České
feráty
Redakce
Předplatné
Inzerce
Archiv
čísel
Kempy
a kurzy
Mezinár.
festival
alpinismu
ALPEN-
VEREIN.CZ

Kdo letos získá trofej Piolet d'Or? Známe nominované výstupy.

  Slavnostní vyhlášení nejprestižnějšího horolezeckého ocenění Piolet d'Or (zlatý cepín) proběhne tradičně v dubnu ve francouzském Chamonix a italském Courmayeuru. Vítěze z nominovaných výstupů bude vybírat odborná komise, v jejíž čele zasedne Greg Child. (Špičkový lezec, který působil zejména v Yosemitech, na Ajašce, ale také na věžích Trango v Karakoramu, napsal několik knih a podílel se i na filmové tvorbě. Narodil se v roce 1957 v Austrálii.)

Nahoře zlatý cepín - Piolet d'Or, který si za svůj celoživotní přínos převzal Reinhold Messner v roce 2010, dole křišťálový cepín, který mu byl předán za celoživotní přínos rozvoji alpinismu na Smíchovském festivalu alpinismu 2009.

 

Nominované výstupy:

  • Prvovýstup cestou „Dracula“ v jihovýchodní stěně aljašského vrcholu Mt. Foraker (5304 m): Američan Colin Haley (USA) a Bjorn-Eivind Artun (NOR).
  • Prvovýstup jihovýchodní stěny nejvyšší hory Kanady - Mt. Logan (6194 m): Yasushi Okada a Katsutaka Yokoyama (oba JAP). Výstup byl oceněn titulem „Golden Piton“ časopisem Climbing. O výstupu jsme vás již informovali – čtěte ZDE.
  • Prvovýstup 1500 m vysoké západní stěny indické hory Vasuki Parbat (6792 m), teprve druhý výstup na vrchol: Malcolm Bass a Paul Figg (oba UK). O výstupu jsme vás již informovali – čtěte ZDE.
  • Prvovýstup jihovýchodní stěnou Lunag (6830 m) v pohoří Rowling Himal v Nepálu: Max Belleville, Mathieu Détrie, Mathieu Meynadier a Sébastien Ratel (všichni FRA). O výstupu jsme vás již informovali – čtěte ZDE.
  • Prvovýstup ve 2500 m vysoké východní stěně hory Mt Edgar (6618 m) v čínském pohoří Minya Konka: Bruce Normand (UK) a Kyle Dempster (USA). O dalším jejich špičkovém výstupu v této oblasti čtěte ZDE.
  • Vystoupení devíti nových cest na západním a jižním pobřeží Grónska: Sean Villanueva, Nicolas a Olivier Favressovi (všichni BEL) a Ben Ditto (USA).

 

Jak jsme již informovali – cenu za celoživotní přínos si převezme významný anglický horolezec Doug Scott. Více ZDE.

Zdroj: Climbing.com