České
feráty
Redakce
Předplatné
Inzerce
Archiv
čísel
Kempy
a kurzy
Mezinár.
festival
alpinismu
ALPEN-
VEREIN.CZ

II. ročník mezinárodního Kurzu horské medicíny uspěšně zakončen

Ve dnech 10.-17. září byl svoji letní částí na Jizerce a jejím okolí dokončen II. ročník mezinárodního Kurzu horské medicíny. Účastníci již tento rok absolvovali výcvik v zimních podmínkách na Dvoračkách v Krkonoších a následně ve výcvikovém středisku vrtulníkové záchrany Bergwacht Bayern v bavorském Bad Tölz.

Na chatě Stará Pila v Jizerských horách se opět sešla skupina složená z lékařů i zdravotníků nejen z České republiky, ale I ze Švýcarska, Slovenska, Irska a dokonce dalekého Nového Zélandu, přestože lékař David Poff pracuje dlouhodobě přeci jen o něco blíže naší zemi, v Austrálii. I tentokráte byl pro účastníky připraven více než zajímavý program.

 

 

Na jeho tvorbě a především realizaci se podílela garantka celého kurzu MUDr. Kristina Höschlová, naše přední expertka v oblasti horské medicíny, a dále evropští odborníci, kteří přednesli svá sdělení v prvních dvou především přednáškových dnech. Francouzská lékařka Dominique Jean zabývající se problematikou expediční medicíny z pohledu dětí a žen. Jean-Marc Bertrand, lékař aktivně působící v alpském středisku v Avoriaz, kde se specializuje na traumatologii a poskytování první neodkladné péče při rozličných urgentních stavech. MUDr. Jana Kubalová, předsedkyně lékařské komise Českého horolezeckého svazu. Posledně jmenovaná seznámila posluchače s problematikou nemoci z výšky. Všechny přednášky byly doplněny příklady z praxe a byly vždy zakončeny rozsáhlou diskuzí.

 

 

V následujících dnech přišel čas přesunout výukové aktivity do volného terénu. Ve spolupráci s Horskou službou Jizerské hory proběhl Trauma Workshop, při němž byli frekventanti nuceni ošetřit a správně zaléčit rozličná těžká poranění v náročném horském terénu. Atmosféru výcviku ještě umocnilo vskutku podzimní deštivé chladné počasí, takže výsledkem bylo skutečně cvičení téměř nerozeznatelné od ostrého zásahu profesionálních záchranářů v horách.

Jelikož klíčovým záchranným prostředkem v horském prostředí je vrtulník, následovala návštěva základny letecké záchranné služby Zdravotnické záchranné služby Libereckého kraje, kde byli všichni detailně seznámeni s bezpečným pohybem kolem vrtulníku. Na trenážeru si mohli vyzkoušet slanění, či fixaci pacienta v záchranných transportních prostředcích.
 

 

Následující dny patřily trojici horských vůdců certifikovaných UIAGM. Karel Kříž, Vojtěch Dvořák a Petr Giacintov důkladně proškolili v metodikách pohybu a záchrany nejen při skalním lezení, ale i při pohybu na via ferratách. Náplní tak bylo slaňování, spouštění raněných, vytahování k jistícím bodům či na vrchol skály.

Vrcholem celého týdne bylo sobotní cvičení zorganizované ve spolupráci Zdravotnické záchranné služby Libereckého kraje, Delta System Air (DSA), Horské služby České republiky, firmou Singing Rock a Vodní záchranné služby Českého červeného kříže u via feraty Vodní brána u Semil. Námětem byl praktický nácvik evakuace uvízlého turisty na skále pomocí vrtulníku záchranné služby s využitím podvěsové sítě, popř. upnutím do úvazku či trojcípého šátku. Účastníci kurzu se tak ocitli v roli figurantů i asistentů záchranářů. Vodní záchranáři nakonec doplnili program o ukázku záchrany z vodního toku.

 

 

Dalším velkým expertem na horskou medicínu, který se kurzu zúčastnil, byl Emmanuel Cauchy, jehož specializací a doménou je zejména hypotermie a omrzliny. I jeho přednáška se setkala s velkým ohlasem.

 

 

Nejen dny, ale i večery přinesly zajímavý program. Kurz navštívila přední jména českého, či spíše světového horolezectví. Postupně se o své poznatky a zkušenosti na Jizerku přijeli podělit Honza “Tráva” Trávníček, Martin Šťourač a Karel Svoboda z Beton Ski a také Zdeněk Hák “Háček”, který formou zábavné prezentace ukázal úskalí dobývání vrcholu Gasherbrumu I novou cestou. Kurz byl nakonec zakončen zkouškou skládající se z písemné, ústní a praktické části. Mezinárodní komise mohla všechny úspěšné absolventy odměnit mezinárodním diplomem DiMM (Diploma in Mountain Medicine) uznaným komisemi ICAR, UIAA a ISMM.

 

 

TIP - podívejte se také na:

1/ Video jednoho z lektorů Emmanuela Cauchyho - Den s vrtulníkem na via ferratě 

2/ Více o průběhu kurzu na http://kurzhorskemediciny.cz/zpravy/

3/ Více fotografií (autor David Halata): ZDE