České
feráty
Redakce
Předplatné
Inzerce
Archiv
čísel
Kempy
a kurzy
Mezinár.
festival
alpinismu
ALPEN-
VEREIN.CZ

Japonský prvovýstup na Tirich Mir

Letošní léto bylo a je na zajímavé horolezecké počiny opět velmi bohaté. Zvláště v posledních letech dává mnoho lezců přednost Pákistánu před Nepálem nebo Čínou a to zejména z důvodu menší byrokracie a nižších cen za povolení. Kromě tradičních pokusů o výstupy v Karakoramu a v Himálaji letos zamířilo hodně týmů i do třetího vysokého pohoří této oblasti, kterým je Hindukuš.

Mezi těmito horolezci byli i dva Japonci Kazuya Hiraide a Kenro Nakajima. Jde už o tradiční lezeckou dvojici, společně například v loňském roce zvládli prvovýstup na Karun Koh, z let 2017 a 2019 mají dokonce dva Zlaté cepíny za výstupy na Shispare a Rakaposhi. Právě nová cesta na Rakaposhi vznikla v podstatě náhodou, neboť oba muži přijeli do Pákistánu s cílem zdolat novou cestou Tirich Mir, ale nezískali povolení, proto si na poslední chvíli vybrali náhradní cíl.


Hiraide a Nakajima s horou Tirich Mir v pozadí. Foto Kazuya Hiraide

Po loňském úspěchu na Karun Koh se Hiraide původně chystal zkusit vylézt novou cestu v západní stěně K2. Nakonec si ale celý projekt rozmyslel, necítil se zatím dostatečně připravený. Nevyloučil, že na K2 dojde nakonec řada, ale pro letošek si s Nakajimou vybrali jiný cíl. A tím byla právě nejvyšší hora Hindukuše Tirich Mir vysoká 7708 metrů.

Tirich Mir je ve srovnání třeba s druhou nejvyšší horou Hindukuše Noshaqem velmi obtížná a málo lezená. Pokud už na ni někdo vystoupí, obvykle postupuje z jihu nebo západu. Japonci se však rozhodli pro novou cestu v severní stěně. Ta přitom dosud nebyla vylezená, ale co více, nikdo ji ani nezkoušel. Navíc i získat její fotografie je velmi obtížné. Sami Japonci tak hovořili o průzkumné výpravě.


Ledovec na úpatí stěny. Foto Ishii Sports

A ta se vydařila na jedničku. Kvůli jazykové bariéře se výprava Hiraideho a Nakajimy držela trochu stranou zájmu hlavních evropských a amerických zdrojů, o to však byla úspěšnější. Japoncům se podařilo překonat obtížný a velmi nebezpečný ledovec po stěnou. Poté už mohli začít se samotným lezením. Po třech bivacích ve stěně stanuli oba lezci 23. července na vrcholu. Následoval neméně náročný sestup. Ten naštěstí také proběhl bez komplikací a Hiraide i Nakajima jsou v pořádku. Možná se za tento počin dočkají dalšího Zlatého cepínu.


Nová cesta. Foto Ishii Sports

Text: VŠ
Zdroj: explorersweb.com