České
feráty
Redakce
Předplatné
Inzerce
Archiv
čísel
Kempy
a kurzy
Mezinár.
festival
alpinismu
ALPEN-
VEREIN.CZ

Češi zahájili vrcholový útok na K2 (8611 m)

Tomáš Petreček informuje o rychlém postupu směrem vzhůru k vrcholu druhé nejvyšší hory světa (facebook 16. 7. 2019): "Vzali jsme to hopem a tak už ULÉHÁME V C3! Vyráželi jsme už někdy po půlnoci, abychom se vyhnuli ostrému slunci a získali dost času na dlouhý výstup. Tajně jsem doufal, že cesta bude alespoň trochu vyšlapaná, ale místo toho na nás čekal ostrý ledový vítr, který nejenže zavál všechny stopy, ale nepříjemně se "zakusoval" i pod teplé péřové oblečení. Naštěstí nás trochu rozehřálo vycházející sluníčko. Teď odpočíváme ve spacáku po dvanáctihodinovém výstupu a hodinky už zase hlásí -15°C..."

 

 

Více o expedci a starší zprávy:

Společně už se podívali na vrchol „osmitisícovek“ Gasherbrum I a Gasherbrum II. Letos v letí sezóně odletěli horolezci Tomáš Petreček a Marek Novotný do Pákistánu a v následujících týdnech je čeká příprava a pak pokus o výstup na druhou nejvyšší horu světa – K2 (8611 m). Tým doplní Pavol Lupták, který se výškového horolezectví věnuje dlouhodobě.

 

Plán má trojice z Moravskoslezského kraje jasný – vylézt na Česenovým pilířem na rameno K2 a a dále přes Bottleneck na vrchol. To vše bez kyslíku a výškových nosičů – tedy jen s vlastními silami a vůlí.

 

Tomáš Petreček na svém Facebooku píše (25. 6. 2019): "Šestý den na cestě po Baltoro Glacier. Dnes to byl dlouhý den, devět hodin chůze ze zastávky Gore 2 až do Broad peak BC. Letos je tu všude hrozně moc sněhu a další každou chvíli padá... Koně měli často velké problémy v hlubokém sněhu s nákladem pokračovat dál. Zítra odpočíváme a pak už jen den do našeho BC."

 

 

Fakta o K2

K2 (Čhogori) drží jeden statistický primát mezi všemi 14 osmitisícovkami – je zde nejvíce nezdařených pokusů o výstup na vrchol. Přesto, že je K2 o 237 metrů nižší než Mount Everest, její relativní převýšení od úpatí na vrchol je větší. Navíc jsou její svahy mnohem strmější a obtížnější. První úspěšný výstup na K2 se odehrál 31. července 1954.

 

Česenův pilíř – jedná se o pilíř protínající jižní stěnu. Pokoušel se o něj Angličan Doug Scott roku 1983 a Slovinec Tomo Česen v roce 1986. Česen prostoupil celý pilíř do 8100 metrů, kde se napojuje na klasickou cestu. Odtud sestoupil. Jeho výstup dokončili až k vrcholu hory Španělé v roce 1994. Později tuto trasu zopakovalo několik dalších výprav. Jedná se o nejbezpečnější trasu na K2.

 

Informace o probíhající expedici můžete sledovat na stránkách: www.tomaspetrecek.cz