České
feráty
Redakce
Předplatné
Inzerce
Archiv
čísel
Kempy
a kurzy
Mezinár.
festival
alpinismu
ALPEN-
VEREIN.CZ

Gran Paradiso a zajímavá nová cesta v italských Alpách

Údolí Valle Dell’Orco v jižní části národního parku Gran Paradiso, které se nachází v severozápadní části italských Alp na hranici krajů Piedmont a Valle d’Aosta, patří v Itálii mezi vyhledávané lezecké lokality. Najdeme zde množství zajímavých cest. Jednou z nich je i projekt cesty, kterou již v roce 1979 založili a poprvé vyzkoušeli Ugo Manera a Isidoro Meneghin. Tehdy jim k úspěchu chybělo jen málo - nepodařilo se jim prostoupit horní částí stěny. 


Federica Mingolla. Foto Federica Mingolla

Isidoro Meneghin ale v roce 1989 tragicky zahynul při sólovém výstupu na skalní věž Rocca Sbarua ležící v Ligurských Alpách. Ugo Manera se nakonec rozhodl zkusit štěstí ještě jednou v roce 2004. To byl jeho partnerem Adriano Trombetta. Ani tentokrát se ale úspěch nedostavil, lezci museli sestoupit kvůli tmě. A stejně jako Meneghin, také Trombetta v horách zahynul. V roce 2017 jej pohřbila lavina. 


Při lezení. Foto Federica Mingolla

Trombettovi přátelé, italští lezci Matteo Sella a Federica Mingolla, se letos rozhodli přes čtyřicet let starou cestu konečně dokončit. Vyžádali si kvůli tomu dokonce povolení od Ugo Manery, kterému je dnes 81 let. Ten byl z jejich záměru nadšený.  Sella a Mingolla proto na konci dubna dorazili do oblasti a po čtyřech dnech příprav a lezení se jim 4. května podařilo celou linii vylézt, oba navíc trasu zvládli přelézt volně. Nová cesta dosahuje obtížnosti 6c+ a pro její název bylo po pořadě s Manerou zvoleno pojmenování E ti vengo a cercare. 


Nová cesta. Foto Federica Mingolla

Text: VŠ
Zdroj: planetmountain.com