České
feráty
Redakce
Předplatné
Inzerce
Archiv
čísel
Kempy
a kurzy
Mezinár.
festival
alpinismu
ALPEN-
VEREIN.CZ

Bike Babí léto napsalo svůj 16. ročník, tým lidé&HORY druhý v závodě dvojic

Bike Babí léto napsalo svůj 16. ročník

Na Kristýně v Hrádku nad Nisou se 19. srpna uskutečnil již po šestnácté mezinárodní MTB marathón Bike Babí léto. Letošní ročník se nesl v duchu motta BORN TO BIKE, jehož účelem bylo doslova vystihnout ducha účastníků a vyjádřit jedinečnou atmosféru tohoto závodu konajícího se nepřetržitě od roku 2002. Do startovního pole se na trasy 30,50,80km a dětské závody postavilo, i přes varování nepříznivého počasí, celkem 411 malých a dospělých závodníků.

 


Start 16. ročníku Bike Babí léto, zcela vlevo Michal Vlášek - budoucí vítěz dlouhé trasy, foto: V. Štrupl

Letošní ročník byl zasažen hned dvěma výraznými nepříjemnostmi. První se týkala nucených změn na trase z důvodu asfaltování silnice u Dolní Suché a budování nových cest na Panenské Hůrce a v Janovickém lese. Původní délky tras tak musely být těsně před termínem závodu zásadně zkráceny. Druhá výrazná komplikace nastala v průběhu noci z pátku na sobotu, kdy Kristýnu zasáhla silná vichřice, která doslova zdemolovala kompletně připravené zázemí závodu. Ředitelka závodu Petra Cinkánová dodává: „Díky brzké reakci pořadatelů a především vstřícné nabídce majitele místní restaurace se vytvořilo provizorní nové zázemí, kam se stihlo před bouří zachránit vše podstatné. S ohledem na zmíněné komplikace proběhl samotný závodní den zcela bez problémů, neboť trasy nebyly kupodivu vichrem zasaženy.“

 


Tým lidé&HORY/Bemaniax se poroučel z 1. místa kvůli defektu a poměrně zdlouhavé opravě, v cíli z toho bylo 2. místo
, foto: M. Chmela

 

Sobotní program započalo Decathlon dětské Babí léto, jehož se zúčastnilo 79 dětí v osmi kategoriích. Dětský závod shodně jako 50 km trasa byl předposledním závodem seriálu Haven MTB series, bojovalo se tak v emocích o jedny z posledních bodů do konečného pořadí. V 11h a poté v 11:30 odstartoval hlavní závod na 30, 50 a 65 km332 účastníky na startu. Bohužel bez vítěze posledních dvou ročníků nejprestižnější 80 km trasy Aleše Strnada, jemuž zranění z nedávného mistrovství Evropy v marathónu znemožnilo stát se s třemi zářezy vůbec nejúspěšnějším účastníkem Babího léta. Naopak Jan Matoušek, taktéž dvojnásobný vítěz ve startovním poli nechyběl, ovšem zúčastnil se jen 50 km trasy. Početná skupina favoritů obou tras se držela společně do dělení tratí, z něhož závodníci nejdelší trasy pokračovali směrem k Panenské Hůrce, zatímco se bikeři z padesátky odpojili a začali se stáčet zpět ke Kristýně. Mezičasem projížděli pospolu kolegové z týmu Eleven Mercedes Mitas O. Zelený a M. Kubín, stejně tak dvojice z Haven teamu P. Šorf a R. Hořák, s nimiž se držel již zmíněný Jan Matoušek. Ondřej Zelený, mistr Evropy v cyklokrosu, odjel v závěru o 10 sekund před zbylou čtveřicí ze skupiny, která sprintovala o stupně vítězů. Druhé místo nakonec o setinu sekundy urval P. Šorf před kolegou R. Hořákem, což potvrdila cílová fotografie.

 


Závodníci zažili výrazně "blátivý" závod, což ještě ztěžovalo fyzickou náročnost tras, foto: M. Chmela

 

Trasa na 65 km se odehrávala suverénně pod taktovkou M. Vláška (Kellys Bike Ranch team), jenž na mezičas dorazil s pětiminutovým náskokem na J. Černého a německého závodníka T. Heinze. Michal Vlášek bez problémů náskok udržel, Josef Černý si spurtem dojel pro druhé místo vteřinu právě před T. Heinzem. Třicetikilometrovou trasu opanoval s minutovým náskokem Filip Hanousek (Superior Cyklofit cycling team). Mezi ženami ovládla 50 km trasu Nikola Bajgerová (KC Kooperativa), na 65 km zcela deklasovala konkurenci Milena Cesnaková z týmu Cyklo Team Weber a to o neuvěřitelných 44 minut, čímž se zařadila do první desítky pořadí mezi muže. V závodě dvojic si pro první místo přijel tým Jičínská 50 (P. Kordík a P. Kubín).


Jaroslava Křižíková z týmu z týmu beManiax Madbike, foto: M. Chmela

 

Na závěr je třeba vyzdvihnout výkony handicapovaných bikerů. Stanislav Strnádek porazil na třicítce přesně 42 soupeřů a Petra Hurtová absolvovala tento fyzicky náročný závod dokonce na handbiku! „Letošní zablácený ročník opravdu přinesl naprosté maximum přírody nejen na trase, což mělo za následek odstoupení řady účastníků, nýbrž i v zázemí závodu, které jsme byli nuceni budovat nadvakrát. Přes tyto ztížené podmínky se podařilo závod opět posunout výše, což nám dodává energii do dalšího ročníku,“ uzavírá Cinkánová.

 


Handicapovaná závodnice Petra Hurtová absolvovala trasu 30 km na handbiku, foto: V. Štrupl

 

Kompletní výsledky jsou k dispozici zde: https://vysledky.timechip.cz/#2017/57

Podrobné informace na webu závodu: http://goodway.cz/cs/titulni-strana/

A také na facebooku: https://www.facebook.com/BIKE-BAB%C3%8D-L%C3%89TO-1452941841605336/