České
feráty
Redakce
Předplatné
Inzerce
Archiv
čísel
Kempy
a kurzy
Mezinár.
festival
alpinismu
ALPEN-
VEREIN.CZ

ALPENTOUR TROPHY 2011 - Češi získali dvě první místa, jedno z nich se povedlo i týmu lidé&HORY Duratec

Poslední etapa Alpentour Trophy, ve které konečně vysvitlo sluníčko a otevřely se krásné výhledy, prověřila veškeré schopnosti závodníků. První polovina byla hodně technická a kolik sil komu po třech náročných dnech zbylo, se ukázalo v doslova nekonečném stoupání z Wießenbachu (700 m) k horní stanici lanovky na Kailbling (1850 m). Tady se lámal chleba, protože pak už to bylo do cíle převážně z kopce. Čeští bikeři zaznamenali v celkovém pořadí dvě pódia – a rovnou to byly stupně nejvyšší. Do Čech ale putuje také snad nejsmolnější 4. místo v historii Alpentour Trophy...

 

V cíli čtvrté etapy se nejrychleji objevil italský závodník Johnny Cattaneo (Full-Dynamix ), který byl po předchozích třech etapách celkově 9. Své výrazné zlepšení odůvodnil slovy: „Mám rád sluníčko a technické sjezdy." Hned za ním dojel řecký zázrak letošní trophy Ilias Periklis a v konečném pořadí se posunul na 2. místo. Třetím místem v závěrečné etapě potvrdil svou dominaci v závodě Rus Alexey Medvěděv. Neuvěřitelná bitva se ale strhla o celkové třetí místo mezi loňským vítězem Uwe Hochenwarterem (AUT) a naším Kristiánem Hynkem (Česká spořitelna - Sweep cycling). Kristián dojel na náměstí ve Schladmingu prakticky společně s Medvěděvem (na 4. místě) a pak už jen čekal, kdy se objeví Uwe, který stejně jako včera neprožíval zrovna dobrý závod. Tento duel nakonec skončil v neprospěch českého bikera o pouhé 2 sekundy! „Moc mě to mrzí, je to jedna špatně projetá zatáčka...," okomentoval Kristián velmi těsně prohraný souboj o bednu. Zatímco Uwe vychválil svého týmového kolegu Matthias Leislinga: „Dnešek je jeho zásluha – stále mě táhnul a moc mi pomohl". Vezmeme-li v potaz, že Kristián na rozdíl od Uweho neznal trasu ani jedné etapy, do závodu nastoupil s doznívajícím zraněním z Mostu a v pelotonu neměl žádného týmového kolegu, musíme před jeho výkonem smeknout, i když o vlásek zaostal za bronzovou „plackou". Kristiánovi se ale závod moc líbil a nevylučuje, že do Schladmingu zase přijede. Věřme, že příště se ty letošní proklaté 2 sekundy přetaví ve štěstí.

Že dnešní etapa seděla sjezdařům, potvrdila i elitní ženská kategorie, ve které zvítězila Američanka Mary McConnelougová. O půl minuty za ní však přijela úřadující mistryně Evropy – Švýcarka Katrin Leumannová, která si s přehledem pohlídala celkové první místo.

Zlatý pohár za celkové prvenství v kategorii „elite master" si na náměstí ve Schladmingu převzal Robert Novotný (Česká spořitelna - Sweep cycling), který dnes stejně jako ve 2. a 3. etapě s přehledem zvítězil.

V závodu dvojic „Alpentour Adventure" dominoval český tým lidé&HORY Duratec ve složení Dan Polman a Ondřej Mikule, kterému se rovněž podařilo zvítězit ve třech etapách.

Dnes je také čas vyzpovídat mého kolegu z týmu Ondru Mikuleho, pro kterého byla Alpentour Adventure prvním bikovým etapákem a vůbec prvním závodem v Alpách:
„Alpentour Advenure se mi moc líbila a jsem rád, že se mi dostalo nabídky závodu se zúčastnit. Výjezdy tu byly opravdu hodně dlouhé a náročné – nesrovnatelné se závody v Čechách. Překvapila mě i náročnost sjezdů a místní třešnička na dortu – dojezd do cíle po opravdu vymazlené downhillové dráze na zdejší sjezdovce. Zázemí závodu, organizátoři a vůbec přístup místních lidí je perfektní a úplně někde jinde než u nás. Máme se stále co učit!"

VÝSLEDKY ALPENTOUR TROPHY CELKOVĚ PO ČTYŘECH ETAPÁCH:

Ženy elite:
1. Karin Leumann (SUI), Ghost Factory Racing, 11:21:03
2. Mary McConneloug (USA), Team KENDA/Seven/NoTubes, 11:34:08
3.  Mirre Stallen (NED), Cube Nutswerk MTB Team, 11:54:01

Muži elite:
1. Alexey Medvedev (RUS), Elettroveneta Corratec, 9:00:42
2. Periklis Ilias (GRE), Team Protek, 9:09:10
3. Uwe Hochenwarter (AUT), Muskelkater Genesis Team, 9:09:51
4. Kristian Hynek (CZE), Česká spořitelna - Sweep cycling, 9:09:53
5. Jukka Vastaranta (FIN), Milka-Trek MTB Racing Team, 9:12:28

Muži elite masters:
1. Robert Novotný (CZE), Česká spořitelna - Sweep cycling, 10:05:05
2. Mauro Bettin (ITA), Team Full-Dynamix, 10:19:33
14. Jan Vokoun (CZE), KL sport Most, 12:16:24

Muži SK1 (18-29)
1. Daniel Jung (ITA), Mountain Heroes, 10:04:27
14. Pavel Cabelický (CZE), Česká spořitelna - Specialized MTB team, 13:08:24

Muži SK2 (30-39)
1. Martin Feichtegger (AT), Rc arbö weichberger raika, 10:35:59
14. Martin Tuček (CZE), Team JMS, 12:15:56
17. Radim Kořínek (CZE), Česká spořitelna - Specialized MTB team, 12:35:57
44. Leitmann Daid (CZE), Regal Bike, 15:50:42

Muži SK3 (40-49)
1. Ewart van der Putten (NED), www.bikedoctor.nl, 10:46:39
6. David Klíma (CZE), Česká spořitelna - Sweep cycling, 11:41:10
11. Břetislav Sovjak (CZE), Česká spořitelna - Specialized MTB team, 12:39:06
13. Jiří Buksa (CZE), Česká spořitelna - Specialized MTB team, 12:50:05

Alpentour Adventure (závod dvojic)
1. D. Polman & O. Mikule (CZE), lide&HORY Duratec, 11:05:19
2. R. Cech & K. Hannawald (AT), Seba Med, 11:17:56

Více informací o závodě a kompletní výsledky na www.mtbfestival.at

FOTOGRAFIE ZE 4. ETAPY

Ruská raketa jménem Alexey Medvěděv naposledy prolétla cílem - na celkovém 1. místě.


Nejrychlejší žena letošní trophy - Švýcarka Karin Leumannová


Je to tam - lidé&HORY Duratec zdraví v cíli...

Na prvním místě v kategorii "elite masters" - Robert Novotný


Přecpané stupně = vyhlášení celkového pořadí Alpentour Adventure

Pět nejrychlejších bikerů - na 4. místě Kristián Hynek. Jen o 2 sekundy za třetím! Škoda - s časoměřičem asi "nekalí"...

A když už jsme Dachstein kvůli mrakům neviděli během první etapy, stopli jsme si lanovku...


... a podívali se na něj pěkně zblízka!

Pak jsme zase chvíli stopovali a jedna lanovka jela dolů...

...přímo k chatě Türlwandhütte, kde točili super ionťák

A před odjezdem máme ještě malej problém. Dnes jsme ve Schladmingu vyfásli i poháry za etapová vítězství, které jsme si nevyzvedávali, protože jsme vyhlašování tak nějak bojkotovali... Je jich dost - ale snad se vejdou...
Takže zítra poslední etapa Schladming - ČR (naštěstí autem!)

 

===========ZPRÁVA Z PŘEDCHOZÍ ETAPY ===========

Účastníky Alpentour Trophy dnes čekala časovka do vrchu. Tato etapa sice měřila pouhých 15 km, ale bikeři na nich museli překonat 1100 metrů převýšení. Bohužel mraky v oblasti Dachsteinu neustoupily ani dnes. Kdo dal o sobě hodně vědět, byli fanoušci (zejména z Belgie a Holandska), kteří povzbuzovali už notně utahané borce do posledních serpentin. Časovka k horní stanici lanovky na Planai (1828 m) po dvou náročných etapách hodně bolela...

O tom by mohl vyprávět i loňský vítěz a letos průběžně druhý Uwe Hochenwarter (AUT), který dnes prožil krizi a dojel na 12. místě se ztrátou téměř 4 minut na senzačně prvního elitního řeckého silničáře a bikera Iliase Periklise, který jako jediný stlačil čas pod hranici 50 minut. Vedoucí Rus Alexey Medvěděv dojel na 4. místě a s přehledem si hlídá svůj náskok v čele závodu, který před poslední etapou činí 8 minut. Velmi dobře dnes zajel i Kristián Hynek, který se dnešním 7. místem sice posunul na 4. místo v průběžném hodnocení, ale na 2. místo ztrácí necelou minutu a na třetího 38 sekund. Zítra to tedy bude boj, držme Kristiánovi palce!

Elitní ženská kategorie potvrdila, že dnešek příliš nepatřil celkově vedoucím závodníkům. Bikerky dojely do cíle v přesně obráceném pořadí, než je průběžné pořadí závodu. První se na Planai vyškrábala Holanďanka Mirre Stallen.

Milou výjimku lze ve výsledcích zpozorovat u kategorie „elite master", kde startuje náš Robert Novotný. Ten dnes vyhrál a svůj náskok v čele navýšil již na více než 10 minut před druhým Mauro Bettinem (ITA).

Český tým lidé&HORY Duratec dokončil časovku v kategorii „Alpentour Adventure" na druhém místě se ztrátou 3 minut na vítěznou rakouskou dvojici Seba Med. Do poslední etapy bude ale nastupovat z prvního místa s náskokem 11 minut na dnešní vítěze.

Zítra již budeme znát celkové výsledky – jede se závěrečná 4. etapa, která měří 56 km a překonává 2100 výškových metrů.

Dnes jsem měl konečně šanci trochu promluvit s českými bikery. (Pod textem jejich foto z dnešní časovky)

Co na etapový závod Alpentour Trophy říká legenda českého bikingu Radim Kořínek?
„Zatím mám smíšené pocity. Včera se mi ta etapa líbila, i když to bylo hodně náročné. Ale dnes jsem si to úplně znechutil. Je vidět, že bez tréninku se závody fakt jezdit nedají. Asi před půl rokem jsme si z hecu řekli, že sem pojedeme a ten půlrok hrozně rychle utekl. Navíc chtěl jet i Kristián Hynek, tak jsme se rozhodli jet s ním. Bohužel mám najeto jen nějakých 1500 km a dnes jsem do toho kopce lezl krokem. Nedokážu si představit zítřek... Ale jinak je to pěkný závod v krásném prostředí. Radost nám dělá také Kristián. Má to slibně rozjeté, a když se mu podaří zajet třetí místo v takové konkurenci, jaká tady je, bude to skvělé."

Dojmy ze závodu nám vylíčil také Robert Novotný.
„Jsem tu už asi po třetí. Dobře se znám s pořadatelem – jel jsem i Crocodile Trophy, kterou také organizuje. Jezdím sem rád už i z toho důvodu, že to je skvělý trénink. Časovku do vrchu tu do programu zařadili asi poprvé. Byla to prostě hodinka do kopce, no..."

Poslední, kdo shrnul své pocity na Alpentour Trophy, byl nejrychlejší Čech a třetí v průběžné klasifikaci Kristián Hynek.
„Jsem tu poprvé a závod se mi moc líbí! Není to můj první etapák, protože se to nějak sešlo a během jednoho roku jsem na etapáku už po třetí. Před 14 dny jsem měl ošklivý pád na MČR v Mostě, což mě hrozně mrzelo, protože jsem měl tréninkový výpadek. První etapa se mi moc povedla – tam se asi ukázalo, že mi odpočinek prospěl. Na druhou stranu do kontextu etapového závodu taková příprava zrovna nezapadá, a tak včera jsem se hodně trápil. První den mě stál hodně sil a v druhé etapě jsem bojoval o přežití. Poslední hodina závodu bylo peklo. Když jsme sestupovali z nejvyššího bodu po skalách, začaly mě chytat křeče a ve sjezdu jsem musel být hodně opatrný, protože jsem se cítil slabý. Do posledního kopce mi to ale zase začalo jet, a tak ztráta nebyla zas až tak velká. Znamenalo to určitý časový propad, ale uhájení bedny. Takže zatím jsem spokojen, a kdyby se mi podařilo na celkovém třetím místě dojet i v poslední etapě, budu nadmíru spokojený. Přijel jsem sem bez nějakých očekávání a nevěděl, co mě čeká a jak to půjde. Když by nedopadlo slušné umístění, řekl bych si, že to byl alespoň dobrý trénink. Takhle mám ale nakročeno na dobré umístění a zítra budu bojovat."

VÝSLEDKY 3. ETAPY

Ženy elite:
1. Mirre Stallen (NED), Cube Nutswerk MTB Team, 1:05:45 (celk. 3.)

Muži elite:
1. Ilias Periklis (GRE), Team Protek, 0:49:36 (celk. 3.)
2. Jukka Vastaranta (FIN), Milka-Trek MTB Racing Team, 0:50:03 (celk. 5.)
3. Jacob Nimpf (AUT), Zweirad Janger Simplon, 0:50:37(celk. 8)
4. Alexey Medvedev (RUS), Elettroveneta Corratec, 0:50:38 (celk. 1.)
7. Kristian Hynek (CZE), Česká spořitelna - Sweep cycling, 0:51:23 (celk. 4.)

Muži elite masters:
1. Robert Novotný (CZE), Česká spořitelna - Sweep cycling, 0:57:20 (celk. 1.)
2. Andreas Gatterer (AUT), Zweirad Janger Simplon, 0:57:52 (celk. 5.)
3. Markus Bless Tower (SUI), Sports-VC Eschenbach, 0:58:35 (celk. 4.)
14. Jan Vokoun (CZE), KL sport Most, 1:07:52 (celk. 14.)

Muži SK1 (18-29)
1. Micha van den Eynde (BEL), MTB Rudi-Bike, 0:56:45 (celk. 3.)
16. Pavel Cabelický (CZE), Česká spořitelna - Specialized MTB team, 1:15:31(celk. 14.)

Muži SK2 (30-39)
1. Kris Willemsens (BEL), Team sporthulp, 0:59:04 (celk. 3)
14. Martin Tuček (CZE), Team JMS, 1:06:21 (celk. 15.)
34. Radim Kořínek (CZE), Česká spořitelna - Specialized MTB team, 1:17:26 (celk. 16.)
47. Leitmann Daid (CZE), Regal Bike, 1:31:44 (celk. 44.)

Muži SK3 (40-49)
1. Ewart van der Putten (NED), www.bikedoctor.nl, 0:59:07 (celk. 1.)
7. David Klíma (CZE), Česká spořitelna - Sweep cycling, 1:06:31 (celk. 7.)
12. Břetislav Sovjak (CZE), Česká spořitelna - Specialized MTB team, 1:11:55 (celk. 12.)
16. Jiří Buksa (CZE), Česká spořitelna - Specialized MTB team, 1:15:09 (celk. 14.)

Alpentour Adventure (závod dvojic)
1. R. Cech & K. Hannawald (AT), Seba Med, 1:01:33(celk. 2.)
2. D. Polman & O. Mikule (CZE), lide&HORY Duratec, 1:04:34 (celk. 1.)

Celkové pořadí Alpentour Trophy po 3 etapách - ZDE.

Celkové pořadí Alpentour Adventure po 3 etapách - ZDE.

Více informací o závodě na www.mtbfestival.at

 

FOTOGRAFIE:


Vítěz dnešní časovky Ilias Periklis (GRE) - čerstvý v nejlepším čase...


Průběžní lídři svých kategorií (zcela vlevo Robert Novotný)


Posledních 50 metrů do cíle...


Poslední krutá "zákruta"


Vedoucí muž Alpentour Trophy - Alexey Medvedev (RUS)


MTB legenda Bart Brentjens (NED) - mimochodem majitel zlaté olympijské medaile a také týmu Milka-Trek (včetně toho kamionu - viz fotky z 1. etapy)


===========ZPRÁVA Z PŘEDCHOZÍ ETAPY ===========

Dnešní etapa (56 km / 2400 m) by se dala označit za královskou, která závod přehoupla do druhé, snazší poloviny. Bikeři nejprve vystoupali na vrchol zimního střediska Hochwurzen (1849 m) a potom do úžasné oblasti ledovcových jezer Giglacher Seen v nadmořské výšce 2000 m. Stoupání vedoucí i přes sněhová pole (mimochodem pokrytá červeným pískem ze Sahary) bylo zážitkem a tvrdou zkouškou zároveň. To ale ještě nikdo netušil, co bude následovat za vysokohorskou chatou Giglachhütte. Sjezd – nebo spíše „seběh" po kamenech, skalkách, přes mokřadiska atd. Zkrátka po pěšině, která je v turistických průvodcích značená pro pěší turisty jako velmi obtížná. Kdo se těšil (asi všichni), že nastoupané metry přetaví v dlouhý sjez, ve kterém si odpočine, byl nemile překvapen... Bylo pod mrakem, nepršelo a přírodní kulisa i pohyb po sněhu učinily z této etapy nádherný kus dobrodružství. Nejvíce asi pro australského závodníka Michaela Crosbieho, který přišel do kontaktu se sněhem poprvé v životě a hned na kole, chudák...

 

Ruská raketa Alexey Medvěděv včera odstartovala let na zlatou planetu, který už bude po dnešní etapě těžké zastavit. Pokoušel se o to loňský vítěz Uwe Hochenwarter (AUT), který s ním držel tempo až do chvíle, kdy ho v extrémní skalnaté pasáži za nejvyšším bodem (Giglachersee) potkal defekt. Do cíle nakonec dojel se ztrátou 3,5 minut. Medvěděv tak zvýšil náskok v průběžném hodnocení a oproti Hochenwarterovi má už 5,5 minuty k dobru. Kristián Hynek na včerejší skvělé druhé místo nenavázal, když dnes dojel na 5. místě se ztrátou 7 minut na vítěze. Celkově si ale tento jediný Čech v elitní kategorii drží skvělé 3. místo. Čtvrtý z úvodní etapy - Švýcar Ralph Näf - dnes odstoupil, jelikož včera ani dnes se podle jeho slov „vůbec necítil dobře".

V elitní ženské kategorii nedošlo k žádnému překvapení a Švýcarka Karin Leumannová (mistryně Evropy v XC) si dojela pro vítězství s velkým náskokem před Mary McConnelougovou (USA).

K příjemnější změně pro české barvy došlo v kategorii „elite masters". Robert Novotný přijel do cíle s náskokem 6 minut před druhým Micha de Vriesem (NED) a zároveň se posunul i do čela celkového hodnocení této kategorie. Včerejšího vítěze – Itala Mauro Bettiniho – postihl defekt. Kde jinde než na ostrých skalních výstupcích za Giglachersee...

A našemu týmu lidé&HORY Duratec se povedlo udržet celkové první místo v závodě dvojic „Alpentour Adventure", když jsme do cíle přijeli s náskokem 9 minut .

Zítra se jede časovka na Planai (1828 m). Uvidíme, jak to vše dopadne, ale velké změny v průběžném pořadí by asi přinést neměla...

A co na průběh dnešní etapy a vůbec letošní Alpentour Trophy říká sám hlavní organizátor – Gerhar Schönbacher (na fotografii)?

„Dnešní etapa zavítala do divokého vysokohorského prostředí, tím pádem byla hodně těžká a řekl bych přímo selektivní. Pro nezkušené jezdce to bylo asi peklo. Ale když na závod přijede tolik elitních jezdců, je dobré takovou zkoušku zařadit. Za třináct let, co Alpentour Trophy pořádám, se nezúčastnilo tolik elitních závodníků, a navíc z tolika zemí... Dnes například dojel na třetím místě Fin a hned za ním Řek!"

VÝSLEDKY 2. etapy:

Ženy elite:
1. Karin Leumann (SUI), 3:39:44 (celk. 1.)

Muži elite:
1. Alexey Medvedev (RUS), Elettroveneta Corratec, 2:51:10 (celk. 1.)
2. Uwe Hochenwarter (AUT), Muskelkater Genesis Team, 2:54:42 (celk. 2.)
3. Jukka Vastaranta (FIN), Milka-Trek MTB Racing Team, 2:56:13 (celk. 7.)
4. Periklis Ilias (GRE), Team Protek, 2:57:12 (celk. 4.)
5. Kristian Hynek (CZE), Česká spořitelna - Sweep cycling, 2:58:09 (celk. 3.)

Muži elite masters:
1. Robert Novotný (CZE), Česká spořitelna - Sweep cycling, 3:17:16 (celk. 1.)
2. De Vries Micha (NED), Cube - Nutswerk MTB Team, 3:23:14 (celk. 2.)
14. Jan Vokoun (CZE), KL sport Most, 4:04:51 (celk. 14.)

Muži SK1 (18-29)
1. Daniel Jung (ITA), Mountain Heroes: 3:12:40 (celk. 1.)
14. Pavel Cabelický (CZE), Česká spořitelna - Specialized MTB team, 4:19:46

Muži SK2 (30-39)
1. Martin Feichtegger (AT), Rc arbö weichberger raika, 3:23:47 (celk. 1.)
11. Martin Tuček (CZE), Team JMS, 3:59:24 (celk. 16.)
13. Radim Kořínek (CZE), Česká spořitelna - Specialized MTB team, 4:01:00 (celk. 15.)
43. Leitmann Daid (CZE), Regal Bike, 5:16:53 (celk. 44.)

Muži SK3 (40-49)
1. Ewart van der Putten (NED), www.bikedoctor.nl, 3:36:07 (celk. 1.)
7. David Klíma (CZE), Česká spořitelna - Sweep cycling, 3:53:19 (celk. 7.)
13. Jiří Buksa (CZE), Česká spořitelna - Specialized MTB team, 4:15:57 (celk. 14.)
14. Břetislav Sovjak (CZE), Česká spořitelna - Specialized MTB team, 4:16:23 (celk. 13)

Alpentour Adventure (závod dvojic)
1. D. Polman & O. Mikule (CZE), lide&HORY Duratec, 3:36:55 (celk. 1.)

FOTOGRAFIE:

Start druhé etapy z náměstí ve Schladmingu


Scéna jako z ruského filmu - v hlavní roli Alexey Medvěděv


Druhý Uwe Hochenwarter projíždí cílem


Po závodě jsme se jeli s Ondrou trochu projet...


... a konečně jsme přijeli k pořádné občerstvovačce!


Hned jsme zkusili, jakej ten Schladminger je. Po dvou dnech závodění hořká rezavá voda fakt chutná (asi tak 100x lépe než ionťák)!


Navečer jsme ještě zašli na místní dirt jump contest, na kterém se létalo vysoko nad městem...


Tenhle borec čistě odjel frontflip!


... a tenhle si musel pro kolo dojít někam dolů - snad až na náměstí.


===========ZPRÁVA Z PŘEDCHOZÍ ETAPY ===========


Účastníci čtyřdenního závodu Alpentour Trophy mají za sebou první etapu (73 km / 2800 m). Čeští bikeři byli dnes na rozdíl od sluníčka či modré oblohy vidět. Hned na úvod čekala na rekordní počet účastníků (přes 300) z 24 zemí pořádná zkouška. Od startu až do poloviny závodu se jelo v dešti a zrovna první etapa vedla hodně po kořenech, úzkých bahnitých trailech – takže dnes to zadarmo rozhodně nebylo. Nehledě na převýšení etapy... Majestátné jižní stěny Dachsteinu a daleké výhledy na okolní alpské velikány letos bohužel zůstaly skryty za šedobílou oponou.

 

Závod vyhrála „ruská stíhačka" Alexey Medvěděv, která si na časomíře v cíli přečetla čas 3:04:13. Co nás ale může hodně těšit je, že s odstupem jedné minuty a 25 sekund za ním dojel náš elitní biker Kristián Hynek. Na třetím místě první etapu dokončil loňský celkový vítěz – Rakušan Uwe Hochenwarter. Bramborovou kaši si dal známý to švýcarský borec Ralf Näf, který na Hynka ztrácí něco málo přes minutu. Alexey Medvěděv ve sjezdu z nejvyššího bodu pod Dachsteinem příliš nemačkal brzdy a vytvořil si náskok, který se mu podařilo překvapivě uhájit a na čáru ve Schladmingu. A pak, že se závody vyhrávají jen do kopce...

Elitní kategorii žen ovládla Švýcarka Karin Leumannová, která porazila Američanku dobře známou ze světových pohárů - Mary McConnelougovou.

V kategorii „elite master" má závod velmi slibně rozjetý Robert Novotný, který za vítězným Mauro Bettinem (ITA) zaostal o jednu minutu a zítra bude startovat – stejně jako Hynek – z druhé pozice ve své kategorii. V ní startuje také Honza Vokoun, který skončil na 14. místě.

Do etapových bojů vyrazila také dvacítka dvoučlenných týmů v kategorii „Alpentour Adventure". Naše duo lidé&HORY Duratec (O. Mikule, D. Polman) se nakonec do cíle protrápilo na celkovém prvním místě s pětiminutovým náskokem na domácí rakouskou dvojici.

Na start se letos postavilo celkem 12 Čechů, což je nejspíš dosavadní maximum. Mezi nimi se ukázal například i český Olympionik Radim Kořínek. Jak si Češi v první etapě vedli, přinášíme i v přehledu výsledků.

Co na etapu říká Honza Vokoun, který Alpentour Trophy absolvoval i loni:

„Bylo to těžký, ale krásný. Nádherný technický sjezdy... A to bahýnko to udělalo ještě zajímavější. Loni byla tahle etapa jednodušší, protože to nebylo tak promáčené."

VÝSLEDKY:

Ženy elite:
1. Karin Leumann (SUI), 1 03:47:54

Muži elite:
1. Alexey Medvedev (RUS), Elettroveneta Corratec, 3:04:13
2. Kristián Hynek (CZE), Česká spořitelna - Sweep cycling, 3:05:38
3. Uwe Hochenwarter (AUT), Muskelkater Genesis Team, 3:06:13
4. Ralf Näf (SUI), Multivan Merida Biking Team, 3:06:46
5. Matthias Leisling (GER), Muskalkater Genesis Team, 3:07:44

Muži elite masters:
1. Mauro Bettin (ITA), Team Full-Dynamix2, 3:21:14
2. Robert Novotný (CZE), Česká spořitelna - Sweep cycling, 3:22:13
3. De Vries Micha (NED), Cube - Nutswerk MTB Team, 3:28:50
14. Jan Vokoun (CZE), KL sport Most, 4:06:18

Muži SK1 (18-29)
1. Daniel Jung (ITA), Mountain Heroes: 3:23:07
14. Pavel Cabelický (CZE), Česká spořitelna - Specialized MTB team, 4:24:17

Muži SK2 (30-39)
1. Martin Feichtegger (AT), Rc arbö weichberger raika, 3:33:42
16. Radim Kořínek (CZE), Česká spořitelna - Specialized MTB team, 4:14:14
17. Martin Tuček (CZE), Team JMS, 4:18:20

Muži SK3 (40-49)
1. Ewart van der Putten (NED), www.bikedoctor.nl, 3:36:07
7. David Klíma (CZE), Česká spořitelna - Sweep cycling, 3:50:54
10. Břetislav Sovjak (CZE), Česká spořitelna - Specialized MTB team, 4:06:28
14. Jiří Buksa (CZE), Česká spořitelna - Specialized MTB team, 4:14:14

Alpentour Adventure (závod dvojic)
1. D. Polman & O. Mikule (CZE), lide&HORY Duratec, 03:42:21
2. R. Cech & K. Hannawald (AT), Seba Med, 3:47:37
3. M. Bernd & K. Jochen (AT), Crazy Cross Biker, 3:52:12

Kompletní výsledky Alpentour Trophy: ZDE

Kompletní výsledky Alpentour Adventure: ZDE

Více informací o závodě na: www.mtbfestival.at

FOTOGRAFIE:


Nejrychlejší muž první etapy v cíli - Alexey Medvěděv (RUS)


Mary McConnelougová (USA) v blátíčku...


Tým olympijského vítěze Barta Brentjense (NED) nepřehlédnete... Bohužel Milku ani Treky zatím nerozdávaj :-) A samolepky neberem.


Tým lidé&HORY Duratec v cíli


Samo se to neomeje...


...boužel fakt ne.


===========ZPRÁVA Z PŘEDCHOZÍ ETAPY ===========

Po roce se opět sjíždějí bikeři do rakouského Schladmingu, aby se po čtyři dny trochu potrápili po místních kopcích na etapovém závodě ALPENTOUR TROPHY.

 

A lidé&HORY budou opět u toho - aktivně v pelotonu i coby mediální partner. Letos se na start závodu dvojic "Alpentour Adventure" postaví i náš tým lidé&HORY Duratec ve složení: Ondra Mikule a Dan Polman. Každý večer budeme přinášet on-line zpravodajství. Jinak z českých bikerů tu je mnoho borců, kteří se mají šanci v mezinárodní konkurenci prosadit. Ale uvidíme po zítřejší první etapě vedoucí pod jižní stěny Dachsteinu. Tak džte palce...


Dnes jsme s Ondrou stihli takový malý cykloturistický prolog nad Schladmingem

A co nás čeká v následujících dnech:
220 kilometrů, ale především pak poctivých 8800 metrů převýšení ve čtyřech etapách:

1/ 79 km - 2900 m
2/ 73 km - 2700 m
3/ 16 km - 1100 hm (časovka do vrchu)
4/ 52 km - 2100 hm


A když už zítra jedem pod jižní stěny Dachsteinu - tak tady je malá ochutnávka...

Web Alpentour Trophy:
www.mtbfestival.at