České
feráty
Redakce
Předplatné
Inzerce
Archiv
čísel
Kempy
a kurzy
Mezinár.
festival
alpinismu
ALPEN-
VEREIN.CZ

Himálaje aktuálně: Češi připraveni na pokus o vrchol Everestu, pět lidí na vrcholu na Dhaulagiri

Letošní himálajská sezóna je v plném proudu. Bohužel patrně nejzásadnější zprávou, kterou letos pro alpinistickou scénu přinese, je tragické úmrtí Ueli Stecka během aklimatizace na Mt. Everestu. Není to poprvé, co pod Nuptse vyhasl život špičkového horolezce aklimatizujícího se na sousední Everest. V roce 2013 zde zemřel Rus Aleksey Bolotov, který se připravoval na výstup jihozápadní stěny Everestu s Denisem Urubkem. Nicméně i přes velmi smutný začátek sezóna pod nejvyššími vrcholy světa pokračuje...

 

Mt. Everest (8848 m)

Byl to Ueli Steck, nyní jeho roli nejvíce sledovaného sportovce na nejvyšší hoře přebírá jeho kamarád a další „šílený rychlík“ Španěl Kilian Jornet Burgada. Který se pokusí o rychlostní rekord ze severní strany.

Nejdůležitější expedicí pro nás je samozřejmě ta česká. David Fojtík – osmý Čech, kterému se v roce 2006 podařilo vystoupit na nejvyšší vrchol světa (navíc bez použití umělého kyslíku), se vrací se svým spolulezcem Miloslavem Palackým, který tenkrát musel výstup ukončit ze zdravotních důvodů. Češi mají za sebou úspěšnou aklimatizaci a nyní již vyčkávají vhodné pomínky pro vrcholový útok.

zpráva na Facebooku Davida Fojtíka (4. 5. 2017):

"Update z Everestu - jsme teoreticky v polovině našeho výletu! Krátká poločasová rekapitulace – jsme dobře aklimatizováni na pokus o vrchol, vyhýbají se nám závažnější nemoci (extrémně důležité!!!), v týmu pohoda a motivace vyrazit na pokus o vrchol! Vše je tak, jak má být, máme dobře našlápnuto.

Konkrétně máme za sebou týdenní aklimatizační pobyt ve druhém táboře (C2 - 6,400m) s výletem do C3 (7,200m). Vše proběhlo celkem hladce a z hlediska aklimatizace jsme připraveni na vrcholový útok. Mezitím jsme se rozhodli zregenerovat v Namche Bazaaru, kde jsme po dvou dnech pochodu sestoupili načerpat síly. Zatím je tento rok nahoře velká zima (-40°C) a silný vítr (windchill ani nechci počítat) - výstup by tedy hrozil omrzlinami, takže jsme ve "vyčkávacím" módu a v případě zlepšení počasí hned vyrážíme nahoru. Může to být zítra, ale taky za týden či více - osobně vrcholový pokus odhadujeme někdy v rozmezí 15-25.5. Držte nám palce!

Díky za podporu Čertových stezek - máme více než neuvěřitelných 250,000 Kč ale jedeme dál - do konce května tam 300tis dáme:) Diky, diky, diky! https://www.darujme.cz/2400087!"

 

Kangchenjunga (8586 m)

Na třetí nejvyšší osmitisícovce nepřeje počasí, lezci se nejdále probojovali do C3. Pravděpodobně největší výzvu letošní sezóny si na sebe naložila italská dvojice Simone Moro a Tamara Lunger v podobě traverzu celého masivu vedoucího přes čtyři osmitisícové vrcholy. Jedná se o nejvýše položený traverz na světě. Oba se pilně aklimatizují, mají za sebou několik nocí v C2.

 

Makalu (8485 m)

Tuto horu sužují silné bouře, jednu z nich zažil i Thomas Lammle, který 30. 4. vystoupil do 7160 m a při sestupu byl nucen přečkat velmi šaptné počasí ve stanu. Nyní je v pořádku v BC, stejně tak Šerpa, kterého našel při sestupu oslepeného a trpícího výškovou nemocí v 6200 m. Záchranná akce dopadla úspěšně.
 

Cho Oyu (8201 m)

Na šesté nejvyšší hoře světa je poměrně málo expedic. Počasí přeje a nikdo nikam nepospíchá – zatím byly realizovány vynášky do C1. V BC je již i Kilian Jornet, který se chce výstupem na Cho Oyu aklimatizovat před pokusem o rekord na Mt. Everestu.


Dhaulagiri (8167 m)

Na vrcholu „Bílé hory“ stanula 30. 4. 2017 pětice horolezců. Tři Nepálci Mingma Gyalje Sherpa, Ngatasi Sherpa, Lhakpa Nuru Sherpa a dva Čínané Dong Hong Juan, Liu Yongzhong se stali prvními, kdo letos zdolal osmitisícový vrchol. Následovat se je v nejbližších dnech pokusí Peter Hámor, který bude usilovat o svou 14. osmitisícovku a stejně tak španělský himálajský vlk Carlos Soria (78), pro něhož by byla Dhaulagiri třináctá osmitisícovka. Do Koruny Himálaje mu zbývá ještě Shisha Pangma.


V modrých mikinách - vpředu Carlos Soria, vzaru Peter Hámor

 

Annapurna (8091 m)

Další sen v podobě výstupu na čtrnáctou osmitisícovku si bude chtít splnit zkušený italský pár Nives Meroi a Romano Benet. Jenomže vítr a silné sněžení zatím drží je i Alberta Zeraina v základním táboře. Podobně na tom je velmi sledovaná expedice složená ze zvučných jmen: Louis Rousseau, Rick Allen, Adam Bielecki a Felix Berg. Čtveřice, která se chce pokusit o novou cestu v severozápadní stěně, zatím strávila několik nocí v C2 (6200 m).

 


Fotografie z Annapurny od A. Zeraina dokumentuje špatné počasí, které toho lezcům moc nedovolí...

 

Shisha Pangma (8027 m)

Nové cesty by se také mohla dočkat impozantní jižní stěna nejnižší ze čtrnácti osmitisícovek. Pokusí se o to špičkoví alpinisté David Göttler (D) a Hervé Barmasse (ITA), kteří v únoru podstoupili tvrdý trénink v Solo Khumbu společně s Ueli Steckem. Jeho úmrtí je velmi ranilo: „Budeš tu stále s námi, na každém kroku se budeme soustředit na to, co jsi miloval, pro co jsi žil,“ napsal David Göttler.

 

Zdroj: Altitudepakistan.blogspot.com, FB - David Fojtík a lidé&HORY