České
feráty
Redakce
Předplatné
Inzerce
Archiv
čísel
Kempy
a kurzy
Mezinár.
festival
alpinismu
ALPEN-
VEREIN.CZ

Dva prvovýstupy Španělů v Peru – jeden věnovali krajanovi A. Zerainovi, který letos zahynul na Nanga Parbatu

Velmi silná bratrská dvojice Iker a Eneko Pou společně s další dvojicí excelentních lezců Manu Poncem a Pedro Galánem vyrazila do Peru, kde se jim podařila hned trojice úspěšných výstupů, z toho byly dva prvovýstupy – každý velmi odlišného charakteru a v jiné krajině. Tím prvním je 185 metrů dlouhá sportovní cesta Yaku Mama (7a+) v oblasti vodopádu Gocta ukrytého v Amazonském pralese.

 


V cestě Yaku Mama (7a+) u vodopádu Gocta

 

Čtveřice lezců se následně přesunula do And, kde zvládli první volný přelez cesty (navíc na on-sight) Qui Io Vado Ancora (7c+/8a). Tuto linii končící na vrcholu Chaupi Huanca (5179 m) otevřeli v roce 2006 Italové Simone Pedeferri, Fabio Palma a Andrea Pavan.

 


V cestě Qui Io Vado Ancora (7c+/8a)

 

Po krátkém odpočinku se Španělé vydali k hlavnímu cíli – na stejném masivu se rozhodli zdolat obrovský big wall. Po šesti dnech práce ve stěně se jim podařilo výstup zakončit šťastně na vrcholu. Cestu Zerain (8a) nazvali po svém zesnulém kamarádovi Albertu Zerainovi, který se letos nevrátil z pokusu o přelez hřebene Mazeno na Nanga Parbatu. Pouhé tři délky prvovýstupu nebyly přelezeny volně, bratři Pouové považují tento výstup za: „...jeden z nejvýznamnějších v naší dlouhé lezecké historii. Zejména kvůli výšce hory (5200 m), výšce stěny (860 m), kvalitě cesty a její obtížnosti okolo stupně 8a.“

 


Bratři Iker a Eneko Pou v cestě Zerain (8a)

 


Na vrcholu po zdárném dokončení prvovýstupu Zerain

 

TIP: Podívejte se na video z expedice do Peru (1:18).

 

Zdroj: Planetmountain.com