České
feráty
Redakce
Předplatné
Inzerce
Archiv
čísel
Kempy
a kurzy
Mezinár.
festival
alpinismu
ALPEN-
VEREIN.CZ

Andrzej Bargiel to dokázal – jako první sjel K2 na lyžích!

Polský extrémní lyžař prolomil jednu z největších výzev na osmitisícovkách – sjezd na lyžích z technicky velmi obtížné K2 (8611 m), druhého nejvyššího vrcholu světa. Andrzej Bargiel se na K2 vrátil po loňském pokusu, kdy musel expedici ukončit kvůli vysokému lavinovému nebezpečí a padajícímu kamení. Letos Podmínky na „hoře hor“ přály a on se úspěšným sjezdem, který se mu povedl v neděli 22. 7. 2018, stal navždy velkým hrdinou alpinismu a extrémního lyžování. K vrcholu vyrazil 19. 7. ze základního tábora do C2, kde na něj čekal jeho spolulezec Janusz Golab. Po noci v C3 již pokračoval do C4 sám, protože Golabovi bylo špatně. Z C4 vyrazil brzy ráno k vrcholu.


Andrzej Bargiel vyráží ze základního tábora vstříc své největší sportovní výzvě

Více Andrzej po sjezdu z BC: „Jsem šťastný, že se mi podařilo sjet z vrcholu K2 na lyžích a dostat se v pořádku zpět do základního tábora! Startoval jsem z C4 brzy ráno v neděli, počasí bylo dobré. Problémy nastaly, když jsem se na vrcholu chystal na sjezd. Byla hustá mlha a v oblasti C4 jsem musel čekat, až se oblačnost roztrhá, protože další fáze sjezdu vedla technicky extrémně náročnou strmou stěnou. Cítím se skutečně velmi šťastně, byl to můj druhý pokus a upřímně – jsem rád, že sem už nemusím jet potřetí.“


Bargiel sjížděl z vrcholu po Abruzziho žebru (fialová 4), poté se napojil na Česenovu cestu (zelená 3), kterou následoval do C3. Odtud přetraverzoval doprava do Messnerovy varianty a celý sjezd zakončil stylově Polskou cestou.


Andzej v C4 - foceno dronem, který na expedici vzal jeho bratr Bartek Bargiel

Historie alpinismu pamatuje nejspíše jen pět pokusů o sjezd na lyžích, dva z nich skončily tragicky. V roce 2010 se z K2 nevrátil špičkový švédský skialpinista Fredrik Ericsson a rok před tím zaplatil cenu nejvyšší jeho italský kolega Michele Fait. V roce 2001 se podařilo Hansi Kammerlanderovi (ITA) sjet zhruba 400 m z vrcholu, následně musel kvůli podmínkám sestupovat bez lyží. Nejdelší sjezd na K2 zaznamenal v roce 2011 Luis Stitzinger (GER), který nevystoupil na vrchol, ale sjel Kukuczkovu cestu až do BC. Hans Kammerlander se po svém pokusu vyjádřil, že „jednou to někdo dokáže, ale bude muset mít velkou porci zkušeností a také štěstí.“ Měl pravdu. U Adrzeje se obojí sešlo. Jeho expedice navíc pomohla k záchraně života skotského alpinisty Ricka Allena, kterého našel Andrzejův bratr Bartek. Úžasné skóre – gratulujeme!

 

Vybrané výkony Adrzeje Bargiela:

2010: Elbrus: dodnes platný rekordní čas výstupu: 3 h a 23 min

2013: Shisha Pangma (8013 m): první Polák, který sjel z osmitisícovky na lyžích

2014: Manaslu (8156 m): rekord BC – vrchol: 14 h a 5 min, rekord BC – vrchol – BC: 21 h a 14 min

2015: Broad Peak (8051 m): historicky první sjezd na lyžích z vrcholu

2018: K2 (8611 m): historicky první sjezd na lyžích z vrcholu

 

Zdroj: Explorersweb.com a lidé&HORY