České
feráty
Redakce
Předplatné
Inzerce
Archiv
čísel
Kempy
a kurzy
Mezinár.
festival
alpinismu
ALPEN-
VEREIN.CZ

Markéta Hanáková míří za svým snem: Noshaq (7492 m)

Mezinárodní česko-slovenská expedice vyráží na horu Noshaq (7492 m), druhý nejvyšší vrchol pohoří Hindúkuš a nejvyšší hora Afghánistánu. V roce 2013 Markéta Hanáková jako první člověk na světě, který má  kardiostimulátor, vystoupila bez použití umělého kyslíku do nadmořské výšky 7219 m. V letošním roce se chce pokusit tento rekord překonat, a to právě výstupem na vrchol Noshaq, který se nachází se ve Wakhánském koridoru v severovýchodním Afghánistánu. Koridor je taková úzká 220 kilometrů dlouhá nudle nacházející se mezi Pákistánem, Čínou a Tádžikistánem. Místní obyvatelé toto území nazývají Bam-e Dunya, neboli Střecha světa. Wakhanský koridor je jedno z mála míst, kde panuje klid zbraní, a ženy tu nejsou považovány za méněcenné. Je to však velmi chudá část země.

 


Noshaq (7492 m)

 

Pětičlenná expedice vyrazila ve složení Zdeněk Hodinář, Markéta Hanáková, Petra Poganyová, Jaroslav Maixner a Vít Orava (více o členech ZDE). Po příletu je nyní čeká poměrně náročný čtyřdenní trek do základního tábora.

Noshaq nepatří ke komerčním vrcholům. O výstup na něj se pokouší jen málo horolezců. Zatím poslední a jediná "Češka,", která na vrchol vystoupila, byla v roce 1977 Dina Štěrbová. Zajímavé na tom je to, že v době výstupu měla slovenské občanství. Takže tentokrát k jeho vrcholu míří pro jistotu Češka Markéta a Slovenka Petra.