České
feráty
Redakce
Předplatné
Inzerce
Archiv
čísel
Kempy
a kurzy
Mezinár.
festival
alpinismu
ALPEN-
VEREIN.CZ

Lucka Hrozová se po famózním prvovýstupu stala první ženou na světě, která zvládla cestu M15-!

Nedávno jsme vás informovali tom, že Lucka Hrozová přelezla do té doby nejtěžší mixovou cestu USA – Mustang (M14-), považujme to za jakýsi předkrm, protože nyní přišla od Lucky naprosto bombastická zpráva - hlavní chod... Lucka opět posunula hranice ženského lezení a stala se jedinou ženou na světě, která přelezla cestu o obtížnosti M15-! Rekord do této doby držela přelezem cesty Ironman M14+. Nyní se jí v USA podařilo jako první přelézt cestu Saphira (M15-)!

 

Více o výstupu samotná Lucka:

"Bájná dračice ze ságy Eragon. Její doupě se teď nachází ve Vailu v Colorádu. S přicházejícími mrazy ožívá. Její velikost dosahuje úctyhodných 55 metrů. Tuhle linii objevil a oboltoval Standa Stanley Vrba. Čech žijící již 17 let v USA, výborný alpinista, jenž má na svém kontě řadu cest, nad nimiž jsem žasla.

Linie Saphiry mě zaujala natolik, že to bylo první, do čeho jsem se chtěla pustit. Saphira vede úžasně logickým směrem mezi skalními a ledovými úseky. Vyznačuje se velkou rozmanitostí lezení. Kolmé technické lezení, dlouhý silový strop a závěr končí v legendárním rampouchu Octopussy. Kříží se s cestou Mustang M14-. (Možná pak byla trochu škoda, že jsem Mustanga nezkusila jako první cestu, protože se mi pak podařil přelézt hned prvním pokusem).

Co se mi, ale taky podařilo, bylo zranění prstu. Po dolezení Mustanga začínal můj prostředníček nabírat dvojnásobný rozměr a fialovou barvu. Naštěstí se ale nejednalo o nic vážného. Postačilo jen pár dní volna, abych se do lezení mohla zas pustit naplno a zase se postavit pod tu ohromnou linii.

Nastupovala jsem do ní s velkou obavou, přeci jen cesta neměla dosud žádný přelez, ale zase to byla obrovská krásná výzva a Standa mi dodával hodně odvahy.

Vzhledem k tomu, že neumím létat jako bájní draci, byla pro mě cesta vzhůru velký boj, který se mi nakonec podařilo vybojovat. Při přelezu mě kromě omlácených nohou, bandasek, nervozity a při odlezech i strachu doprovázel mráz jak na Aljašce, ale zase nemůžu fňukat, protože Standovi, který mě v tom mrazu 50 minut v kuse jistil a Jackovi, který mě při přelezovém pokusu natáčel visíc na ledopádu Fang, musela být kosa daleko, daleko větší.

Moc si vážím a děkuju Standovi, jeho ženě Magdě, Jackovi a tátovi za obrovskou pomoc v Coloradu. Takže můj přelez patří i právě jim.

Další dík patří mým sponzorům Lidé a hory, Singing rock, Asolo."

Lucko, celá redakce lidé&HORY ti gratuluje a sklání se před tvým výkonem!

 

Fotky z cesty Saphira (M15-):

Foto: Jacek Czyz