České
feráty
Redakce
Předplatné
Inzerce
Archiv
čísel
Kempy
a kurzy
Mezinár.
festival
alpinismu
ALPEN-
VEREIN.CZ

Marek Holeček a Zdeněk Hák to dokázali - prvovýstup jihozápadní stěnou Gasherbrumu I

Mára Holeček a Zdeněk Hák se vrátili z prvního pokusu o přelezení nové cesty v jihozápadní stěně Gasherbrumu I (8068 m), narozdíl od dvojice Ukrajinců, která překvapivě napochodovala do stejné cesty, nevyrazili domů, ale v BC nabrali síly na druhý pokus, který se vyplatil. Dle zprávy na FB Hudy sportu se klukům podařilo vystoupit na vrchol - NOVOU CESTOU ALPSKÝM STYLEM, což je věc v historii českého horolezectví naprosto unikátní a v kontextu světové scény také ojedinělý výkon. Letos se na osmitisícovce něco podobného nikomu nepodařilo. Jejich poslední bivak ostatně byl velmi blízko - viz. zpráva Marka Holečka z 30. 7. 2017: "Dnes máme další nechtěný bivak, ale už na samém vrcholovém hřebenu. Bod G je od nás nějakých 40m, takže na plácnutí ruky, ale musíme si to nechat na zítřek a půjdeme přes něj. Protože dolez skalní bariéry byl mazec, kdy i rukavice šly stranou a do toho padla tma a drobně sněžilo. Jinak jsme se Zdendou v pohodě, připraveni se utkat o další, jenže bacha, už sestupový den. Ukládáme se na vršku Géčka ke spánku."

 

 

----------------------------------------------- starší zprávy ------------------------------------------------

Mára Holeček (29. 7. 2017): "Včera jsme dolezli hodně nepřátelským mixovým terénem do půlky skalní bariéry 7880m. Následný bivak byl děsivý, ale nějak jsme ho úspěšně překlepali a dnes se pokusíme přeběhnout vršek."

Mára Holeček (27. 7. 2017): "Dnes jsme se prokousávali celý den přes horní plato,kde bylo moře sněhu. Jednoduše hrozné. Máme také hodně špatný bivak pod skalní bariérou 7700m, snad zítra přelezeme přes vrchol a začneme zdrhat před přicházejícím špatným počasím."

Více k expedici...

Bude tomu už skoro 30 let, co se české expedici podařilo vylézt prvovýstupem na osmitisícový vrchol, navíc expedičně, nikdy ne alpským stylem. Mára Holeček se již popáté pokouší prázdnou kolonku ve výkladní skříni naší alpinistické scény zaplnit. Tentokrát s ním leze horolezec, skialpinista a horský vůdce z Rokytnice nad Jizerou Zdeněk "Háček" Hák. Pokud by se jim prvovýstup alpským stylem v jihozápadní stěně Gasherbumu I (8068 m) podařil, půjde o výkon světové extra třídy. Jediný, kdo se kdy o tuto cestu pokusil, byla legendární polská dvojce Kurtyka s Kukuzckou. Při pokusu prostoupit horní partií hory ale nakonec přelezli zcela do jižní stěny, kde svůj prvovýstup napojili na cestu Američanů.


Plánovaný prvovýstup v jihozápadní stěně Gasherbrumu I - modře část, která byla do letoška velkou neznámou...

 

Marek Holeček uskutečnil první dva pokusy v jihozápadní stěně GI společně se Zdeňkem Hrubým, když z toho druhého v roce 2013 se jeho dlouholetý kamarád a spolulezec nevrátil. V roce 2015 ho s Tomášem Petrečkem uvěznilo počasí na dvanáct dní ve výšce nad 7000 m a pdobný scénář měla i loňská expedice s Ondrou Mandulou. Mára tedy pod jihozápadní stěnu vyrazil již popáté. Mnozí možná kroutili hlavami nad tím, že ho to stále baví, ale jeho slova mluví za vše...: „Kolik pokusů musel podstoupit Edison, než se mu rozsvítila první žárovka? Nejspíš souhrnné číslo není ani tak důležité, jako výsledek. V té hře o svůj prvovýstup na Gasherbrum I. vidím stále možnost, která mne láká a naplňuje. Dokud tenhle pocit budu mít, zkusím to klidně milionkrát.“
 

 

KLUKŮM MOC GRATULUJEME A PŘEJEME ŠŤASTNÝ NÁVRAT!

 

Zdroj: FB Marka Holečka - zápisky pro Lidové noviny, lidé&HORY