České
feráty
Redakce
Předplatné
Inzerce
Archiv
čísel
Kempy
a kurzy
Mezinár.
festival
alpinismu
ALPEN-
VEREIN.CZ

Expedice "8000plus" = tři cíle: výstup na oba Gasherbrumy a prvovýstup na K2

Špičkový rakouský horolezec Gerfried Göschl odletěl s týmem velmi zkušených alpinistů na expedici, která si neklade malé cíle. Mezinárodní skupina 25 horolezců "8000plus", na jejichž kontě je celkem 52 úspěšně zdolaných osmitisícových vrcholů, má v plánu výstup na Gasherbrum I (8080m), Gasherbrum II (8034m) a K2 (8611m). Na posledně jmenované hoře se chtějí dokonce pokusit o prvovýstup východní stěnou. Rodák ze štýrského Liezenu považuje Gasherbrumy za optimální příležitost k aklimatizaci před hlavním cílem, kterým je nová cesta na K2.


Rakouský vysokoškolský pedagog Gerfried Göschl (*1972) má za sebou mnoho špičkových horolezeckých výkonů. Za všechny jmenujme např. sólo výstup na Mt. Everest bez použití umělého kyslíku (ve stejném roce - 2005 - ještě vrchol Shisha Pangmy), alpský výstup na Gasherbrum II, alpský výstup po nové cestě na Nanaga Parbat atd. Celkem stál na šesti osmitisícovkách, které zdolal vždy hodnotným sportovním stylem.

Několik vybraných členů mezinárodního týmu: Günther Unterberger, Louis Rousseau, Alex Txikon, Norbert Linz, Justin Dubé-Fahmy, Sylvain Menard, Marc-André Béliveau, Rick Allen, Giuseppe Pompili , Adriano Dal Cin, Guido Pagani, Silvano Forgiarini, Mario Vielmo, Jose Carlos Tamayo a Juanra Madariaga.

Podle poslední zprávy (z 25. 6.) je celá expedice v pořádku v základním táboře pod Gasherbrumy. Na fotografii pohled ze základního tábora na Gasherbrum I:

O průběhu expedice "8000plus" vás budeme dále informovat.

Zdroj: www.gerfriedgoeschl.at