České
feráty
Redakce
Předplatné
Inzerce
Archiv
čísel
Kempy
a kurzy
Mezinár.
festival
alpinismu
ALPEN-
VEREIN.CZ

Kniha POČASÍ NA HORÁCH

Na sklonku roku 2014 vyšla česká verze publikace Karla Gabla, významného znalce a odborníka na problematiku počasí, která je určena všem návštěvníkům hor. Kniha přináší mnoho praktických rad meteorologů a celé spektrum neocenitelných informací a pokynů, jak správně vyhodnotit počasí a naplánovat túru na horách.

Svými předpověďmi počasí pro všechny oblasti světa pomohl takovým horolezcům, jako jsou Gerlinda Kaltenbrunnerová a Ralf Dujmovits, Simone Moro, Thomas a Alexander Huberovi, Stefan Siegrist, David Lama a mnoho dalších. Od roku 1977 přednáší alpskou meteorologii rakouským uchazečům o vzdělání horského vůdce. Sám Karl Gabl zdolal celou řadu hor na celém světě. K jeho největším výkonům patří slyžování 7492 m vysoké hory Noshaq v Hindúkuši.

Karl Gabl prezentuje své poznatky a zkušenosti s celoživotním pozorováním a vnímáním počasí na horách populární a srozumitelnou formou, která zaujme každého turistu, trekaře, lezce nebo skialpinistu. Těžiště publikace tvoří kapitoly o tlakových výších a nížích, o fénech nebo pasátech, o jet streamech, monzunech i o bouřkách. Významnou součástí knihy jsou kapitoly zabývající se problematikou přípravy a plánování horských túr v návaznosti na předpověď počasí.

Úvodní slovo k publikaci připravili přední himálajší lezci Gerlinde Kaltenbrunnerová a Ralf Dujmovits.

Českou verzi publikace připravili známí domácí odborníci na problematiku počasí Alena Zárybnická a Michal Žák.

Publikaci o rozsahu 190 stran formátu 235 x 165 mm vydalo Vydavatelství horské literatury ALPY PRAHA. Cena publikace je 292 Kč. Zakoupit si ji můžete např. na www.mapis.cz.

TIP:
Poslechněte si Alenu Zárybnickou v archivu pořadu Host Radiožurnálu, kde knihu zmiňuje.