České
feráty
Redakce
Předplatné
Inzerce
Archiv
čísel
Kempy
a kurzy
Mezinár.
festival
alpinismu
ALPEN-
VEREIN.CZ

Highlights podzimní sezóny v Nepálu – přehled zajímavých expedic

Everest (8848 m)

Na nejvyšší horu světa se během podzimní sezóny leze jen zřídka a úspěšných pokusů je jako šafránu. Ten poslední se podařil v roce 2010 expedici vedené Ericem Larsenem. Letos se to pokusí zopakovat hned dva týmy. Tím nejsledovanějším na Mt. Everestu bude Kilian Jornet, který se zde za podpory dalších členů expedice pokusí o rychlostní rekord výstupu a následného sestupu na vrchol. Dalším vyloženým individualistou je tradiční návštěvník Mt. Everestu – Japonec Nobukazu Kuriki, který se bude již potřetí snažit o sólo výstup. Stejně jako Jornet samozřejmě bez použití umělého kyslíku. Kuriki se o sólo výstup pokoušel v roce 2012 a také 2015, kdy kvůli omrzlinám přišel o devět prstů na nohách.
 

Lhotse (8516m) – jižní stěna

V několikaletém projektu bude pokračovat korejská expedice vedená Sung-Taek Hongem. Cílem je (dle R. Messnera) „horolezecký problém 21. století“ - skoro 3,5 kilometry vysoká a extrémně strmá jižní stěna Lhotse. Loni se Korejci probojovali do 8200 m, což je rekordní výška. Hong se bude o tuto horolezeckou senzaci pokoušet už po páté (2007, 2013, 2014 a 2015).


Hong v nejtěžším himálajském projektu - prvovýstupu v jižní stěně Lhotse

 

Cho Oyu (8201 m)

Šestá nejvyšší hora tradičně láká poměrně velké množství komerčních expedic. Mezi nimi se však pokusí prosadit i početný český tým vedený Honzou „Trávou“ Trávníčkem. Součástí expedice je i nevidomý horolezec Honza Říha či ostřílení himálajisté Petr Mašek a Libor Uher. Více o české expedici ZDE.



Česká expedice se 11. 9. přihlásila z tibetské Lhasy

 

Dhaulagiri (8167 m)

V podzimní sezóně tu bude působit nejspíše pouze jedna komerční expedice „Altitude Junkies“.

 

Manaslu (8163 m)

Také Manaslu je tradičním cílem megalomanských komerčních projektů. Nejvýraznějším letos je zcela jistě Seven Summit Treks s více než 60 klienty. Jejich Šerpové prý fixují cestu již nyní a klienti podnikají aklimatizační výstupy. Nejzajímavějšími lezci na Manaslu budou Mariano Galvan a Alberto Zerain, kteří letos na jaře stanuli na Dhaulagiri. Na Manaslu se prý, pokud to podmínky dovolí, pokusí o „něco nového“.

 

Shisha Pangma (8027 m)

Na zbývající nepálské osmitisícovky Makalu (8485 m) a Annapurnu (8091 m) se pravděpodobně nikdo nechystá. Zajímavostí je, že Španěl Oscar Cadiach se chce chce pokusit o Broad Peak – jedinou osmitisícovku, kterou zatím nezdolal (neúspěšný byl i letos v létě). Nicméně pro karakoramskou osmitisícovku je podzimní termín velmi netypický.

 

Horolezcům držíme palce – informace z expedic na osmitisícovky vám budeme průběžně přinášet ;-).

 

Zdroj: Explorersweb, Altitudepakistan