České
feráty
Redakce
Předplatné
Inzerce
Archiv
čísel
Kempy
a kurzy
Mezinár.
festival
alpinismu
ALPEN-
VEREIN.CZ

Gerlinde Kaltenbrunnerová to dokázala – vrchol K2!

Vůle, síla a vytrvalost. To jsou přednosti špičkové rakouské horolezkyně Gerlinde Kaltenbrunnerové, které se na čtvrtý pokus podařilo i přes nepříznivé podmínky vystoupit 23. 8. 2011 na vrchol nejobávanější hory světa K2. Splnila si tak hned dva sny. Kromě zdolání K2 po náročné cestě přes severní pilíř to je i dokončení projektu „Koruny Himálaje". Gerlinde se tak stala první ženou na světě, která dokázala vystoupit na všech 14 osmitisícovek bez umělého kyslíku. Vrcholovou euforii si vychutnala společně s triem dalších spolulezců, kterými byli Polák Darek Zaluski a dvojice Kazachů Maxut Zhumayev a Vassily Pivtsov. Oba Kazaši rovněž dokončili „Korunu Himálaje". Zhumayev byl na K2 již po sedmé!


Žena č. 1 ve výškovém horolezectví - Gerlinde Kaltenbrunnerová

V telefonátu z vrcholu Gerlinde sdělila: „Ráda bych poděkovala všem, kdo na mě myslel a držel mi palce. Díky za mentální podporu, kterou jsem cítila a která mě hnala k vrcholu."

Fotografie z vrcholového dne, který prý byl ve znamení velmi dobrého počasí, se vám pokusíme zprostředkovat, hned jak to bude možné.

Na vrchol to nebyla žádná procházka, ale těžké lezení po severním pilíři...


Masy nového sněhu jsou letos jednou z nejsilnějších zbraní K2, která odradila mnoho horolezců... Kromě Gerlinde a jejích kolegů!

Zdroj: www.gerlinde-kaltenbrunner.at

Foto: Ralf Dujmovits / National Geographics