České
feráty
Redakce
Předplatné
Inzerce
Archiv
čísel
Kempy
a kurzy
Mezinár.
festival
alpinismu
ALPEN-
VEREIN.CZ

Boj o primát na zimní K2 se blíží

Hned tři expedice se pokusí o jeden z posledních velkých milníků lezení na osmitisícovkách, kterým je první zimní výstup na druhou nejvyšší horu světa K2 (8611 m).

 

Své plány odtajnila „kazašská mašina“ Denis Urubko, jeden z nejvýznamnějších výškových horolezců posledních desetiletí, který nedávno potvrdil svou formu a extratřídu sólo prvovýstupem na Gasherbrum II. Jeho cílem pro zimu 2019/2020 bude nejen K2, ale předtím by se rád pokusil i o výstup na Broad Peak. Urubko totiž tvrdí, že zimní sezóna by se měla posuzovat z pohledu meteorologického kalendáře, podle kterého zima končí posledním únorovým dnem. Zimní prvovýstup Poláků na Broad Peak v roce 2013 tak nepovažuje za „opravdový zimní“. Síly spojí nejspíše s Kanaďanem Donem Bowiem, další posily zatím nejsou známé. Urubko mimo jiné také sdělil podstatnou zprávu týkající se jeho kariéry – zimní expedice do Karakoramu a případný double Broad Peak – K2 bude rozlučkou s výškovým horolezectvím. Poté by se rád začal věnovat výhradně skalnímu lezení.
 

Zimní K2 (8611 m), foto: Alex Txikon

 

Na K2 budou působit hned další dvě expedice. Se svým týmem Šerpů dorazí Nepálec Nirmal Purja, který chce zimní výstup na K2 zahrnout do svého projektu, během něhož chce vystoupit na všech čtrnáct osmitisícovek za jeden rok. Nirmal Purja používá při výstupech umělý kyslík, o K2 by se ale rád pokusil bez něj. Nicméně zcela ho nevyloučil. Pokus o zimní prvovýstup s použitím umělého kyslíku ohlásila také expedice ve složení Gao Li (CHI), Mingma Gyalje (NEP) a John Snorri (ISL). Připojit by se k nim měla ještě asi pětičlenná skupina složená z nepálských Šerpů a pákistánských horolezců.

Zkušený „ledoborec“ Alex Txikon se na K2 tuto zimu nechystá. Dle slov baskického horolezce přinesou dvě komerčně orientované expedice na horu zcela jinou atmosféru, než jaká byla do této doby při zimních pokusech běžná. Problém prý nemá s časem ani rozpočtem, ale rozhodl se letos na K2 neodjet.

 

zdroj: Explorersweb.com