České
feráty
Redakce
Předplatné
Inzerce
Archiv
čísel
Kempy
a kurzy
Mezinár.
festival
alpinismu
ALPEN-
VEREIN.CZ

K2 (8611 m) – shrnutí mimořádné sezóny

Prestižní server Explorersweb.com přinesl zajímavé shrnutí neobyčejně úspěšné sezóny na druhé nejvyšší hoře světa. Ve výčtu mimořádných událostí nebyl opomenut ani Radek Jaroš a jeho dosažení Koruny Himálaje.

 

Léto 2014 na K2 se dá stručně shrnout asi takto:

 

Vrcholové úspěchy: Celkem na vrchol vystoupilo 48 lidí, z toho 32 dosáhlo vrcholu 26. července (viz foto zástupu z vrcholového dne).

 

Podpora Šerpů: V průměru na každé dva klienty připadal jeden výškový nosič – Šerpa.

 

Používání umělého kyslíku: Skoro 40% horolezců, kteří vystoupili na vrchol, šlo bez kyslíkových přístrojů.

 

Procento úspěšnosti: Zhruba 80% horolezců, kteří se pokusili o vrchol, si svůj sen splnilo. U K2 nevídaná statistika!

 

Úmrtí: K2 je nebezpečná hora, největšímu riziku jsou dle dlouhodobých statistik vystaveni horolezci vracející se z vrcholu (zhruba každý desátý zemře). Nicméně letos tomu tak není – o život při sestupu přišel jeden horolezec – Španěl Miguel Angel Perez, který zemřel v C4.

 

Významné momenty:

1/ K2 byla čtrnáctou zdolanou osmitisícovkou pro prvního Čecha, který dosáhl Koruny Himálaje - Radka Jaroše. Jako patnáctý na světě zdolal všech 14 osmitisícovek bez použití umělého kyslíku.

 

2/ Na K2 stanul historicky první bulharský horolezec Boyan Petrov a navíc se přiřadil k několika málo lidem, jimž se podařil cenný double: Broad Peak – K2.

 

3/ K2 letos zdolalo celkem šest žen! Nepálské trio Dawa Yangzum Sherpa, Pasang Lhamu Sherpa a Maya Sherpa, Čínanka Luo Jing, první Novozélanďanka a Australanka (dvojí občanství) Chris Jensen Burke a první Jihotyrolanka Tamara Lunger, která výstup zvládla bez použití umělého kyslíku.

 


První Jihotyrolanka na vrcholu - Tamara Lunger

 

Zdroj: Explorersweb.com, Alpin.de