České
feráty
Redakce
Předplatné
Inzerce
Archiv
čísel
Kempy
a kurzy
Mezinár.
festival
alpinismu
ALPEN-
VEREIN.CZ

Alpentour Trophy, 4. etapa (52 km/2100 m)

V závěrečné etapě se bikeři projeli i na sněhu. Naštěstí ne na čerstvě napadaném, jako minulý rok, ale na jeho zbytcích, které zůstaly na svazích hory Kaibling, pod jejíž vrchol vedlo klíčové stoupání poslední etapy.

Na startu poslední etapy jsem rozeznával dva základní výrazy – někteří účastníci Alpentour Trophy se usmívali, protože je čeká poslední etapa v krásném počasí. Jiní působili trochu strnule a soustředěně, neboť se právě chystali do boje o celkové umístění. Abych se přiznal, patřil jsem k té druhé skupině…  Dnešní etapa měla všechno, co si lze představit – technický začátek s krátkými výjezdy a sjezdy, dlouhé (řekl bych až nekonečné) stoupání z Wießenbachu (726 m) k horní stanici lanovky na Kailbling (1850 m) a na závěr se samozřejmě nemohl vynechat sjezd do Schladmingu po downhillové dráze klikatící se po svazích sjezdovky. Kromě závodění se probírala klasická témata po čtyřech dnech tvrdé dřiny a pojídání především sladkých věcí. „Už se těším na wienerschnitzel a pivo,“ byla poměrně častá věta, kterou jsme se navzájem motivovali k co nejrychlejšímu příjezdu do cíle. Pravda je, že po konci čtvrté etapy se zahrádky restaurací zaplnily bikery, kteří se s chutí pustili do jídel a nápojů, které si po čtyři závodní dny odpírali.  Ale ještě zpět na trať. Vítězství v elitní kategorii suverénně obhájil Uwe Hochenwarter, který mi v cíli prozradil, že se v posledním závodě kochal krásnou přírodou. Když viděl, že mě to zaskočilo, pohotově podal vysvětlení – jeho největší soupeř v boji o triumf v celkovém pořadí Belgičan Bjorn Brems měl defekt, a tak polovinu tratě absolvoval s pohodlným náskokem. V elitní kategorii žen napodobila loňskou spanilou jízdu Terezy Huříkové Ukrajinka Natalia Krompets, která s náskokem zvítězila v každé etapě a čtyřdennímu závodu jednoznačně dominovala. A jak si vedli na Alpentour Trophy Češi? Rozhodně se neztratili, protože všichni, kteří závod dokončili, brali pozice v první desítce! V kategorii SK2 se mi nakonec podařilo „urvat“ 3. místo.

Sotva jsem se vydýchal po projetí cílem, dal jsem se do řeči s vítězem elitní kategorie Uwe Hochenwarterem (AUT).  „Loni jsem jel etapák v Chorvatsku a letos jsem Alpentour Trophy ani jet nechtěl, protože se mi závod a jednotlivé etapy zdály na mě dost dlouhé. Tým mi ale naznačoval, že by byl rád, abych do Schladmingu odjel. Nakonec jsem to tedy pojal tak, že si tento závod dám jako trénink. Po vítězství v první etapě se ale vše změnilo a začal jsem závodit. Jsem šťastný, mé vítězství mě velmi překvapilo,“ dodal vítěz Alpentour Trophy, jehož hlavním cílem letošní sezóny je mistrovství světa v Kanadě a jednotlivé závody světového poháru.  

Posledními českými bikery, které jsem vám ještě nepředstavil, jsou Michal Matoušek (Factor Bike Team) a Jirka Kříž (KL sport Most). Michal Matoušek do posledních dvou etap již nenastoupil. Zkušený matador Jirka Kříž, který se mimo jiné zúčastnil i Crocodile Trophy, obsadil krásné 6. místo v kategorii. Mosteckou "bandu" doprovázel i Tomáš Trunschka, který si byl v rámci Alpentour Trophy zatrénovat mimo jiné i na etapák Iron Bike, na který se letos chystá.


Vpředu - zleva: Tomáš Trunschka, Michal Matoušek a Jirka Kříž

Závěrem mi dovolte ještě říct jedno velké „DÍK“ – patří mému tátovi, který se perfektně staral o mé kolo, pomáhal s občerstvením na trati a taky fotil většinu fotek. Díky němu jsem měl čas na psaní reportáží a taky se povedl slušný výsledek v závodě.

CELKOVÉ VÝSLEDKY ALPENTOUR TROPHY (250 km / 9500 m):

Ženy elite:
1. Krompets Natalia (UKR) Team Ukraine: 16:23:35

Ženy SK:
1. Halkes Sabine (NED) Bikelane RS: 20:17:37

Muži elite:
1. Hochenwarter Uwe (AUT) Muskelkalter Genesis Tea: 12:28:25
2. Brems Bjorn (BEL) G-Skin Deforch: 12:32:13
3. Leisling Matthias (GER) Muskelkalter Genesis Tea: 12:35:27

Muži elite masters (od 30 let)
1. Hasenfratz Peter (HUN) X2S Kona Team: 14:09:00.4
8. Vokoun Jan (CZE) KL sport Most: 15:30:58

Muži SK1 (18-29)
1. Jung Daniel (ITA) Ötzi Bike Team: 13:42:01
10. Hašek Jan (CZE) Factor Bike Team: 16:26:59

Muži SK2 (30-39)
1. Tauderer Bernd (AUT) Bikeclub Stattegg: 14:24:58.0
3. Polman Daniel (CZE) Duratec team Nová Paka: 15:15:40
DNF Matoušek Michal (CZE) Factor Bike Team

Muži SK3 (40-49)
1. Riedinger René (AUT) SWAT2RadChaoten: 15:03:57

Muži SK4 (50 a více)
1. Pross Erich (AUT) Janger Simplon: 15:15:48
6. Kříž Jiří (CZE) KL sport Most: 19:03:42

Kompletní výsledky Alpentour Trophy 2010 najdete ZDE.

FOTOGALERIE:

{gallery}novinky/2010/Alpentour-4{/gallery}