České
feráty
Redakce
Předplatné
Inzerce
Archiv
čísel
Kempy
a kurzy
Mezinár.
festival
alpinismu
ALPEN-
VEREIN.CZ

Desatero bezpečného pohybu v horách pro skialpinisty

Stejně jako v létě, rovněž pro zimní sezónu přichystala metodická komise Rakouského Alpenvereinu v čele s Michaelem Larchem deset základních bodů pro bezpečný pohyb v horách. Tentokrát se jedná o deset základních doporučení pro skialpinisty a vyznavače chůze na sněžnicích.

1/ Být v dobré kondici
Skitouring je vytrvalostní sport, který vyžaduje patřičnou kondici. Člověk by se nikdy neměl přeceňovat, tempo se musí vždy podřídit nejpomalejšímu ve skupině. Také na sjezd je třeba mít dostatek sil.

2/ Pečlivé plánování
Mapy, knižní průvodce, internet, místní experti – to jsou zdroje, které je třeba využít k odhadnutí délky túry, její náročnosti, převýšení, ale i zjištění aktuální předpovědi počasí a aktuálního stupně lavinového nebezpečí.

3/ Zpráva o lavinovém nebezpečí
Bezprostředně před túrou je nutné zjistit nejen stupeň lavinového nebezpečí (5 stupňů), ale i nebezpečná místa v prostředí, kterým povede trasa. Vnímat se musí i faktory, které během dne mohou lavinové riziko zvýšit (vítr, tání atd.).

4/ Plnohodnotné vybavení
Batoh by neměl být příliš těžký, ale skialpinista musí s sebou mít vždy lavinový vyhledavač, lopatku, sondu, lékárničku, bivakovací pytel a mobilní telefon. Air-bag systém výrazně zvyšuje naději na přežití.

5/ Pravidelné pauzy na pití
Tekutiny, energie a přestávky jsou nezbytné pro udržení fyzického výkonu a koncentrace mysli. Teplé isotonické nápoje jsou ideálními pro doplnění tekutin, ale i pro udržení optimální tělesné teploty. K jídlu jsou vhodné müsli tyčky, keksy a sušené ovoce.

6/ Umění odhadu lavinového rizika
Stupeň lavinového nebezpečí nám dává jen určité hranice a obecné doporučení. Každý sám by měl ovládat nějakou strategickou metodu určení lavinového rizika (např. „Stop or Go") přímo v terénu během túry.

7/ Dodržovat rozestupy
Při výstupu ve strmých svazích (≥ 30°) by se měl udržovat rozestup mezi jednotlivými členy skupiny 10 m. Snížení zátěže na sněhovou pokrývku se dosáhne výstupem serpentinami. Při sjezdu je nutné dodržovat rozestupy minimálně 30 m a v prudkých svazích (≥ 35°) jezdit pouze jednotlivě.

8/ Vyhnout se pádům
Pád během sjezdu je nejčastější příčinou zranění skialpinisty. Pro bezpečný pohyb je nutné umět odhadnout správnou rychlost a zvládat dobře techniku jízdy na lyžích. Riziko zranění výrazně snižuje použití lyžařské helmy.

9/ Malé skupinky
Menší skupiny skialpinistů nepředstavují přílišné zatížení sněhové pokrývky, které by mohlo způsobit stržení laviny. Na druhou stranu jednotliví členové i menších skupin si jsou při dodržení předchozích bodů schopni pomoci. Skupinu je nutné stále udržovat pohromadě a neztrácet vizuální kontakt. Upozornění pro ty, kdo chodí samotní: i malý problém (který by skupina jednoduše vyřešila) může vyústit ve fatální nehodu. O průběhu trasy a zvoleném cíli je nutné před odchodem na túru informovat.

10/ Respekt k přírodě
Během túry neodhazovat žádné odpadky, neobtěžovat (např. pronásledováním či hlukem) zvěř, neničit hranami porost, respektovat chráněná území a zákazy vstupu. Využívat veřejné dopravy při přesunu k východisku túry.

Zdroj: Alpenverein.at