České
feráty
Redakce
Předplatné
Inzerce
Archiv
čísel
Kempy
a kurzy
Mezinár.
festival
alpinismu
ALPEN-
VEREIN.CZ

KNOCK the GLOCK: Z Vídně na Großglockner za jeden den vlastní silou? Jde to!

Na letošní srpen naplánoval šéfredaktor lidé&HORY Dan Polman další extrémní bike&hike projekt "Knock the Glock". Dan se tento týden pokusí zdolat vlastními silami vzdálenost mezi Vídní a Großglocknerem (3798 m) – tedy mezi hlavním městem a nejvyšším vrcholem Rakouska.

K myšlence ho inspiroval původ názvu hory odvozený od jejího tvaru, který připomíná velký zvon. Ve vídeňské katedrále Stephansdom se nachází Pummerin – druhý největší zvon v Evropě, který patří k jedněm ze symbolů Rakouska, stejně tak jako vrcholový kříž na Großglockneru. Nápad propojit tyto dva symboly na sebe nenechal dlouho čekat.

Začátkem srpna využil velmi příznivé předpovědi, a tak společně s bratrem Martinem a kamarádem Petrem "Ňůmenem" Novákem vyrazil do rakouské metropole, aby 1. srpna ve 14:30 odstartovali pouť vedoucí celkem přes šest z devíti spolkových zemí (Vídeň, Dolní Rakousko, Štýrsko, Salcbursko, Korutany a Tyrolsko). Bratr řídil doprovodný automobil a Petr Novák pořizoval záběry pro dokumentární film.

Porci kilometrů a výškových metrů mezi hlavním městem a nejvyšším vrcholem Rakouska se Danovi podařilo překonat za 22 hodin a 15 minut. Z Vídně dojel na silničním kole nad vysokohorskou obec Kals. Tento úsek čítající 452 kilometrů a 5400 výškových metrů zdolal průměrnou rychlostí 27,9 km/h v čase 16 h a 13 min. Následně přesedlal na horské kolo, na kterém vyjel po strmé a technicky náročné pěšině k chatě Stüdlhütte (2801 m), odkud se společně s kameramanem Petrem Novákem a přítelem – horským vůdcem Franzem Holzerem vydal vstříc lezeckému výstupu přes hřeben Stüdlgrat k vrcholu Großglockneru (3789 m). Následně sestoupil po normální cestě zpět k chatě Stüdlhütte, kde chatař Georg Oberlohr připravil malou oslavu. Pak už Dana čekal jen dlouhý sjezd do obce Kals, kde po 27 hodinách celou „šílenou pouť“ ukončil.

„Jsem šťastný, že se mi něco takového podařilo vymyslet a hlavně pak uskutečnit. Bez pochyby to je největší sportovní výkon a největší šílenost, jakou jsem kdy v životě uskutečnil. V prvé řadě ale musím zdůraznit, že se jednalo o týmovou a nikoliv individuální akci. Brácha jel valnou většinu trasy s autem za mnou, aby mi na frekventovaných tazích kryl záda a v noci mi svítil na cestu. Petr Novák se staral kromě záběrů do filmu i o řadu dalších věcí. Pomáhal s navigací, občerstvením atd. Bez kluků by to nešlo, a tak projekt „Knock the Glock“ není můj, ale „náš“ úspěch. Odvedli jsme všichni tři stoprocentní výkon, jen tak se mohlo něco takového povést. Kromě asi tří zabloudění během přesunu z Vídně nám hrálo vše do karet, včetně počasí. Další člověk, který má velkou zásluhu na našem úspěchu, je i Franz Holzer, protože na Südlgtat bych se bez něj po 18 hodinách jízdy na kole v kopcích neodvážil. Franz se pro projekt nadchl už loni, kdy jsem mu o mém plánu vyprávěl. Projekt „Knock the Glock“ jsem plánoval dva roky a v duchu si stále představoval, co bude taková výzva obnášet. Myslel jsem tedy, že to bude menší dřina... Na druhou stranu jsem příliš nevěřil v to, že se to dá stihnout do 24 hodin. Překvapil jsem sám sebe. Pocit na vrcholu byl hodně emotivní, těžko popsatelný. Když jsem volal domů manželce, měl jsem slzy na krajíčku. Jsem šťastný za nás tři, že to takto vyšlo a život jsme si okořenili dalšími nezapomenutelnými zážitky.“

Podobný projekt „Velký Benátčan“, během kterého Dan Polman překonal za méně než 17 hodin vzdálenost mezi Benátkami a vrcholem Großvenediger, uskutečnil v roce 2009. Petr Novák natočil z této akce dokumentární film „Velký Benátčan – cesta od moře do mraků“. Podobný dokument vznikne i z letošního projektu. Určitě se máte na co těšit...

 

Knock the Glock v číslech:

Silniční kolo: Vídeň – Kals / Lucknerhaus: 452 km / 5400 m, 16 h : 45 min (27,9 km/h)

MTB: Lucknerhaus – Stüdlhütte (2801 m) – Kals: 18 km / 1000 m

Výstup: Stüdlhütte – Großglockner (3798 m) – přes hřeben Stüdlgrat: 1000 m

CELKEM Vídeň – Glockner: 22h : 15 min, 477 km a 7400 výškových metrů

Celkový čas včetně sestupu a sjezdu: 27 h

Celý tento projekt zachycuje 50 snímků, jejímiž autory jsou Martin Polman, Ladislav Jirásko a Franz Hholzer, http://www.alpinkompetenzzentrum.at/:

Odjezd z Prahy:

U císaře pána den před startem...:

Vídeň - Stephansdom:

Minutu před startem na okraji Vídně:

On the road:

Přejezd Semmeringu:

Stoupání do Kaslu:

MTB výjezd k Lucknerhütte (2241 m):

MTB výjezd ke Stüdlhütte (2801 m):

U chaty Stüdlhütte - po cca 18 hodinách cyklistiky:

Zleva: Georg Oberlohr, Petr "Ňůmen" Novák a Franz Holzer:

Výstup na Großglockner (3798 m) přes hřeben Stüdlgrat:

Sestup:

Oslavička na Stüdlhütte:

Knock the Glock byla týmová akce:

...zas taková pohoda to nebyla:

Přesně po 14 dnech na místě činu - tentokrát "natěžko" za 1,5 dne z Nové Paky :-)

 

-------------------------------------- starší zpráva -------------------------------------------

 

Cílem projektu je:

- zdolat vzdálenost mezi hlavním městem Rakouska a nejvyšší horu této země

- tím propojit dva velmi významné symboly: největší zvon Rakouska „Pummerin", který je umístěný v severní věži slavného vídeňského Stephansdomu, s vrcholovým křížem Großglockneru - hory, která svým tvarem připomíná obrovský zvon

- to vše pouze pomocí vlastních sil (silniční kolo, MTB, chůze, lezecký výstup) non-stop v co nejkratším čase

- projekt bude co do překonané vzdálenosti (500 km) a převýšení (7000 - 8000 m) při nepřetržitém pohybu znamenat extrémní fyzický výkon. Lezecký výstup přes hřeben Stüdlgrat bude vyžadovat i zkušenosti s pohybem na skále. Jedná se o další z velkých výzev, o které by se bez několikaletého tréninku nemohlo ani uvažovat (v roce 2010 vytvořil český rekord ve 24hodinovce: 880 km). Dan se pokusí zužitkovat tisíce hodin strávených v sedle kola i při dalších sportech, aby si splnil jeden ze svých snů. Na cestě k němu mu bude pomáhat i jeho bratr Martin coby navigátor a řidič doprovodného automobilu a také Petr "Ňůmen" Novák, který z celé akce připraví dokumentární film a s Danem půjde přes Stüdlgrat na vrchol. Ve stejné sestavě absolvovali i Velkého Benátčana.

Fotografie z projektu "Velký Benátčan" v roce 2009

Tým:

Daniel Polman – extrémní sportovec, šéfredaktor lidé&HORY – ten, kdo bude šlapat...
Petr Novák – horolezec, kameraman a fotograf – ten z toho vykouzlí pěkný film...
Martin Polman – příznivce rychlých kol a hor – ten, kdo bude řídit auto, navigovat a fotit ...

Odkazy:

24 h rekord

Velký Benátčan

Kontakt:
d.polman@seznam.cz
+420 777 600 877