České
feráty
Redakce
Předplatné
Inzerce
Archiv
čísel
Kempy
a kurzy
Mezinár.
festival
alpinismu
ALPEN-
VEREIN.CZ

Češi se z Everestu vrátili bez vršku, ale zdraví a plní dojmů

David Fojtík – osmý Čech, kterému se v roce 2006 podařilo vystoupit na nejvyšší vrchol světa (navíc bez použití umělého kyslíku), se na Mt. Everest (8848 m) vrátil se svým spolulezcem Miloslavem Palackým, který tenkrát musel výstup ukončit ze zdravotních důvodů. I když se velmi dobře aklimatizovali výstupem na Island Peak (6189 m) a cítili se v dobré kondici, podmínky na hoře jim příliš nepřály, a tak se vrátili bez certifikátu o vylezení na vršek, nicméně zdraví a plní silných dojmů – více už na svém Facebooku David Fojtík (29. 5. 2017): „...tak jsme to nevylezli. Jinak jsme ale živí a zdraví, dokonce už na cestě domů. Za pět dní se dá dostat z výšky 8,000m na Everestu až na Ruzyni?

Náš vrcholový den se nepovedl kvůli počasí. Vsadili jsme na špatnou předpověď, jeden den navíc jsme čekali v nejvyšším táboře C4 (8,000m) a pak už neměli jistotu, že nám zbude dost kyslíku na bezpečný návrat. Den poté, co jsme zdrhli, bylo ideální vrcholové počasí. Jasně, že nás to štve - letos to bylo opravdu dlouhé čekání, byli jsme výborně připravení, aklimatizovaní, zdraví - prostě všechno vám skoro dva měsíce klape a pak se to všechno podělá v ten nejdůležitější den... Navíc my ani neměli šanci se o ten vrchol porvat, byl takový vichr, že jsme prostě drželi stan a byli rádi, že nás to neodfoukne do Tibetu. No, i tohle je horolezectví?

Co jsme si ale úžasně s Milošem užili, byly ty dva měsíce samotné - cestování, lezení, poznávání nových lidí - z toho jsem nadšený, asi jak je člověk starší, tak to více vnímá a umí ocenit. Je super se na tak dlouhou dobu "odstřihnout", vysypat z hlavy nahromaděný bordel a trochu z odstupu se podívat na ... vlastně všechno, ale hlavně sebe?

Moc nás těší, že jsme společně s vámi mohli podpořit projekt Čertových stezek. Spojit příjemné s užitečným nás baví. Děkujeme ještě jednou vám všem za štědrou podporu, máme vybráno skoro 270tis korun!

Příští sobotu 3.6. bude v Novém Jičíně promítání fotek, kde jste srdečně zváni.“
 


Češi na vrcholu Island Peaku (6189 m)

 

David Fojtík (*1973) vystoupil v roce 2001 na Denali (6190 m), v roce 2006 na Mt. Everest (8848 m) - ! bez použití umělého kyslíku a v roce 2009 se mu podařil první sjezd na lyžích z Dhaulagiri (8167 m).

Miloslav Palacký (*1954) vystoupil v roce 1997 na Gasherbrum II (8035 m), v letech 2001 a 2003 byl součástí expedic na Mt. Everest a Cho Oyu.

Oba jsou členy HO Nový Jičín.

 

Zdroj: FB - David Fojtík, lidé&HORY