České
feráty
Redakce
Předplatné
Inzerce
Archiv
čísel
Kempy
a kurzy
Mezinár.
festival
alpinismu
ALPEN-
VEREIN.CZ

Drogy v lezení – fenomén starý jako lezení samo...

Od dob prvních lezeckých výprav a rekreačních výletů či expedic si horolezci ovlivňovali vědomí nejrůznějšími látkami, které můžeme označit za „drogy“. Cílem užívání takových látek je především ještě výraznější prožitek, nebo naopak potlumení strachu a dost často i stimulace psychických i fyzických sil. Velmi zajímavou studii „Drug Use and Misuse in the Mountains“ - tedy užívání a zneužívání drog v horách zveřejnila zdravotní komise UIAA. Do kategorie drog je zahrnut i alkohol či umělý kyslík.

 

 

Na jejím začátku je uvedeno několik příkladů, kdy se k užívání drog přiznali samotní horolezci – uživatelé: Whisky patří odjakživa k oslavě náročného lezeckého dne, umělý kyslík je používán na osmitisícovkách od průkopnické expedice na Mt. Everest v roce 1922. Metamfetamin ke zvýšení fyzické kondice využíval legendární Hermann Buhl, ve filmu Valley Uprising (2014) vychází najevo, že lezecká komunita (nejen v Yosemitech) ráda konzumuje marihuanu a nejrůznější psychostimulanty. V článku J. Perrina („Street illegal“, Climbers Club Journal: 284–286, rok 1978) je zase zaznamenáno užívání kokainu při odvážném sólo lezení. Směs léků (např. acetazolamid a dalších) se používá zcela běžně ve vysokých horách kvůli aklimatizaci a boji proti výškové nemoci.

Zdravotní komise UIAA zasedala na téma užívání drog při lezení mnohokrát – v roce 2004 v Teheránu, o rok později v Cáchách. Vše vyústilo ve čtyři základní principy přijaté na meetingu ve Švédsku (2011):

1/ Pod přísná pravidla Světové antidopingové organizace (World Anti-Doping Agency) spadají všichni profesionálové věnující se závodnímu sportovnímu lezení, ledolezení a skialpinismu.

2/ Formální regulace všech amatérských horolezců je nemožná.

3/ Zvýšení sportovní i etické hodnoty výstupu předpokládá vyloučení jakýchkoliv podpůrných pomůcek. K nim patří například fixní lana, stejně tak drogy.

4/ V případě užívání drog koluje mezi lezci mnoho zkreslených informací. Úkolem UIAA je pokusit se lezce ochránit před špatnými následky konzumace drog.

 

Zdroj: Explorersweb.com