České
feráty
Redakce
Předplatné
Inzerce
Archiv
čísel
Kempy
a kurzy
Mezinár.
festival
alpinismu
ALPEN-
VEREIN.CZ

Dvojice slovenských horolezců se pokusí o Boningtonovu „Hard Way“ na Everestu

Slovenští horolezci Vladimír Štrba a Zoltán Pál se letos během jarní himálajské sezóny pokusí o velmi odvážný a krásný cíl, kterým je výstup na Mt. Everest (8848 m) po legendární cestě „Hard Way“.

Tuto linii v obrovské jihozápadní stěně přelezla jako první britská expedice pod vedením Chrise Boningtona v roce 1975. Po šesti pokusech stanuli na vrcholu Doug Scott a Dougal Haston. Cesta kopíruje normální výstupovou trasu z jižní strany do druhého výkového tábora, kde se odbočuje do stěny. Právě odtud by se slovenská dvojice chtěla pokusit o výstup alpským stylem s bivaky v 7800 m a 8300 m.

K výběru cíle se horolezci vyjádřili na svém webu: „Prečo práve Everest, keď tam už kade-kto bol? Chceme ukázať, že na Everest sa dá vystúpiť aj inak ako len cez Južné a Severné sedlo. Radi by sme sa pokúsili vyliezť niečo hodnotné. Vieme tiež, že nás tu Everest vystaví mnohým skúškam a budeme mu vystavení v jeho plnej sile. Nik tam zrazu nebude fixovať, prešliapávať a stavať tábory. Budeme tam len my dvaja, aby sme skúsili čo možno najšportovejším spôsobom vyliezť až na jeho vrchol a potom bezpečne zostúpiť."


Vladimír Štrba a Zoltán Pál jsou zkušenými alpinisty, kteří se ve vysokých horách pohybují před dvacet let. Nicméně pro Zolu, který stanul na několika sedmitisícovkách, to bude první zkušenost s „osmou“, Vlado už na několika osmitisícovkách stál. O průběhu expedice budeme průběžně informovat, klukům držíme palce!

 

Zdroj: www.everest.8000.sk