České
feráty
Redakce
Předplatné
Inzerce
Archiv
čísel
Kempy
a kurzy
Mezinár.
festival
alpinismu
ALPEN-
VEREIN.CZ

Lucka Hrozová se hlásí opět z Colorada – přelezla nejtěžší mixovou cestu v USA!

Lucka Hrozová byla po velmi úspěšném závodě v Ouray dobře naladěná a hlavně ve špičkové formě. Vše naznačovalo tomu, že hroty svých cepínů a maček zatne do nějakých legendárních mixových prásků. A stalo se! Více už Lucka:

„Po vydařených závodech jsme zůstali ještě pár dnů v Ouray, kde jsme vyburáceli nějaké ledíky. Ledů tu je v okolí jako máku v obilí, stačí jen hodit cepínem a kde padne, dá se lézt.

Další cílem našeho putování byly ledy a mixy ve Vailu. Před přejezdem z Ouray jsme se spojili s naším kamarádem Standou Vrbou, který v USA žije už asi 17 let. Standa mi ukázal nejznámější lezeckou oblast s těžšími cestami, kde se nachází momentálně nejtěžší mixová cesta v USA Mustang (M14-).

 

Mustang se mi podařilo vylézt na první pokus (nejedná se o flash, protože předtím při přelézání nového projektu od Standy, který jsem lezla jako první, jsem Mustang překřížila). Mám obrovskou radost, že cesta pustila takhle rychlým stylem bez nacvičovaní. Nejtěžší pro mě byl boj se zimou, z -15 °C ráno se „oteplilo" na -10 °C. Měla jsem pocit, že necítím nejen ruce a nohy, ale snad i celé tělo. Spodní led jsem lezla v teplejších rukavicích a při přelezu do mixové části jsem si rukavičky musela přehodit za golfové. Naštěstí výměna proběhla bez ztráty rovnováhy a já mohla pokračovat vzhůru touto čtyřicetimetrovou cestou.

Mustang začíná lehce převislou mixovou stěnkou a pokračuje do kolmého, asi dvacetimetrového ledu. Pak následuje trochu komplikovaný přelez do vytrvalostního převisu. Převis končí technickým výlezem do vyledněného koutku, který je nutno potom slézt nebo pro někoho s „radostí" pro mě s bojácným křikem si odskočit cca 10 m do lana.

Radostnou euforii mi trochu zkazilo zranění prstu, kterého jsem si všimla až po čtvrt hodině po odlezení, kdy se mi začaly prsty trochu rozehřívat. Snad by se nemělo jednat o nic vážného a ještě se stihnu vrátit k lezení před naším návratem domů.

Velký dík patří hlavně Standovi, špičkovému alpinistovi, který mi je v Colorádu se vším nápomocen. Jeho nadšení a optimismus pro zimní lezení je pohádkově ledové. Další velký dík patří lidé&HORY, firmě Singingrock a Asolo."

Lucko, my děkujeme Tobě a držíme palce, ať se expedice nadále vyvíjí dle tvých představ!

 

 

foto: Libor Hroza, www.stenaholesovice.cz