České
feráty
Redakce
Předplatné
Inzerce
Archiv
čísel
Kempy
a kurzy
Mezinár.
festival
alpinismu
ALPEN-
VEREIN.CZ

Bartek Ziemski a sjezd dvou osmitisícovek

Sjezdy z osmitisícovek mají bohatou tradici. Ostatně první pokus proběhl již v roce 1970 a první kompletní sjezd z osmitisícovky (Gašerbrum I) v roce 1982. Mezi předními světovými skialpinisty se neztratili ani Poláci. Už legendární Jerzy Kukuczka částečně sjel na lyžích svou poslední osmitisícovku, kterou byla Šiša Pangma. Největší úspěchy v této oblasti ovšem zaznamenal Andrzej Bargiel, který dokázal sjet na lyžích Šiša Pangmu, Manaslu, Broad Peak a K2. V případě Broad Peaku a K2 šlo navíc o první kompletní sjezdy obou hor v historii. 

V nedávné době do této statistiky promlouvá také další špičkový polský lyžař Bartek Zimeski. Ten dokázal v loňském roce na lyžích zdolat Broad Peak a Gašerbrum II. Na Broad Peaku provedl téměř kompletní sjezd, když si sundal lyže pouze při sestupu z předvrcholu Rocky Summit a posléze v klíčovém místě stoupání k vrcholu, kde se nachází pouze skály. U Gašerbrumu II pak sjel na lyžích celou trasu až po ledopád těsně nad základním táborem, který částečně sjížděl a částečně sestupoval. 

V letošním roce si jako svůj cíl vybral dvě nepálské osmitisícovky Annapurnu a Dhaulagiri. Jeho spolulezcem byl Španěl Oswald Rodrigo Pereira. Ten ale neměl v úmyslu, tak jako Zimeski, sjet obě hory na lyžích. Připomeňme si jen, že na Annapurně provedl první vážný pokus o sjezd v roce 1979 Francouz Yves Morin. Morin však bohužel zahynul ve výšce 6600 metrů. Úspěšní tak byli až o 16 let později bratři Davo a Andrej Karničarové. Na Dhaulagiri pak jediný delší sjezd zaznamenal Čech David Fojtík.


Ziemski na vrcholu Annapurny. Foto Oswald Rodrigo Pereira


Na Annapurně. Foto Oswald Rodrigo Pereira

Polsko-španělská dvojice začala na Annapurně, na kterou oba muži vystoupili již 17. dubna. Postupovali normálkou a to bez podpory Šerpů a bez kyslíkových lahví. Ihned po dosažení nejvyššího bodu hory nazul Bartek Ziemski lyže a na nich sjel až do nejníže položeného místa se sněhem, které se na severní straně hory nacházelo ve výšce 4800 metrů. V průběhu sjezdu ani jednou nesundával lyže, několik úseků však musel slanit. Jedná se teprve o druhý úspěšný sjezd Annapurny na lyžích. 

O necelý měsíc později, 14. května v 7:30 ráno, stáli Rodrigo Pereira a Ziemski i na vrcholu Dhaulagiri. Jednalo se o vůbec první letošní úspěšný výstup na vrchol sedmé nejvyšší hory světa. Oba lezci opět vystoupili po normálce a bez pomoci kyslíkových lahví a bez podpory Šerpů. Zimeskému se i zde podařilo sjet z vrcholu do údolí na lyžích. V tomto případě jde nejen o první polský sjezd Dhaulagiri, ale i první kompletní sjezd této hory v historii. 


Ziemski na Dhaulagiri. Foto Oswald Rodrigo Pereira


Na Dhaulagiri. Foto Oswald Rodrigo Pereira

Text: VŠ
Zdroj: wspinanie.pl