České
feráty
Redakce
Předplatné
Inzerce
Archiv
čísel
Kempy
a kurzy
Mezinár.
festival
alpinismu
ALPEN-
VEREIN.CZ

Informace rakouských odborníků ohledně lavinového neštěstí v Tyrolsku

Lavina pod vrcholem Geier nad známým tyrolským střediskem Wattens zasáhla v sobotu 6. 2. 2016 dvacet českých skialpinistů. Jednalo se o dvě nezávislé skupiny českých kurzistů. Z informací od nejpovolanějších odborníků, dlouholetých členů Lawinenwarndienst Tirol, Rudiho Maira a Patricka Nairze, kteří se právě v den nehody nacházeli ve Wattens, přebíráme následující slova:

„V lavině pod vrcholem Geier bylo postiženo 20 osob. Jednu skupinu tvořilo 12, druhou pak 8 českých skialpinistů. Byli jsme náhodou ve stejný den v oblasti Wattener Lizum a fotografovali jsme z údolí rovněž náhodou dvanáctičlennou skupinu při jejich výstupu směrem na Geier. Skupina stoupala po svahu, na kterém se stala nehoda, první výstup zvládla bez problémů. Po sjezdu se všichni z této skupiny shromáždili na mírně rovinatém místě a začali opět vystupovat. Mezitím se druhá skupina 8 skialpinistů nacházela na svahu nad touto dvanáctičlennou skupinou. Krátce před nejstrmější částí svahu se tato druhá skupina rozhodla z důvodů bezpečnosti pohybu a menšího zatížení sněhových vrstev zvětšit rozestupy mezi jednotlivými účastníky. V tomto okamžiku byli všichni překvapeni deskovou lavinou a všichni včetně spodní skupiny byli lavinou zachyceni a strženi.


Dvanáctičlenná skupina rozdělená (2x6) během výstupu


Místo, kde došlo k odtrhu laviny, se nachází v severním sektoru vrcholu ve výškách od 2600 m do 2700 m, místo lze označit jako velmi strmé až extrémně strmé. Laviny se zastavily ve výšce asi 2300 metrů. Mocnost laviny mohla dosahovat dle odhadu místy až 5 m. Všichny skialpinisté byli perfektně vybaveni. Podle informací měli dokonce všichni airbagy, které byly při vzniku laviny aktivovány a nafouknuty. Lokalizace všech totálně zasypaných osob byla možná díky aktivním pípákům. Skialpinisté, kteří laviny nepřežili, byli nalezeni v hloubce 1,2 m a 3,2 m. Žádná z 5 obětí neměla kolem sebe vzduchovou kapsu. Z ostatních byli 2 zraněni a zbytek obou skupin – celkem 13 osob zůstalo nezraněno.

Pro analýzu sněhových vrstev, při které byl proveden rozbor sněhového profilu a zátěžový test, bylo zvoleno místo nad hranou uvolnění laviny s původní sněhovou pokrývkou. Analýza potvrdila známý problém tenkých sněhových vrstev, které se nachází blízko povrchu terénu. Za slabou vrstvu byla při rozboru jako primární určena tenká sněhová vrstva, která ležela na staré zmrzlé krustě; jako sekundární pak vrstva nespojeného plovoucího sněhu blízko povrchu terénu."


Oblast pod vrcholem Geier po pádu lavin - červeně místo, kde se skupina nacházela


Poslední informace od tyrolské Alpinpolizei potrvzují, že se jednalo o samovolné uvolnění lavin. Dnes v pondělí 8. 2. 2016 dopoledne pomáhal zástupce české ambasády v Rakousku pan Vladan Antonovic spolu se zástupkyní pojišťovenské burzy KNOX v Innsbrucku se zajišťováním likvidace sobotní nehody a s vyřizováním repatriace zahynulých pěti českých občanů zpět do vlasti.

Ladislav Jirásko, zdroj: lawinenwarndienst.blogspot.cz