České
feráty
Redakce
Předplatné
Inzerce
Archiv
čísel
Kempy
a kurzy
Mezinár.
festival
alpinismu
ALPEN-
VEREIN.CZ

Intenzivní vzdělávání na Kurzu horské medicíny v Krkonoších

Pod záštitou UIAA/ICAR/ISMM proběhla v okolí horského hotelu Dvoračky v Krkonoších první část I. Mezinárodní kurz horské medicíny na území České republiky. Na účastníky čekalo intenzivní propojení teoretické a praktické výuka s vynikajícími specialisty horské medicíny s dlouholetou praxí v nejnáročnějších podmínkách.

 

 

Hlavní organizátorce Kristině Höschlové se při přípravě prvního kurzu horské medicíny podařilo zajistit špičkové zahraniční přednášející a vedoucí praktických workshopů – Emmanuel Cauchy z Chamonix, Lorenzo Introzzi (Val Gardena, Itálie), Dominique Jean (Univerzita a Univerzitní nemocnice v Grenoble, Francie) a Jean-Marc Bertrand (lékař horské letecké záchrany Mt. Blanc Helicopters, Avoriaz, Francie). Zahraniční školietele doplnili kromě Kristíny Höschlové také a Iva Sikulová-Filová (zdravotnická záchranářka, dobrovolná členka horské služby a první žena, která sjela Pallaviciniho kuloár na Grossglockneru) a na podzimní část v Jizerských horách Jana Kubalová (Předsedkyně Lékařské komise ČHS, víceprezidentka Společnosti horské medicíny a lékařka Zdravotnické záchranné služby Jihomoravského kraje).

 

 

V první části kurzu se účastníci intenzivně věnovali všemu, s čím by se mohli potkat v horských lyžařských střediscích, na běžkařských pláních, nebo při náročnější pohyb v alpském prostředí, případně při expedicích do velehor s různými variantami výškové nemoci. V jednotlivých dnech byla dostatečná pozornost věnována přednáškám s praktickými výstupy a diskuzemi, načež došlo k přesunu do venkovního prostředí, kde se nastudovaná témata převáděla do praxe. Každý si mohl vyzkoušet, jak diametrálně velký může být rozdil mezi nemocniční praxí a vyšetřováním za nízkých teplot přes několik vrstev oblečení, nebo napravování zlomenin a vykloubenin daleko od civilizace s nemožností rychlého transportu do nemocnice.

 

 

Přístup k zachraňovaným si účastníci vyzkoušeli při sobotních odpoledních workshopech, kde čtyři figuranti simulovali těžká zranění v obtížně dostupném terénu a komunikovali pouze anglicky. Celá neděle byla zaměřena na vše, co souvisí s pohybem ve volném sněhem pokrytém terénu a lavinové problematice. Iva Sikulová-Filová přitom podrobně rozebrala svou lavinu v bulharském pohoří Rila v roce 2006, která skončila jejími vážnými zraněními. Kromě základní lavinové trojice byla prakticky představena i pokročilá výbava – lavinový batoh Pieps JetForce a elektronická „vyhledávací“ sonda Pieps iProbe. Odpoledne si účastníci vyzkoušeli záchranu z laviny, naučili se řadu pasivních a aktivních testů stability sněhové pokrývky a na závěr je čekala simulovaná lavinová nehoda připravená členy Horské služby Rokytnice nad Jizerou.

 

 

Další dny se účastníkům věnovali horští vůdci Karel Kříž, Vojtěch Dvořák a Petr Giacintov a naučili je, jak se mají pohybovat na sněhu a ledu. Začalo se pohybem na sněhu a ledu se stoupacími železy, cepínem, brždění pádu a pokračovalo se ledovcovou problematikou od chůze, přes přemosťování trhlin až po jištění na sněhu a ledu se záchranou z trhliny. Zimní část kurzu horské medicíny skončila ve středu poté, co si účastníci vykopali velký záhrab a uvařili si v něm čaj z roztátého sněhu.

 

 

Další dvě části I. Mezinárodního kurzu horské medicíny se uskuteční na vrtulníkové základně v Německu a následně v září týdnem ve skalních terénech Jizerských hor.