České
feráty
Redakce
Předplatné
Inzerce
Archiv
čísel
Kempy
a kurzy
Mezinár.
festival
alpinismu
ALPEN-
VEREIN.CZ

McKinley – první sjezd jižní stěny na lyžích a rekord na Cassinově hraně

Švéd Andreas Fransson (žijící v Chamonix) se stal prvním extrémním lyžařem, který sjel strmou jižní stěnu Mount McKinley (6194 m). Sjezd byl velmi komplikovaný s velkým objektivním rizikem. První půlhodinu sjížděl na lyžích celkem bez problémů, potom ale musel přetraverzovat za pomocí cepínů a stoupacích želez a čtyřikrát slanit. Během dne začaly ostré sluneční paprsky uvolňovat balvany ve stěně a Fransson se musel před jejich salvou na šest hodin schovat na bezpečném místě. Poté ho tlačil čas, a tak musel co nejrychleji sjíždět a místy slaňovat dolů. Do tábora se dostal s doznívajícím denním světlem. Ke sjezdu dodává: „Kdyby byly ve stěně lepší podmínky, dalo by se na lyžích sjet tak o 300 až 400 metrů více. Ale z celkových 4000 m se mi podařilo sjet 3000 m, s čímž jsem spokojen.“


Masivní jižní stěna
Mount McKinley (6194 m)

Když Andreas Fransson vystupoval se svým kolegou Kastengrenem (šel bez lyží) k vrcholu, předešla je jiná dvojice, která měla také velmi ambiciózní cíl. Jednalo se o britské horolezce Jonathana Griffitha a Willi Sima, kteří se pokoušeli o rychlostní rekord na velmi respektované Cassinově hraně. Cestu, kterou je běžné vystupovat až jeden týden, zvládli za skvělých (a rekordních) 14 hodin a 40 minut.

Mount McKinley (6194 m) poprvé zdolali v červnu 1961 členové alpského spolku z Lecca: Luigino Airoldi, Gigi Alippi, Jack Canali, Riccardo Cassin, Romano Perego and Annibale Zucchi. Výstup tenkrát ocenil i americký prezident John Kennedy, který Cassinovi, po němž byla cesta pojmenována, poslal pochvalný telegram.

Zdroj: Planetmountain.com