České
feráty
Redakce
Předplatné
Inzerce
Archiv
čísel
Kempy
a kurzy
Mezinár.
festival
alpinismu
ALPEN-
VEREIN.CZ

Akce v Jižním Tyrolsku

Letošní zimní sezóna nasvědčuje tomu, že se v Jižním Tyrolsku rozhodně nebudete nudit. Zde je přehled těch nejzajímavějších akcí, které můžete navštívit a zpestřit si tak zimní dovolenou. Potkáte při nich zároveň ty největší hvězdy českého i světového sportovního světa, jako například Martinu Sáblíkovou, Ondřeje Banka, Lukáše Bauera či Ole Einar Bjoerndalena.

LEDEN

Světový pohár v biatlonu v Antholz/Anterselva
Biatlonové závody se v Antholz jezdí již přes 30 let a patří k tradičním místům ve světě sportu a biatlonu. Letošní závody se uskuteční od 20. do 23. ledna 2011. Pokud si zakoupíte jakoukoliv vstupenku na závod, získáte tím jednodenní skipas do střediska Kronplatz zcela zdarma, kde si zalyžujete na 107 km sjezdovek.

Světový pohár v běhu na lyžích série Tour de Ski 2011
Série závodů Tour de Ski se letos opět vrátí do běžeckých areálů v Toblachu/Dobiacco a Cortině d´Ampezzo, a to v termínu od 5. do 6. ledna 2011. V loňském roce právě zde zajel Lukáš Bauer nádherné druhé místo, tak věřme že letos stříbrný kov z loňska pozlatí. V údolí Hochpustertal si na své přijdou i amatérští běžkaři, pro které je tu upravováno 200 km tratí pro klasiku i bruslení.

Mistrovství Evropy v rychlobruslení
Oblast Ritten/Renon v Jižním Tyrolsku má ve světě rychlobruslení výborné jméno již spoustu let. V první řadě zde mají perfektní led a jedná se taky o nejrychlejší 400 metrů dlouhou dráhu pod širým nebem. Okruh se nachází v nadmořské výšce 1200 metrů a je obklopen majestátními Dolomity. Na Mistrovství Evropy 2011 se očekává účast závodníků z 20 zemí a až 4000 fanoušků, termín konání závodu je od 7 do 9. ledna 2011. Věřme, že i Martina Sáblíková odveze ze závodu medaili. Vstupenky si můžete zakoupit již od 30 €.

Balónový festival v Dolomitech
Balóny zbarví nebe jihotyrolského údolí Hochpustertal od 7. do 16. ledna 2011. Na balóny se ovšem nemusíte jen dívat ze země, ale sami se můžete i proletět. Let balónem vám zabere zhruba půl dne a do koše se vejde 2 – 5 lidí. Cena letu pro jednu osobu je 215 €. Údolí Hochpustertal leží v Dolomitech a hlavní dominantou je bezesporu masív Drei Zinnen/Tre Cime. Výhledy na Dolomity z balónu budou jistě pro každého nezapomenutelným zážitkem.

ÚNOR

Běžkařský závod údolím Gsiesertal/Val Casies
Žádný jiný sportovní podnik v Jižním Tyrolsku nepřitahuje tolik příznivců běžeckého lyžování jako tento závod. Zhruba 2 500 sportovních nadšenců si zde 19 a 20. února 2011 změří své síly v závodech na 30 a 42 kilometrů bruslením nebo klasickou technikou. Na start závodu se letos postaví „norský král biatlonu“ Ole Einar Bjoerndalen. Startovné na každý ze závodů činí 45 €. V případě, že byste jeli oba závody, získáte slevu.

DUBEN

Nejdelší obří slalom světa "Gardenissima" ve Val Gardeně
Trať nejdelšího obřího slalomu světa z horských pastvin Seceda až do údolí Col Raiser je 6 km dlouhá. Termín letošního závodu je stanoven na 3. dubna 2011. Zúčastnit se může téměř kdokoliv, podmínkou je předložení potvrzení od lékaře. Vysoká účast závodníků v minulých letech je důkazem, že podmínky k lyžování jsou v údolí Val Gardena ideální až do jara. V loňském roce zvítězil český lyžař Ondřej Bank ve druhém nejrychlejším čase historie závodu. Letošní cena startovného je 90 €.