České
feráty
Redakce
Předplatné
Inzerce
Archiv
čísel
Kempy
a kurzy
Mezinár.
festival
alpinismu
ALPEN-
VEREIN.CZ

Extrémní závod Red Bull X-Alps 2011 má po 11 dnech svého vítěze

Vítězství v prestižním paraglidovém závodu přes celý hřeben Alp obhájil Christian Maurer (SUI) a potvrdil tak naprostou dominanci švýcarských paraglidistů. Tento extrémní závod se zatím nepodařilo vyhrát žádnému účastníkovi z jiné země! Trasu mezi Salcburkem a Monakem dlouhou 864 km zvládl za 11 dní, 4 hodiny a 22 minut.

Druhý v pořadí – Rumun Toma Coconea je stále na trase. Limit pro dokončení závodu je určen na sobotu v 16:22. Letos museli účastníci čelit velmi nepříjemnému počasí (bouřky, sněžení, nárazové větry, mlhy), které často znemožňovalo let, a tak mnoho z nich především chodilo po zemi.

Maurer získal největší náskok v Dolomitech, když se mu podařilo zalétnout více do nitra hor, kde chytl velmi silný proud. Tou dobou všichni jeho soupeři šli po zemi a nebyli schopni letu. Maurer obkroužil jeden z check pointů – Drei Zinnen a velmi rychle pak přelétl i přes Švýcarsko. Během letu ale zalétl o pár metrů do zakázané zóny a dostal 24 hodin penalizaci. Jeho náskok byl ale tak velký, že o celkové vítězství ho nepřipravila ani tato nepříjemnost. Jediný český účastník závodu Honza Škrabálek skončil po 478 km na 20. místě z celkem 30 závodníků.


Průběžné pořadí z pátečního rána vč. údajů, kolik kilometrů zbývá závodníkům do cíle

Závod Red Bull X-Alps se pořádá každý lichý rok. Minulý ročník vyhrál také Christian Maurer (9 dní, 23 hodin a 54 minut).

Vítězové jednotlivých ročníků:
2003: Kaspar Henny (SUI)
2005: Alex Hofer (SUI)
2007: Alex Hofer (SUI)
2009: Christian Maurer (SUI)

Více informací najdete na www.redbullxalps.com.

Foto: Red Bull