích zasněženou krajinou Petr Novák, který představil lyžařský přechod v polárních oblastech Laponska. Do jedné stopy silničního kola pozval diváky Daniel Polman, který povyprávěl o náročné ultracyklistické sezóně 2018 a představil nový film o extrémním 2200 km dlouhém závodě Race Around Austria, jehož autorem je předchozí přednášející Petr Novák.


Petr Novák

Pak přišel na řadu křest dlouho očekávaných knižních novinek: Lavina (P. Nairz, R. Mair), Dotknout se nebe (M. Holeček) a Ze života horolezce (J. Kugy). Po vernisáži výstavy dechberoucích fotografií NP Vysoké Taury P. Rohrmosera přišel na řadu blok přednášek věnovaných bezpečnosti v horách. Mikrofonu se nejprve ujal Pavel Horký, aby představil činnost Horské služby ČR, po něm přišli odborníci na téma lavin – Rakušané Patrick Nairz a Rudi Mair, kteří divákům dali mnoho cenných rad.


Křest knih

Soudobou alpinistickou špičku prezentovali mladí slovinští horolezci  a držitelé ocenění Zlatý cepín Aleš Česen a Luka Stražar. Letos zvládli extrémní prvovýstup alpským stylem na sedmitisícovku Latok I, o který se alpinisté snažili celých 40 let! Páteční program se uzavřel v duchu hesla „to nejlepší na konec“!

Slovinská dvojice si zcela zaslouženě odvezla z Prahy Cenu Johanna Stüdla za nejlepší přednášku dne.


Luka Stražar a Aleš Česen si přebírají Stüdlovu cenu

 

Sobota

Program druhého dne MFA sliboval neskutečnou jízdu napříč generacemi a různými formami horolezectví. Celodenní non-stop jízdu odstartoval oblíbenec nejen českého publika Radek Jaroš. V poutavé přednášce se ohlédl za posledními štacemi projektu Koruna světa, zejména pak za polární expedicí na nejvyšší vrchol Antarktidy Mt. Vinson.


Radek Jaroš

Českou legendu vystřídaly ty rakouské, které zná díky jejich úspěchu na Mt. Everestu celý alpinistický svět. Peter Habeler, Wolfgang Nairz a Robert Schauer představili Expedici z roku 1978, během níž byl dosažen poprvé vrchol Mt. Everestu bez podpůrného kyslíku. V panelové diskusi s touto mimořádnou trojicí na jednom pódiu se však téma dostalo například i do současných alpinistických vod a pohled na aktuální dění v horách. Padlo mnoho slov, které by se daly tesat do everestské žuly. Jeden z hřebů MFA byl zatlučen v sobotu dopoledne!


Panelová diskuse s účastníky expedice Everest 1978

Lucie Hrozová v poutavé přednášce předvedla, že když je někdo talentovaný, má sílu ve svalech a dostatek invence v hlavě, potom na ledech Aljašky předvede parádní představení! Na Lucku navázala velká naděje českého lezení a současná hvězda mládežnických kategorií Markéta Janošová.


Lucie Hrozová

Zpět do nejvyšších hor diváky zavedl Pavel Kořínek. Letos stanul s několika spolulezci na osmitisícovce Nanga Parbat. Češi na expedici pořídili několik skvělých fotografií a videozáznamů nejen přímo z cesty, ale i z nižších táborů, odkud pozorovali mohutné laviny. Téma bezpečnosti v horách nezůstalo nic dlužné ani sobotnímu programu, když s přednáškou vystoupil Peter Veider, šéf horské záchranné služby v Tyrolsku.


Alberto Iñurrategi

Svět osmitisícovek je pro návštěvníky MFA vždy velkým lákadlem. Možná proto, že je pro většinu z nás nedosažitelný. Španělská alpinistická hvězda Alberto Iñurrategi se v něm cítí jako ryba ve vodě. Jako čtvrtý (a přitom nejmladší člověk) na světě zvládl výstup na všech 14 osmitisícovek bez použití umělého kyslíku. Národní dům na Vinohradech zažil opět jeden z vrcholných momentů.

Že je Nepál a jeho úchvatný Himálaj skvělým cílem pro dobrodruhy napříč generacem, prezentovali tradiční hosté festivalu z této úžasné země – Ang Tshering Sherpa a Dawa Steven Sherpa, s mnoha zajímavými fakty je doplnil prezident GAMCE (významného světového kongresu o turismu ve velehorách) Birenda Rajkarnicar.


Dawa Steven Sherpa

Tradiční mnohaletou vzájemnost mezi Prahou a slovinskými horami představili Karmen KarničarDrejc Karničar a Ladislav Jirásko. Oznámili několik projektů na další rok, jedním z nich je například sbírka na chatu Češka koča.

Vrcholem sobotního programu byla česká premiéra strhujícího dokumentu televize ORF „Rekordy na Everestu – 40 let Everestu“. Diváci si na plátně vychutnávali pestrost propojení dobových 40 let starých záběrů se současnými komentáři všech účastníků expedice na Mt. Everest v roce 1978. Premiéry se stejně jako dopolední panelové diskuse zúčastnili přímí aktéři Peter Habeler, Wolfgang Nairz a Robert Schauer. Po filmu dostali vzácnou šanci i diváci, kteří mohli všem protagonistům položit otázky.

Cenu Johanna Stüdla si z Prahy odvezl (již po několikáté) Radek Jaroš.


Cena Johanna Stüdla pro Radka Jaroše

Neděle

Krátký, ale intenzivní. Tak by se dal popsat nedělní program, který zahájil sympatický horolezecký (i životní) pár Mirka Jirková a Jan Trávníček. S úsměvy na rtech povyprávěli o společných krocích po osmitisícovkách včetně té poslední, kterou byla Manaslu.


Miri Jirková a Honza "Tráva" Trávníček

Své rodné údolí Zillertal a také cestu k životní lásce – horolezectví – představil ve své tradičně filosofické prezentaci Peter Habeler. Tato legenda si svým emotivním vystoupením podmanila plný sál. Ostatně jako vždy, když na festival zavítala.


Peter Habeler

Peter ještě zůstal na scéně, aby společně s organizátory MFA předal ocenění Horolezec roku 2018. Komise sestavená ze společnosti ALPY a zástupců odborných medií z oblasti alpinismu (časopisy lidé&HORY a Everest, webové portály Lezec.cz a Horyinfo.cz) udělili stejně jako ve všech dosavadních ročnících soutěže (vyhlašována od roku 2010) nejvíce bodů Adamu Ondrovi. Nejlepší lezec planety byl v době vyhlašování na úspěšném lezeckém tripu v USA, a tak za něj cenu převzali rodiče. Plaketu za druhé a třetí místo si osobně převzali Mára Holeček a vycházející hvězda českého sportovního lezení Jakub Konečný.


Vyhlášení soutěže Horolezec roku 2018

Stříbrný medailista soutěže Horolezec roku 2018 se z pódia ale jen tak nedostal. S trochou nadsázky lze říct, že zbytek neděle už v podstatě patřil Márovi Holečkovi. Nejprve si od legendárního P. Habelera a R. Schauera převzal krásnou trofej Pražský křišťálový cepín za přínos k rozvoji alpinismu. Potom rozjel svou pověstnou živelnou show – letos se stejným názvem, jaký má jeho nová kniha Dotknout se nebe. S pověstnou dávkou vtipu a nadhledu povyprávěl o posledních parádních prvovýstupech alpským stylem.


Markovi Holečkovi předal Pražský křišťálový cepín Robert Schauer

Do třetice všeho dobrého – Mára si v neděli převzal třetí plaketu! Cenu Johanna Stüdla za nejlepší přednášku dne. Takový hattrick jsme na MFA ještě neměli. Otázka jak a v jakém stavu tři velké trofeje donesl domů, nechť zůstane otevřená. Třeba se to dozvíme během 16. ročníku.

 

text: Daniel Polman

foto: Jakub Müller / http://milisphoto.eu/