České
feráty
Redakce
Předplatné
Inzerce
Archiv
čísel
Kempy
a kurzy
Mezinár.
festival
alpinismu
ALPEN-
VEREIN.CZ

Dvanáct dní ve stěně, vrchol na dosah... Mára Holeček a Tomáš Petreček jedou domů

Špatné počasí Tomáše a Marka až na samotný vrchol hory Gasherbrum I nepustilo. Kluci strávili v extrémní výšce nad 7 000 metrů více dní, než původně plánovali a než je při expedicích běžné. Docházely zásoby jídla i plyn na vaření. Navíc jim rychle ubývalo sil. Tři dny o sobě nedali vědět – baterka v satelitním telefonu nevydržela. Proto si všichni oddechli, když v úterý sešli do základního tábora, kde na ně už netrpělivě čekal kamaraman Tomáš Galásek, expediční kuchař i „hlídač" z místní armády. V base campu přespali pouze jednu noc a vydali se na cestu domů.

Tomáš Petreček se na svém webu ohlédl za pokusem o senzační prvovýstup v těžké karakoramské stěně (20. 8. 2015): "Původně jsme plánovali sedmidenní lezení, ale nakonec jsme byli ve stěně 12 dní. První čtyři dny šlo všechno dobře, lezli jsme rychle a počasí nám přálo. Před bivakem ve výšce 7300 metrů přišly technické obtíže v podobě překonání labyrintu skalních komínů a koutů. Ty jsme po delší době překonali a ve večerních hodinách unavení a zmrzlí začali kopat polici pro stan v sedmdesátistupňovém ledovém svahu. Vše se povedlo. V následujících dnech došlo ke změně počasí, začalo silněji foukat a značně se snížila viditelnost. Byli jsme nuceni zůstat na místě a podnikat pokusné výpady do stěny. Byla nám strašná zima.

Od meteorologů jsme měli zprávy, že se počasí zlepší 13. srpna. Byli jsme vytrvalí a čekali, stále ve výšce kolem 7300 metrů. Této výšce se už také přezdívá – zóna smrti. Špatně se zde dýchá a každý den znamená obrovskou ztrátu síly. Ke zlepšení počasí nedošlo, spíše naopak. Začalo ještě mohutně sněžit, což byl velký problém. Proto jsme po šesti dnech v zóně smrti, začali s ústupem. Ukončili jsme tedy pokus o dosažení vrcholu a snažili se dostat bezpečně zpět – do base campu.

Cesta dolů, do základního tábora nám trvala dlouhé čtyři dny. Ztratili jsme spojení s okolím – baterie v satelitním telefonu se vybila. Špatné počasí, silné sněžení a vítr nám znemožňovaly rychle postupovat při slézání 2000 metrů vysoké stěny. Začaly se také tvořit sněhové laviny, které klouzaly stěnou. I náš stan přišel k úhoně, když na něj spadla menší lavina, roztrhala jej a zlomila stanové tyče. Stan jsme opravili a vyčkávali v jeskynním seraku na to, až se počasí uklidní. Stále se však nelepšilo.

Docházelo nám jídlo, plyn na vaření a hlavně síly. Rozhodli jsme se tedy k okamžitému dokončení sestupu. Bylo to hodně náročné a vůbec ne bezpečné. Vše se nakonec povedlo a 18. srpna nás přivítali v základním táboře. Čekal nás kuchař se svým pomocník a hlavně náš kameraman Tomáš Galásek.

Jsem rád, že jsem dole a můžu se pořádně najíst! Když, počítám ztráty tak to jsou: jedna termoska, která mi upadla, nějaké horolezecké vybavení, které jsme nechali ve stěně, zničený stan a úbytek na váze 5 až 10 kilogramů. Byla to má zatím nejtěžší expedice. Děkuji všem za podporu, byla cítit. Vrcholu se nám bohužel nepodařil dosáhnout, ale věřte, bojovali jsme hodně..."

 


Zleva: Marek Holeček, Tomáš Petreček

Více o expedici:

„Chceme poodkrýt nová místa, kde nenajdete lidský otisk. Tím je expedice jiná a oproti ostatním osmitisícovým projektům výjimečná," popisují Marek s Tomášem.

České expedici se podařilo vylézt prvovýstupem na osmitisícový vrchol naposledy před sedmadvaceti lety, navíc expedičně, nikdy ne alpským stylem. Pokud se tedy projekt Tomáše Petrečka a Marka Holečeka podaří, půjde o světově uznávaný výkon výškového horolezectví. Jediný, kdo se kdy o tuto cestu na Gasherbum I doposud snažil, byla legendární dvojce Kurtyka s Kukuzckou. Při pokusu prostoupit horní partií hory ale nakonec přelezli zcela do jižní stěny, kde svůj prvovýstup napojili na cestu Američanů.

Oba čeští horolezci už na Gasherbumu I stáli – Marek v roce 2009, Tomáš o čtyři roky později. Nejde jim tedy o to, dostat se za každou cenu nahoru a mohou své síly soustředit pouze na nalezení nové cesty.

„Podstatou alpského stylu je provedení výstupu ve dvou lidech bez jakékoliv další podpory a bez záchytných výškových táborů. Jinými slovy, vzít na záda batoh štěstí, kde bude veškeré vybavení pro lezení a přežití přibližně na devět dní. S tím vylézt na vršek a následně se skutálet dolů. The End," vysvětluje podstatu projektu Marek Holeček. Právě pro Marka je to už třetí návrat na stejnou linii. Dva předchozí pokusy se při dosažení výšky okolo  500 metrů nepodařily. V roce 2013 při sestupu dolů zemřel Markův dlouholetý kolega a předseda Českého horolezeckého svazu Zdeněk Hrubý.

Poznámka: Veškeré informace o průběhu expedice můžete sledovat na webových stránkách www.tomaspetrecek.cz nebo www.marekholecek.cz.