České
feráty
Redakce
Předplatné
Inzerce
Archiv
čísel
Kempy
a kurzy
Mezinár.
festival
alpinismu
ALPEN-
VEREIN.CZ

Kilian Jornet je na cestě pod Mt. Everest!

Největší osobnost současného trailrunningu, světová klasa ve skialpinismu, ale i zkušený horolezec Kilian Jornet (loni prostoupil např. severní stěnu Eigeru) odletěl do Nepálu, aby zvládl největší výzvu svého projektu „Summits of my Life“. Cíl je jasný – dostat se na jeden zátah v co nejkratším čase na vrchol Mt. Everestu (8848 m) a seběhnout do základního tábora. To vše bez použití umělého kyslíku, podpory výškových nosičů a fixnich lan. Extrémního sportovce z Katalánska doprovodili do Nepálu kameraman Sebastien Montaz, horský vůdce Vivian Bruchez a horolezec Jordi Tosas, který mimo jiné vystoupil i na vrchol K2 (8611 m).

 

 

Začátkem rekordního pokusu bude klasicky poslední obyvatelné místo v údolí – tím je klášter Rongpu stojící ve výšce zhruma 5000 m. Odtud to je ještě dlouhých 20 km do předsunutého základního tábora (6500 m). Následně se Klian rozhodne dle aktuálních podmínek mezi dvěma cestami k vrcholu – Nortonovým či Hornbeinovým kuloárem. Klian má bohaté zkušenosti s pohybem v těžkém horském terénu, nicméně v zóně smrti (nad 8000 m) ještě nikdy nebyl – to bude velká neznámá. Rekordní pokus uskutečnil v roce 1996 jihotyrolský extrémní horolezec Hans Kammerlander, když z předsunutého základního tábora vystoupil na vrchol za 16 hodin a 40 minut, následně sjel zpět na lyžích (celkem 23 hodin a 50 minut).

 

 

Kilian si náročnost projektu moc dobře uvědomuje: „Jak je u mě zvykem, když se něco nepovede, neznamená to, že nad tím zanevřu. Naopak – beru to jako lekci. Poslední slovo má vždy hora a to člověk musí respektovat.“ Budeme držet palce!

 

Projekt „Summits of My Life“ spočívá v posouvání časových rekordů výstupů na zásadní světové vrcholy. Dosavadní rekordy Kiliana Jorneta: Mont Blanc (2013, 4 h : 57 min), Matterhorn (2013, 2 h : 52 min), McKinley (2014, 11 h : 48 min).

 

Zdroj: Alpin.de, lidé&HORY