České
feráty
Redakce
Předplatné
Inzerce
Archiv
čísel
Kempy
a kurzy
Mezinár.
festival
alpinismu
ALPEN-
VEREIN.CZ

Expedice Double Gasherbrum – hora se brání, Češi jsou opět v BC

Jak píše Radek Jaroš na svých stránkách, expedice je po těžkém boji. Ten pro trojici českých horolezců ale skončil už nad III. výškovým táborem.

Více přímo Radek: „Jako po boji vypadala naše jednotka včera při návratu u GII. Dovlekli jsme se hladový, hlavně žíznivý a vyčerpaní se tmou do základního tábora. Já měl ten den za sebou výstup z 6935 m do 7400 m, zpátky do 6935m a odpoledne ještě o dva km níž. Ze židle kanceláře od počítače to nevypadá nijak dramaticky, ale kdo se pohyboval ve vysokých nadmořských výškách, ví o čem je řeč. Jste na chcípnutí:-).“

Horolezci zažili náročné tři dny, když 9. 7. vyrazili ze základního tábora, vystoupili do C III (6935 m), Miska o kousek výš a vůbec nejvýš Radek (do 7400 m) a 11. 7. již byli zase zpět v BC. Libora stihly v C III žaludeční problémy, které mu nedovolily pokračovat. Miska otáčel nad CIII ze stejného důvodu. Do výšky 7400 m, kde měli v plánu postavit C IV, došel jen Radek. Hlavním důvodem neúspěchu vedle zdravotních problémů byl stále sílící vítr. Na vrchol vystoupilo ten den několik lidí, čeští horolezci si ale na svou druhou šanci budou muset počkat.

K tomu více Libor Uher na svém webu: „Je dobře, že jsme to ve zdraví přežili a aklimatizační noc v C3 nám určitě pomohla. Příště se snad budeme trápit méně s výškou. Snad i počasí vyjde lépe než teď. Podle americké předpovědi to má být kolem 17.7. Snad bude americká předpověď lepší než ty, co jsme doposud dostali z republiky. Ta se zatím moc nedaří a jsou tam veliké změny. Máme teď asi 3 dny na odpočinek a dobrání sil a pak se uvidí. Určitě to nevzdáme, uvidíme. Dali jsme se na vojnu, tak musíme bojovat :-).“

Tak jim držme palce, ať se to o víkendu povede! O zdaru expedice Double Gasherbrum vás budeme  informovat. Mezitím můžete sledovat weby účastníků:
www.radekjaros.cz
www.liboruher.cz
www.petrmasek.cz

A na závěr ještě tři fotografie z posledních dnů:

Zdroj fotek: www.radekjaros.cz