České
feráty
Redakce
Předplatné
Inzerce
Archiv
čísel
Kempy
a kurzy
Mezinár.
festival
alpinismu
ALPEN-
VEREIN.CZ

Hans Kammerlander si Manaslu po úmrtí kamarádů zakázal, ale nikdy neříkej nikdy...

Když jsem se Hanse Kammmerlandera v rozhovoru pro lidé&HORY v roce 2009 ptal, za nemá v plánu vystoupit i na čtrnáctý osmitisícový vrchol – Manaslu (stanul na třinácti z nich), odpověděl:

Ne, ta jedna osmitisícovka mi bude chybět. I když chybět asi není to správné slovo, protože tyto sbírky vrcholů mi toho zase tolik neříkají. Manaslu není zas až tak významná hora … V roce 1991 jsem těsně pod vrcholem ztratil dva kamarády. Po této tragédii jsem se zařekl, že se na toto místo již nikdy nevrátím.“

 

 

V roce 1991 ztratil Hans Kammerlander na Manaslu (8163 m) své dva nejlepší přátele. Nejprve se při vrcholovém pokusu zřítil Karl Großrubatscher, poté dvojici zasáhla v C2 velmi silná bouře, v níž byl Friedl Mutschlechner na místě zabit bleskem. Hans Kammerlander potom na pokraji vyčerpání a v panické hrůze sestupoval ve velmi špatném počasí až do BC.

 

Rčení „nikdy neříkej nikdy“ potvrzuje svými slovy v rozhovoru pro Kleine Zeitung. Změně názoru a vzniku nové výzvy pro dnes devětapadesátiletého Jihotyroláka dost možná přispěl i překotný vývoj jeho osobního života. „Na Mamaslu se chci vrátit, nejspíš v letech 2017 nebo 2018 a pak budu moci celou tu kapitolu uzavřít. Na té hoře jsem toho zažil opravdu hodně, v mé hlavě jsem si Manaslu zakázal, ale člověk mění názory dost často.“

 

Tak uvidíme, zda se Hans skutečně rozhodne pro svou čtrnáctou osmitisícovku. Poku ano, budeme mu držet palce a expedici sledovat!

 

Dan Polman

 

zdroje: lidé&HORY, Alpin.de