České
feráty
Redakce
Předplatné
Inzerce
Archiv
čísel
Kempy
a kurzy
Mezinár.
festival
alpinismu
ALPEN-
VEREIN.CZ

Šéfredaktor lidé&HORY Daniel Polman se stal rekordmanem roku

Agentura Dobrý den, která registruje české rekordy a vydává Knihu českých rekordů, a další členové odborné poroty usoudili, že projekt "Praha-Sněžka ...okolo Česka" je ze všech rekordů evidovaných v uplynulém roce ten nejvýznamnější.

 


Zleva: Miroslav Marek (Agentura Dobrý den), Daniel Polman a Luboš Rafaj (Agentura Dobrý den)

 

Věcné ceny, trofej a certifikát předal oceněným před zaplněným Pelhřimovským náměstím starosta města Ing. František Kučera. Vyhlášení proběhlo v rámci festivalu „Pelhřimov - město rekordů". Daniel Polman se do Pelhřimova vydal jako loni na projekt "Praha-Sněžka ...okolo Česka" - měl stejně vybavené kolo a byl oblečený do stejného dresu. Vzdálenost 155 km z Nové Paky do Pelhřimova zvládl za 5 a 3/4 hodiny a v rámci vytrvaleckého tréninku po cestě vypil jen litr čisté vody. I toto bylo pro něho jakýsi malý rekord. Symbolické bylo, že v Pelhřimově převzal Dan ocenění 10. června, což bylo přesně rok poté, co z Prahy vyrážel vstříc svému oceněnému projektu. Loni zvládl dlouhou pouť přes všech 14 českých krajů a jejich nejvyšší vrcholy za 98 hodin a ujel přitom 1463 km a nastoupal 24 300 m.

 

Rekordmany roku byli vyhlášeni:

kategorie REKORDMAN ROKU – MUŽI: Daniel Polman
Zdolání trasy spojující nejvyšší vrcholy všech krajů ČR vlastními silami.

kategorie REKORDMAN ROKU – ŽENY:
Denisa Kudláčková dokázala setrvat ve výdrži v tanečním prvku Iron-X po dobu 31 vteřin. Lenka Bednářová uháčkovala kolekci 37 pohádkových postav souvisejících s televizním pořadem Večerníček. (Poprvé v historii má ženská kategorie dvě rekordmanky roku.)

kategorie REKORDMAN ROKU – SLOVENSKO: Miloš Smejkal
Miloš Smejkal dokázal za 52 vteřin rozbít holou rukou 20 říčních kamenů o průměrné hmotnosti 448 g na jeden kámen.

kategorie REKORDMANSKÁ SÍŇ SLÁVY: Jindřich a Jan Pospíšilové
Nejvíc titulů mistrů světa v míčových sportech: Jindřich a Jan Pospíšilové vyhráli světový šampionát v kolové celkem 20krát.

Festival Pelhřimov – město rekordů ale není pouze o vyhodnocování rekordů, rekordy se na něm před zraky diváků přímo uskutečňují. V průběhu 26. ročníku festivalu bylo do výsledkové listiny zapsáno 57 rekordů a kuriózních výkonů. Jejich přehled najdete ZDE.

 

 

Další fotografie:


Příjezd na náměstí v Pelhřimově

 

 


Předávání ceny starostou města

 

 

text: Ladislav Jirásko

foto: archiv Agentura Dobrý den a D. Polman