České
feráty
Redakce
Předplatné
Inzerce
Archiv
čísel
Kempy
a kurzy
Mezinár.
festival
alpinismu
ALPEN-
VEREIN.CZ

Mára a Háček jdou do stěny Gasherbrumu - a mají konkurenci!

Mára Holeček a Zdeněk Hák se aklimatizovali, odpočali si v BC a nyní již vyrazili za svým snem, kterým je prvovýstup v jihozápadní stěně Gasherbrumu I (8068 m). Dvojice Ukrajinců přehodnotila své plány a napochodovala do stejné cesty. Více už Mára Holeček (19. 7. 2017): "Dnes v noci se Zdendou vyrazíme na zteč. V ústech se mísí sladkokyselá chuť strachu a chutě utkat se o osud. Přibyla i další motivace, jelikož před námi vyrazila trojčlenná partička z Ukrajiny s denním náskokem. Celá léta, slovy přes třicet let, jediný kdo se objevil v této západní stěně Gasherbrumské, jsem byl já a mí parťáci. Teď najednou zde bude závod dvou zemí a dvou rozdílných vizí. Je pravda, že ambice kluků z Ukrajiny byly v čase mého příchodu do Base Campu zcela jiné. Měli v hledáčku východní stranu Gaše IV. Tam ovšem zjistili, že jejich šance a dle jejich slov i podmínek sněhových, jsou v tomto roce nulové. Shodou okolností jsou dva z nich ostřílení pašáci, kteří dokončili můj původní plán na Talung o dva roky později po mém prvovýstupu se Zdendou Hrubým. Takže konkurence zdravá a namakaná. Jen škoda, že myšlenka přišla asi jako „osvícení“ až po mém spatření v Base Campu. To si ale už dosazuji sám, bez žádných důkazů. Hory nepatří nikomu, dokonce ani předplatní právo. Jednoduše otevřený právoplatný souboj. Nevím, zda bude naší výhodou zvolený směr, který je rychlejší na průstup první poloviny stěny. Jelikož kluci valí bezpečnějším mixovým pilířem od spodní části, kde nehrozí pády kamenů a malých lavin. Ale je to výstup výrazně pomalejší a zároveň tím neříkám, automaticky těší. Jen logisticky složitější. Však čas ukáže, jestli se srazíme na horním poli pod vrcholovou hlavou, nebo jak to vlastně vůbec bude. Oni můj plán znají, kdežto jejich počínání, je pro mě utajené od samého začátku."

Předpověď počasí vypadá poměrně slibně - v pátek by mělo přijít okno minimálně dvou pěkných dnů. Tak držme klukům place v souboji s gravitací i dvojicí ukrajinských borců. Ať to klapne!

Více k expedici...

Bude tomu už skoro 30 let, co se české expedici podařilo vylézt prvovýstupem na osmitisícový vrchol, navíc expedičně, nikdy ne alpským stylem. Mára Holeček se již popáté pokouší prázdnou kolonku ve výkladní skříni naší alpinistické scény zaplnit. Tentokrát s ním leze horolezec, skialpinista a horský vůdce z Rokytnice nad Jizerou Zdeněk "Háček" Hák. Pokud by se jim prvovýstup alpským stylem v jihozápadní stěně Gasherbumu I (8068 m) podařil, půjde o výkon světové extra třídy. Jediný, kdo se kdy o tuto cestu pokusil, byla legendární polská dvojce Kurtyka s Kukuzckou. Při pokusu prostoupit horní partií hory ale nakonec přelezli zcela do jižní stěny, kde svůj prvovýstup napojili na cestu Američanů.


Plánovaný prvovýstup v jihozápadní stěně Gasherbrumu I - modře část, která je zatím velká neznámá...

 

Marek Holeček uskutečnil první dva pokusy v jihozápadní stěně GI společně se Zdeňkem Hrubým, když z toho druhého v roce 2013 se jeho dlouholetý kamarád a spolulezec nevrátil. V roce 2015 ho s Tomášem Petrečkem uvěznilo počasí na dvanáct dní ve výšce nad 7000 m a pdobný scénář měla i loňská expedice s Ondrou Mandulou. Mára tedy pod jihozápadní stěnu vyráží již popáté. Mnozí možná kroutí hlavou nad tím, že ho to stále baví, ale jeho slova mluví za vše...: „Kolik pokusů musel podstoupit Edison, než se mu rozsvítila první žárovka? Nejspíš souhrnné číslo není ani tak důležité, jako výsledek. V té hře o svůj prvovýstup na Gasherbrum I. vidím stále možnost, která mne láká a naplňuje. Dokud tenhle pocit budu mít, zkusím to klidně milionkrát.“
 

 

Držíme palce, o dalším půběhu české expedice vás budeme informovat!

 

Zdroj: FB Marka Holečka - zápisky pro Lidové noviny, lidé&HORY