České
feráty
Redakce
Předplatné
Inzerce
Archiv
čísel
Kempy
a kurzy
Mezinár.
festival
alpinismu
ALPEN-
VEREIN.CZ

LHOTSE 2011: vrcholové fotky Radka Jaroše

Radek Jaroš, který 19. května stál na vrcholu své 12. osmitisícovky - čtvrté nejvyšší hory světa - Lhotse (8516 m), zveřejnil několik fotek z úspěšného výstupu:


Radek Jaroš na vrcholu Lhotse (nyní mu do Koruny Himálaje zbývá Annapurna a K2)

Zdroj:
www.radekjaros.cz

 

SMS 19. 5. 2011:

Expedice Thuraya, Radek (16:22):
"JSEM V C4 VYSTUP NA LHOTSE V NOCI JSEM VZDAL ZIMA A NEVYSPANI PO HROZNY NOCI VYLZL JSEM 60M ZA 30MIM SEL JSEM SPAT A KONCIM"
Expedice Thuraya, Radek (16:30):
"ALE BYLO ME TO LITO V 6H JSEM TO ZKUSIL ZNOVA. PO NEUVERITELNY DRNE PO 16H VRCHOL!!!"

Telefonát Radka Jaroše po zdolání vrcholu si poslechněte ZDE.


 

Více na:
www.radekjaros.cz


 

Fotogalerie 3 (10. 5.):

Zdroj:
www.radekjaros.cz

_______________________________________________________________

 

STARŠÍ ZPRÁVY:

SMS 18. 5. 2011: "100M OD C4 ZACALO FOUKAT A NESVITI NEJHORSI DEN. JE TU HUR NEZ MINULE. JSOU PORYVY OD Z ZS OD EVERESTU SNAD ZATIM NEPADA NOVEJ SNIH JEN TO PREMISTUJE STAREJ SNIH. TECH 1260M JSEM DAL ZA 7H ALE 3H STAVENI STANU V 7700 TO BYLA SODA SAM V PORYVECH. JE NAS TU 6 SOUSEDI JEN KOUKALI… DNES JSEM NA VLASTNI OCI VIDEL POKOŘOVANI HORY."

SMS 14. 5. 2011: "BC. MOJE PROVINENI BYLO ASI VETSI. VEZENI SE PRODLUZUJE. V C2 NEBYL NIKDO KDO SE CHYSTAL NA LHOTSE. MOJE ZAZEMI NEUMOZNUJE NABRAT SILU TAM. ODDECH A POSLEDNI POKUS."

SMS 12. 5. 2011:"TAK NAHORE NIKDO NENI PO C3. ZITRA RUSIM C3 A BUDU STAVET C4. DAL UVIDIM JAK POCASI. POKUD TAK TO BUDE KURVA ZASLOUZENEJ KOPEC. CELKEM JSEM SE NABEHAL. TLACTE ME."

10. 5.: "O vrchol bych se chtěl pokusit z CIII 13. 5. někdy po půlnoci opustit tábor. Je to dálka, nebudu to rvát ale za každou cenu. Ale budu se rvát! Na Manaslu jsem měl poslední tábor v 7050 m, loni na CI taky v 7000 m. Vím, tohle je Lhotse."

TIP: Poslechněte si Radkův telefonát do rádia ZDE.

SMS 7. 5. 2011: "JSEM V BC NA MARAST. MEZI 4. AZ 10. JSEM RESIL CO. ALE VITR VELKEJ - ZITRA TAKY, ZASOBY A MORAL TAKY MIZEJ. TED SE MUSIM VZPAMATOVAT…"

SMS 6. 5. 2011: "C3 ZITRA C4 POZITRI ZKUSIM VRCHOL" ... "KDYZ VIDIM KLIDNOU A SLUNCEM OZARENOU VRCHOLOVOU STENU NADEMNOU CHCE SE ME TAM BEZET."

4. 5.: Jelikož by se mělo na Lhotse (8516 m) počasí asi na pár dní umoudřit, vyráží Radek Jaroš v noci ze 3. na 4. května na vrcholový pokus. Radek s sebou bere satelitní telefon. Věřme, že bude posílat samé dobré zprávy!

Více k "úprku" ze základního tábora směrem k vrcholu už sám Radek:

"Před pár hodinama jsem se dozvěděl zhruba to, že dva dny by mělo sněžit mín, skoro ne. Potom dva dny 10 – 15 cm aale potom se má začít zvedat vítr…"

"Pokus by bylo potřeba stihnout než začne foukat. To znamená vyrazit včera!"

2. 5.: Radek Jaroš má za sebou náročné vynášky do druhého výškového tábora. Ten je nyní plně zásobený a připravený k výstupu na vrchol. Počasí ale expedicím na Lhotse (8516 m) příliš nepřeje a Radek má obavy, aby jeho CII v těchto podmínkách vydržel: „Jeden velkej háček je, jestli věci a stan, kterej stojí o skoro km vejš ve stěně vydrží každodenní odpolední sněžení a vánice. To by zamotalo plány. Musel bych posunout CII na místo CIII a další den na CIV.“

Nyní Radek čeká na lepší podmínky v základním táboře. Také sbírá síly, protože vynášky s „plnou polní“ jich hodně seberou. Více Radek: „Když jsme nosili např loni ma Gasherbrumech, Miska vzal jídlo, Libor stan a já plyn, skoby… K tomu každej svoje osobní věci a je to. (zjednodušeno) Teď tohle musí nést jeden člověk. Samozřejmě se všechno malinko smrskne, ale prostě ta váha je pořád značná.“

Pátá nejvyšší hora si během Radkovy expedice vybrala i první oběť, když posledního dubna zemřel horolezec mezi CI a CII na výškovou nemoc. O dalším počínání Radka na Lhotse vás budeme informovat. Více najdete také na webu Radka Jaroše: www.radekjaros.cz.

Radek Jaroš se již dostal do výšky 7210 m, kde postavil stan. Patrně se dostal nejvýš ze všech expedic působících na Lhotse. Radka kromě fyzického vyčerpání způsobeného sólovým výstupem s "plnou polní" trápí i poměrně silné mrazy. Více v jeho SMS zprávách:

26. 4. (2 SMS): "PRAVE JSEM POSTAVIL STAN. JSEM HOTOVEJ JAK SE SROVNAM NECO NAPISU. MYSLIM ZE VE STENE NIKDO JINEJ NENI."

"DNES -23°C DO TOHO SE BLBE VSTAVA DAM POKUS O C3."

25. 4.: "DNES JSEM SE POKUSIL O C3 ALE V 6600 JSEM POCHOPIL ZE TO NEDAM VYNESL JSEM DEPO ALESPON DO 6900 JSEM UPLNE HOTOVEJ. ZITRA TO ZKUSIM ZNOVA POTREBOVAL BYCH 7300 M TO BY DAVALO SANCE V DALSI PERIODE K POKUSU VRCHOL. JSEM HOTOVEC UVAZUJU ZE SI NADELIM K NAROZENINAM VRTULNIK DO TEMBOCHE NADEJCHAT SE O2 VRCHOL STEJNE ZADNEJ… RANO TO ZKUSIM ZNOVA DO C3. DNES BYLO -19°C NEZ VYLEZE SLUNCE. VARENI ZUSTALO V DEPU TROCHU IMPROVIZUJU. JSEM ASI JEDINEJ KDO V C2 NEMA KUCHARE A SERVIS DIVNY TO JE."

Fotogalerie 2:

Zdroj:
www.radekjaros.cz

Radek Jaroš hlásí z Nepálu postup do C2, Velikonoce by měl oslavit výstupem do C3 a možná ještě výš... Podle jeho slov je dobře aklimatizovaný, stále mu ale chybí věci ze sudu, který nejspíš nikdy neuvidí. Naštěstí má s sebou náhradní věci, takže to pro něho není „existenční" problém. Stěna je dost zledovatělá, a tak s sebou bere npaříklad technický cepín místo "VHT cepínu". Obloha se postupně zatahuje a podle předpovědi by mělo do 28. 4. sněžit. Více Radek: „Včera psala Alča Zárybnická pozitivní zprávu, že končí období vichřice nahoře, ale místo toho má napadnout každej den až 15 cm sněhu! A já už myslel že v týhle oblasti nesněží. Navíc nad CII začíná stěna, a jak jsem ji viděl minule, byla samej led. Jakmile na to napadne, to bude jízda!"

Radek vzal s sebou na cestu do C3 (a možná i na vrchol) satelitní telefon, takže bude ve spojení prostřednictvím SMS zpráv. Další informace o Radkově výstupu na jeho 12. osmitisícovku – Lhotse (8516 m) – přineseme po Velikonocích.

Fotogalerie 1:

Zdroj:
www.radekjaros.cz

 

Místo toho, aby se Radek Jaroš v základním táboře pohodlně zabydlel a připravoval se na výstup, tak jen naštvaně čeká. Nikoliv na změnu počasí, ale na cargo, které dorazí s velkým zpožděním!

SMS zpráva ze 14. 4.:
JSEM V BASE CAMPU. BEZ KARGA JEN JAK JSEM PRILETEL A PRED MINUTOU ME REKLI ZE NAKLAD SEM DORAZI ZA 4 DNY! VCERA JESTE NEBYL JESTE ANI V LUKLE! KRETENI VYJE****!!


Radek Jaroš tentokrát míří na vrchol Lhotse (8516 m). Je to další osmitisícovka jeho projektu Koruna Himáláje (zbývají mu tři: Lhotse, K2 a Annapurna). Tentokrát odjel na expedici sám, stejně jako v roce 2009 na Manaslu. Předpokládá, že výstup by se mu měl podařit okolo 10. - 15. května. Nejpozději 25. května se bude vracet ze základního tábora zpět do Kathmandu. Aktuální informace z jeho výstupu budeme přinášet nadále na našich stránkách.

Zdroj:
www.radekjaros.cz