České
feráty
Redakce
Předplatné
Inzerce
Archiv
čísel
Kempy
a kurzy
Mezinár.
festival
alpinismu
ALPEN-
VEREIN.CZ

Gasteinertal – zábava pro celou rodinu

Salcburská část Národního parku Vysoké Taury je proslulá úchvatnými údolími vybíhajícími od řeky Salzach. Gasteinertal je jedním z nich, najdeme ho na východním cípu salcburské části Národního parku Vysoké Taury. Díky svým termálním pramenům a vysokým štítům v okolí se z Gasteinertal stalo vyhledávané a přitom poklidné centrum, kde se setkávají vyznavači outdoorových sportů s lázeňskými hosty. Ovšem nikde není psáno, že by outdoorový nadšenec nemohl být zároveň lázeňským hostem – naopak, tato kombinace je stále častější. Přes den makačka v kopcích, večer pohodička v lázních...

 

 

Pěší túry

Gasteinské údolí bývá nazýváno „branou do Národního parku Vysoké Taury“, tedy bránou do ráje úžasné přírody, křižované bezpočtem turistických stezek. V nadmořské výšce mezi 1200 a 1800 metry se tu klikatí přes 350 km výborně značených turistických stezek, které vedou kolem 40 obhospodařovaných salaší.

 

 

Gasteinské údolí vás okouzlí impozantními skalnatými štíty, strhujícími vodopády, průzračnými vysokohorskými jezírky, svěže zelenými pastvinami nebo po tisíciletí takřka nezměněnou rozmanitostí rostlinných a živočišných druhů. Není divu, že zde vzniklo hned několik tematických naučných stezek. Jednou z nich je například stezka za biotopy a na místa se zvláštními magickými silami, stezka pro houbaře na Fulsecku, geomantická stezka podél toku říčky Gasteiner Ache nebo stezka za gasteinskými legendami v okolí Dorfgasteinu. Nejrozsáhlejší putování potom nabízí Salcburská stezka po salaších.

 

Čtyři zážitkové vrcholy

 

Klasickými turistickými cíli v údolí Gasteinertal jsou čtyři zážitkové vrcholy, na které se dá vyjít pěšky, případně vyjet lanovkou, v případě použití karty Gasteiner CARD máte jízdu zdarma. Každý z vrcholů nabízí kromě výhledů i další zajímavosti.

 

Fulseck – ve znamení vody

Výchozím bodem pro výstup, případně i jízdu lanovkou, je vesnička Dorfgastein. Tajným trumfem hory Fulseck je malebné jezero, které leží u cesty vedoucí k prostřední stanici lanovky. Jezero je dosažitelné po široké zpevněné cestě pěšky i na kole. Na dně jezera je instalovaný speciální chodník, po němž se můžete projít a promasírovat si svá sportem zatěžovaná chodidla. Speciální masážní stanoviště z kamínků, kůry, písku atd. najdete i na břehu jezera.

 

Schlossalm – adrenalinová hora

Po svých, případně lanovkou, se z Bad Hofgastein dostanete do horského ráje pro celou rodinu. Vyznavači ferat tu najdou hned tři krásné cesty s obtížností B/C až D/E. Více o feratách čtěte v následující kapitole. Adrenalin se tu dá vychutnat i při sjezdu na speciální horské minikáře a koloběžce. Děti se vyřádí na moderním dětském hřišti, a pokud hledáte v horách naopak klid, potom tu je k dispozici horské jezírko s několika okružními trasami a také stezka Almorama. Podél ní stojí skalní útvary připomínající svým tvarem různá zvířata.

 

 

Přehled ferat:

Cvičná ferata „Übungsklettersteig“

Obtížnost: 2 x B, 1 x E, převýšení 30 m

 

Ferata Kleine Scharte

Obtížnost: B/C (var. D/E), převýšení 95 m, délka 135 m

 

Ferata Weitmoser

Obtížnost: B/C, převýšení 150 m, délka 330 m

 

Ferata Mauskarspitze

Obtížnost: B/C, převýšení 130 m, délka 250 m

 

Ferata Hirschkarspitze

Obtížnost: B/C až D/E, převýšení 125 m, délka 300 m

 

Ferata Hochalmblick

Obtížnost: D/E, převýšení 200 m, délka 400 m

 

 

Stubnerkogel – daleké výhledy

Vrchol dostupný pěšky či lanovkou z nádraží v Bad Gastein je oblíbený díky atrakci, kterým je 140 m dlouhý visutý most. Most je zavěšený nad 28 metrů hlubokou propastí a se svou nadmořskou výškou 2400 metrů je to nejvýše položený visutý most v Evropě. Přímo naproti najdete také atraktivní vyhlídkovou plošinu s výstižným názvem „Vyhlídka na Glockner“. Všem návštěvníkům se tu otevře fantastický výhled na nejvyšší horu Rakouska Großglockner (3798 m).

 

 

Graukogel – kouzlo prastarých borovic

Nad Bad Gastein se nachází rušný vrchol, který v zimě nabízí skvělé lyžování a v létě relax ve společnosti borovic, jejichž stáří je až 400 let! Kromě tradičních způsobů (pěšky, lanovka) je možné vrchol zdolat i po bikové trase na kole. Vzácné borovice se staly hlavním tématem okružní stezky. Její průměrná výška je 1950 m a doba absolvování 45 min. Na okruhu s krásnými výhledy do údolí Gasteinertal najdete odpočinková místa s nejrůznějšími atrakcemi z borovicového dřeva. Hlavním poselstvím naučné stezky je blahodárný vliv borovic na naše zdraví.

 

 

Cyklistika

 

Gasteinská cyklostezka

 

Jako každé delší a významnější alpské údolí má i Gasteinertal cyklostezku vinoucí se podél hlavního vodního toku. V tomto případě se jedná o říčku Gasteiner Ache, která cyklisty doprovodí těmi nejkrásnějšími místy a obcemi v údolí. Trasa „Gasteinertal-Radweg“ začíná u hradu Klammstein (730 m) a po 30 km končí v obci Böckstein (1100 m). Hned za výchozí vesničkou se projedete atraktivním 130 m dlouhým tunelem „Klammstein-Tunnel“, za nímž se ze tmy vynoříte v malebné vesničce Dorfgastein. Po dalších osmi kilometrech projedete centrem malebných lázní Bad Hofgastein, kde se můžete posilnit na finální a nejtěžší úsek. Na posledních 8 km do Bad Gasteinu, respektive Böcksteinu, totiž překonáte poctivých 200 výškových metrů. Až na pár krátkých úseků vedoucích po zpevněné šotolinové cestě je cyklostezka kompletně vyasfaltovaná. Koho by snad stoupání o 370 m výše odrazovalo, může si trasu projet pohodlně z kopce a v Klammsteinu se napojit na významnou cyklistickou tepnu „Tauernradweg“, vedoucí podél řeky Salzach. Stezka Gasteinertal-Radweg je vhodná i pro výlet s dětmi, protože v její bezprostřední blízkosti se nachází hustá síť ubytovacích zařízení, a tak je možné ji rozdělit i na více etap.

 

 

 

Bikové trasy

 

V regionu Gasteinertal můžete své široké pneumatiky prohnat hned po třinácti značených bikových trasách, ale i dalších stezkách, které vedou například k horním stanicím lanovek. Doplnění energie odpočinek v alpské krajině vám nabídne hned 40 horských salaší a chat, kolem kterých bikové trasy vedou.


Na bikové trase v údolí Angertal

 


Výjezd na Fulseck, v pozadí Grossglockner

 

Gastein CARD

„Gasteinská karta“ vám umožní užít si svůj pobyt naplno a ušetřit i nemalou sumu peněz. Svým držitelům nabízí po celý rok celou řadu bezplatných nebo cenově výrazně zvýhodněných služeb (autobusy, lanovky, vstupné...). Dnes se jejich počet přehoupl přes 60 a jejich přehled najdete v brožuře, kterou ke kartě dostanete. Kartu dostávají všichni ubytovaní hosté zdarma.

 


Alpentherme, Bad Hofgastein

 


V Alpentherme si přijdou na své nároční lázenští hosté, stejně tak děti

 

Informace

 

Příjezd do oblasti:


 

Autem

Mnichova cca 2 hodiny: Po A8 do Salcburku.

Ze Salcburku cca 1 hodina: Taurská dálnice A10 směrem na jih až k Bischofshofenu, výjezd na Gasteinertal, státní silnice č. 167 až do Gasteinského údolí.

Z Prahy (přes Linz a Salcburk) cca 5,5 h

Z Prahy (přes Mnichov a Salcburk) cca 7 h

Z Brna (přes Vídeň a Salcburk) cca 5,5 h


 

Vlakem

Na nádraží do Bad Hofgasteinu a Bad Gasteinu přijíždějí vlaky Eurocity a Intercity, rychlíky a expresní vlaky. Z Prahy přes Linz a Salcburk (cca 8 h), z Brna přes Vídeň a Salcburk (cca 6,5 h). Pozor – ne každý vlak zastavuje na nádraží v Dorfgasteinu. Z nádraží je pak možné pokračovat do místa pobytu taxíkem nebo autobusem (Postbus). I tato infrastruktura je dokonale vybudovaná. Nejbližší překládka autovlaků je možná v Bischofshofenu.


 

Lázeňství v Gasteinertal:

Léčba radonem – jediné místo na světě, kde se dá podstoupit více různých radonových terapií:

  • koupel v termální vodě s obsahem radonu (celkem 16 pramenů)

  • parní terapie (pára z teplých pramenů)

  • pobyt v radonových štolách (uvnitř skály je teplý vzduch s vysokou vlhkostí a zdraví prospěšným obsahem radonu)

V Gasteinertal se léčí např. nemoci horních cest dýchacích, bronchitida, astma, nemoci pohybového ústrojí, následky sportovních úrazů, nemoci kůže včetně lupénky a mnoho jiných nemocí a potíží.

 


Hotel Zum Stern****s - rodinný wellness hotel,  www.zumstern.com

 


Bazén v hotelu Zum Stern /  www.zumstern.com

 


 

Kontakty:

Gasteinertal Tourismus GmbH (Turistická centrála Gasteinertal)

Tauernplatz 1, 5630 Bad Hofgastein

+43 6432 3393 0

info@gastein.com

www.gastein.com

 

Alpentherme Gastein (Alpské termální lázně)

Sen. W. Wilflingplatz 1, 5630 Bad Hofgastein

tel.: +43 6432 8293 0

www.alpentherme.com


 

Felsentherme Gastein (Skalní termální lázně)

Bahnhofplatz 5, 5640 Bad Gastein

tel.: +43 6434 2223 0

www.felsentherme.com


 

Gasteiner Heilstollen (Gasteinské léčebné štoly)

Heilstollenstraße 19, 5645 Böckstein

tel.: +43 6434 3753 0

www.gasteiner-heilstollen.com


 

Solarbad Dorfgastein (Dorfgasteinské Sluneční lázně)

Solarbadstraße 24, 5632 Dorfgastein

tel.: +43 6433 7410

www.solarbad.at

 

 

Další fotografie z údolí Gasteinertal:

 


Vodopád přímo v centru Bad Gastein

 


Vyhlídka na vodopád v centru Bad Gastein

 


Statek Himmelswandhütte v údolí Kötschachtal

 


Zázemí pro nejmenší na Himmelswandhütte

 


Sjezd z údolí Angertal do Bad Hofgastein

 


Vysokohorský statek Biber Alm


Vysokohorský statek Fundner Hochalm

 

Více informací na:  www.gastein.com

text a foto: Daniel Polman