České
feráty
Redakce
Předplatné
Inzerce
Archiv
čísel
Kempy
a kurzy
Mezinár.
festival
alpinismu
ALPEN-
VEREIN.CZ

David Lama zvládl obtížný prvovýstup na Sagwand

Přední světový alpinista David Lama zvládl společně s Peterem Mühlburgerem parádní prvovýstup Sagzahn-Verschneidung – strmou stěnu a následný kuloár mezi vrcholy Schrammacher a Sagwand v údolí Valsertal v Zillertálských Alpách. Dvojice Rakušanů bivakovala v noci na 15. února 2018 přímo pod stěnou. S úsvitem vyrazili do stěny, v pět hodin odpoledne stáli na vrcholu po extrémním prvovýstupu dlouhém 800 metrů o obtížnosti M6/A2. V deset večer byli zpět u auta.

David Lama je se stěnou Sagwand spjatý od samého počátku své alpinistické kariéry (poté, co ukončil svou velmi úspěšnou dráhu závodního sportovního lezce). V roce 2008 zde přelezl s Jorgem Verhoevenem novou cestu Desperation of the North Face (800 m, 7b). V roce 2012 přidal sólo prvovýstup Badlands (700 m, 6a M5 WI4 A1), rok na to s dvojicí Hansjörg Auer – Peter Ortner uskutečnil první zimní průstup stěny. Téhož roku ještě stihl v květnu sólo výstup cesty Mittelpfeiler Route (800 m, M5). Poté se jeho pozornost upřela na obtížný projekt Sagzahn-Verschneidung. V roce 2014 skončil společně s Clemensem Holzleitnerem po třech délkách. David poté přiznal, že cestu velmi podcenil. V roce 2015 ho cesta rovněž nepustila – jeho spolulezec Uli Czopak byl raněn padajícím ledem.

Letos se Davidu Lamovi (27) tedy splnil jeho velký cíl: „Je to určitě jeden z nejtěžších výstupů, které jsem na Sagwand podnikl. Cesta pro mě má obrovskou vnitřní hodnotu – strávil jsem na ní tolik času a mnohokrát z ní odcházel s neúspěchem. Teď se to konečně podařilo – nemusím už opakovat ani jednu délku cesty, stačí jen na tu linii zírat se silným pocitem zadostiučinění zespodu.“

 

Fotografie z přelezu Sagzahn-Verschneidung (800 m, M6/A2):

 

 

Zdroj: Planetmountain.com