České
feráty
Redakce
Předplatné
Inzerce
Archiv
čísel
Kempy
a kurzy
Mezinár.
festival
alpinismu
ALPEN-
VEREIN.CZ

Letošní sezóna v Karakoramu přinesla jen pár úspěchů

Druhé nejvyšší pohoří na Zemi, které se pyšní pěticí osmitisícovek, letos expedice přivítalo velmi špatnými podmínkami. Zásadní dobrou zprávou ale je, že nebyly zaznamenány ztráty na životech či nějaká vážná zdanění.

 

K2 (8611 m)

I když na druhé nejvyšší hoře světa působila více než stovka účastníků expedic (mezi nimi i Češka Klára Kolouchová), nepodařilo se nikomu vystoupit na vrchol. Hlavním důvodem bylo velké lavinové nebezpečí.
 

Nanga Parbat (8125 m)

Dva týmy se letos pokoušely v severní stěně o výstup po Messnerově cestě z roku 2000. Špatné počasí horolezcům dovolilo nakouknout pouze těsně pod vrchol do výšky 7800 m. Na hoře nakonec zůstala trojice Ferran Latorre, Boyan Petrov a Helias Millerioux, které se zdařil výstup po Kinshoferově cestě.

 


Západ slunce na Nanga Parbatu

 

Broad Peak (8051 m)

Ve druhém červencovém týdnu se podařil výstup slovinské dvojici Aleš Česen a Luka Lindič. Nicméně učinili tak pouze kvůli aklimatizaci na jejich hlavní cíl, kterým byla tzv. „Shining Wall“ - tedy západní stěna Gasherbrumu IV. Podmínky ve stěně však byly velmi špatné, a tak se dvojice rozhodla pro výstup severozápadním hřebenem na severní vrchol (je o 20 metrů nižší než hlavní vrchol Gasherbrum IV, 7925 m). Výstup zvládli za tři dny (23. 7. - 26. 7. 2016) a zasloužili se tak o teprve čtvrté opakování cesty poprvé zlezené v roce 1986 trojicí Greg Child, Tom Hargis a Tim Macartney. Stali se nakonec jedinými, kdo Broad Peak zdolal, komerční expedice zradil zejména pomalý postup kvůli instalaci fixních lan. Několik vrcholových pokusů zaznamenal Španěl Oscar Cadiach, kterému zrovna tato osmitisícovka chybí k dokončení Koruny Himálaje (14x8000 m). Oscar se probojoval nejvýše do 7800 metrů.

Gasherbrum I (8068 m)

Mingma Gyalje Sherpa vedl po normální cestě skupinu sedmi lidí, kteří společně s ním stanuli 4. srpna 2016 na nejvyšším bodě. Poláci, kteří měli původně v plánu traverz mezi Gasherbrumem I a Gasherbrumem II, ztroskotali na špatném počasí. To samé se dá říct i o mezinárodně velmi sledované české dvojici Marek Holeček – Ondra Mandula, kteří se v západní stěně pokoušeli o prvovýstup alpským stylem. V těžkých podmínkách dosáhli 7700 metrů a byli na hoře několik dní uvěznění. Marek Holeček utrpěl i poměrně vážné omrzliny.
 

Gasherbrum II (8035 m)

Nejjednodušší z karakorámských osmitisícovek běžně zaznamenává až desítky výstupů ročně. Na vrchol se letos podařilo vystoupit pouze osmičlenné skupině horolezců 26. července 2016.

 

Přehled výstupů na osmitisícovky v Karakoramu:

K2: 0
Nanga Parbat: 3
GI: 8
Broad Peak: 2
GII: 8

 

zdroj: Altitudepakistan.blogspot.cz