České
feráty
Redakce
Předplatné
Inzerce
Archiv
čísel
Kempy
a kurzy
Mezinár.
festival
alpinismu
ALPEN-
VEREIN.CZ

Masakr pod Nanga Parbatem - mezi obětmi jsou pravděpodobně i dva slovenští horolezci

Těžko uvěřitelná zpráva přišla v neděli 23. června ráno z Pákistánu. Podle agentury Reuters bylo poblíž základního tábora pod devátou nejvyšší horou na světě – Nanga Parbatem (8125 m) – zabito 9 zahraničních turistů a jejich místní průvodce, kteří měli v plánu výstup na tuto osmitisícovku. Útok má na svědomí pákistánská extrémistická skupina Džundulláh a hlásí se k němu i hnutí Taliban. Zabito bylo kolem 4. hodiny ranní (SELČ) pět členů ukrajinské expedice, tři Číňané, jeden Rus a Pákistánec. Na některých servrech byl jmenován i Litevec. Jeden čínský horolezec vyvázl pouze se zraněním a je hlavním svědkem celé události.

Podle posledních zpráv jsou mezi pěticí Ukrajinců s vysokou pravděpodobností i slovenští horolezci Anton Dobeš a Peter Šperka, kteří byli součástí ukrajinské expedice. Pákistánské úřady zatím v tomto ohledu nejsou konkrétní, nicméně dvojici těchto zkušených členů Himalaya Clubu Vysoké Tatry se nepodařilo kontaktovat. K útoku ozbrojenců oblečených do policejních uniforem došlo na diamírské straně hory, tedy pod západní stěnou hory v oblasti Gilgit-Baltistán, která vždy patřila k těm mírumilovnějším částem Pákistánu a žádný podobný incident se do této tragédie neudál.


Nákres Kinshoferovy cesty v západní Diamirské stěně, foto: M. Holeček (www.marekholecek.cz)

Výstup západní stěnou na vrchol má letos v plánu přes 50 horolezců. Většina z nich v den útoku využila pěkného počasí. Alpinisté proto postoupili do vyšších táborů, čímž si dost pravděpodobně zachránili život. Mezi nimi byl i známý turecký horolezec Tunc Findik a íránský alpinista Mehdi Gholipour. Podle agentury Reuters se mluvčí extrémistické skupiny vyjádřil ve smyslu, že podobné útoky budou provádět i v budoucnu: "Tito cizinci jsou naši nepřátelé a my se hrdě hlásíme k odpovědnosti za jejich zabití. V budoucnu budeme v podobných útocích pokračovat."

Smutné... Doufáme, že vám v brzké době z Karakoramu přineseme lepší zprávy. Mimo jiné se tam na svou druhou letošní expedici chystají i Marek Holeček a Zdeněk Hrubý, kteří chtějí dokončit projekt v západní stěně Gasherbrumu I.

 

Zdroj: Explorersweb.com, Planetmountain.com, Zpravy.ihned.cz, lidé&HORY