České
feráty
Redakce
Předplatné
Inzerce
Archiv
čísel
Kempy
a kurzy
Mezinár.
festival
alpinismu
ALPEN-
VEREIN.CZ

Alex Txikon plánuje zimní výstup na Mt. Everest

Pětatřicetiletý španělský extrémní horolezec Alex Txikon pokračuje ve svém zimním tažení po nejvyšších horách světa. Na zimu 2017 přichystal velmi výživné sousto v podobě zimního výstupu na Mt. Everest (8848 m) bez použití umělého kyslíku. Na cestě za jeho velkým snem ho doprovodí neméně známý krajan – horolezec a extrémní lyžař Carlos Rubio (28). V roli kameramanů na nejvyšší horu světa s nimi vyrazí ještě dvojice Aitor Barez a Pablo Magister. Čtveřice Španělů by měla dorazit 25. 12. 2016 do Kathmandu a během prvního týdne v lednu 2017 má v plánu vybudovat základní tábor.


Zleva: Jose Fernandez a Alex Txikon po výstupu na Laila Peak

 

Do dnešní doby vystoupilo na Mt. Everest v zimním období 15 lidí, z toho pouze jediný bez použití umělého kyslíku – legendární Ang Rita Sherpa 22. prosince 1987, který měl velké štěstí na mimořádně dobré počasí. Jako prvním se to povedlo Polákům Krzysztofu Wielickému a Leszkovi Cichému 17. února 1980. Od roku 1993 v zimě na vrcholu Mt. Everestu nikdo nestál.

Alex Txikon je velmi zkušeným himálajistou, který se v poslední době specializuje na zimní výstupy. Stál na 11 osmitisícovkách, jako první v zimním období stanul na vrcholu Laila Peak (6096 m) a loni se společně se Simonem Morem a Muhammadem Ali Sadparou postarali o senzační zimní prvovýstup na Nanga Parbat (8126 m). K dosažení všech 14 osmitisícovek mu chybí tři nejvyšší: Kangchenjunga, K2 a aktuální cíl zimní expedice – Mount Everest.


Na vrcholu Nanga Parbatu (únor 2016) - zleva: Ali Sadpara a Alex Txikon

 

Zimní výstup na nejvyšší horu světa představuje enormní dávku zkušeností, lidského vypětí, ale i štěstí. Velmi nízké teploty mají tendenci ještě více snižovat atmosférický tlak, do toho horolezce sužuje mráz, vítr... Jedná se o velmi ultimativní dobrodružství na hranici možného, které na nazval na svém blogu Stephan Nestler jako „five star risk“. Španělům budeme držet palce a vám přinášet průběžné zprávy...

 

Zdroj: http://blogs.dw.com/adventuresports/, lidé&HORY