České
feráty
Redakce
Předplatné
Inzerce
Archiv
čísel
Kempy
a kurzy
Mezinár.
festival
alpinismu
ALPEN-
VEREIN.CZ

Dawn Wall přelezen volně na jeden zátah! Největší bigwallový problém posledních let vyřešen.

Dawn Wall je nejpřevislejší částí yosemitského monumentu El Capitan. Extrémní vícedélková linie vedoucí touto monumentální stěnou nechávala lezce díky své obtížnosti a délce chladnými po řadu let. Ostatně jiných projektů se v Yosemitech nacházelo pořád hodně. V roce 1970 se po 27 dnech podařilo Dawn Wall přelézt Warren Hardingovi a Deanu Caldwellovi (pozn. není příbuzný současného hrdiny Dawn Wallu). Ti ovšem používali řadu dnes kontroverzních způsobů jištění, které po nich zůstávalo ve stěně. I tak to však byl velký počin!

Ještě větší senzace by ale byl volný přelez, problesklo hlavou asi mnoha lezcům. Jediný, kdo se ale pro tuto myšlenku skutečně nadchl, byl Tommy Caldwell.

Od roku 2007 pro ní žil a na Dawn Wall se vracel každou sezónu, aby ve stěně strávil mnoho dní a pokusil se o senzaci. V roce 2009 vytvořil společně s Kevinem Jorgesonem, skvělým boulderistou, patrně nejsilnější bigwallovou dvojici na světě. Tenkrát se jim podařilo překonat extrémně obtížné délky ve střední části stěny, ale zastavil je sníh. V roce 2010 přijeli pod stěnu už v březnu, nicméně velká vedra jejich snahy odložila na říjen. Ve stěně strávili 65 dní a nasbírali mnoho drahocenných zkušeností včetně lezení v noci, kdy jsou optimální podmínky (méně se potí ruce a je lepší tření na skále). Při pokusu v roce 2011 se Jorgeson zranil, a tak Caldwell uskutečnil pokus se svou ženou Beccou, s níž překonali prvních 12 délek a prací na projektu strávili celkem 80 dní! V roce 2012 se do hry vrátil Jorgeson a v osvědčené dvojici přelezli většinu klíčových míst, nicméně při pokusu o přelezení všech délek na jeden zátah se zasekli uprostřed stěny. V roce 2013, kdy se k týmu na chvíli připojil i Chris Sharma, se naopak zranil Caldwell. Ten se ale rychle se zotavil, vrátil se ve velké síle, protože překonal nejobávanější 15. délku – klíč k úspěchu. A ten přišel následující sezónu 2014/2015:

Svůj pokus o souvislé přelezení nejtěžšího bigwallu světa zahájili 27. prosince 2014. Během prvních 10 dnů přelezli prvních 10 délek, z nichž dvě jsou za 8b+! Do projektu výrazně zasáhla masová média – stala se z něho velká událost sledovaná prakticky 24 hodin denně po celém světě. Padají i titulky jako „výstup století“ atd. Caldwell přelézá 7. ledna 2015 na několikátý pokus a na hranici svých psychických i fyzických možností klíčovou 15. délku – obtížný traverz za 9a (celkem se v této obtížnosti pohybují dvě délky!). Za traverzem už nejsou tak výrazné technické obtíže, a tak pokračoval dále. Nicméně cestu nedolezl sám a čekal na svého parťáka, který se pral s 15. délkou několik dní a na 11 pokus ji nakonec dal. Poté, co překonal i 16. délku 13. ledna, lezli opět spolu. Zdolali sedm délek a na místě zvaném Ship’s Bow strávili poslední noc ve stěně. Následující den 15. ledna 2015 si v půl čtvrté odpoledne po 19 dnech tvrdé dřiny vychutnali euforii ze splnění životního snu a také dokončení významného milníku lezení, do jehož historie tímto výkonem navždy vstoupili jako legendy! Zpráva o úspěchu na Dawn Wall obletěla svět a ke gratulantům se připojil i americký prezident Barack Obama.

Gratulujeme, chlapi – dokázali jste, že trpělivost přináší růže a všechno jde, když se chce!

Fotografie z projektu Dawn Wall:

 

Zdroj: Planetmountain.com, Climbing.com