České
feráty
Redakce
Předplatné
Inzerce
Archiv
čísel
Kempy
a kurzy
Mezinár.
festival
alpinismu
ALPEN-
VEREIN.CZ

Adam Ondra vicemistrem světa v lezení na obtížnost, Jakub Konečný na 6. místě!

Adam Ondra získal na právě probíhajícím MS v lezení v Innsbrucku stříbro v lezení na obtížnost. Zlato, které obhajoval z minulých dvou ročníků, mu uteklo o vlásek. Celkem má z MS v lezení na obtížnost šest cenných kovů. Další disciplíny ho čekají. Adam do finále nastupoval se smíšenými pocity po velmi vydařené kvalifikaci a semifinále, které ale naopak podle jeho představ úplně neproběhlo. Do finálové cesty ale nalezl klidně a vyrovnaně. V cestě se dostal stejně daleko jako domácí vítězný Jakub Schubert, takže o konečném pořadí rozhodly výsledky ze semifinále, kde se Schubert umístil před Adamem. „Stříbro na Mistrovství světa je dobrý výsledek, nicméně já jsem se v tom finále cítil hodně dobře a když jsem spadl, tak jsem byl dost naštvanej, protože jsem nespadl úplně unavej. Ale bohužel najednou tam byl krok, kterej mi prostě připadal takřka nemožnej,“ vypráví těsně po závodě Adam.

Z nedělního semifinále postupoval do večerního finále z 5. pozice, kdy ho cesta potrápila. „Byla to nepříjemná cesta a hlavně jsem se od začátku potýkal s příliš suchou kůží, což na těchto dost specifických chytech, které nemají moc velké tření, byl velký problém. Od začátku jsem lezl ve velké nepohodě a musel jsem to celou dobu bohužel dost kontrolovat. Kvůli tomu jsem do těžkého místa dolezl dost unavený a neměl jsem na to, abych tam předvedl víc. Semifinále bylo vlastně nejdůležitější cesta tohoto závodu, kterou jsem trošku pokazil. Jednak takticky, vzhledem k tomu, že jsem si špatně rozehřál kůži, no a pokazil jsem to trochu i tím čtením té cesty těsně před tím, než jsem spadl.“ okomentoval semifinálový výsledek Adam.

„Každopádně stříbro je rozhodně dobrý a těším se na další disciplíny. Bouldering bude velmi důležitý a hlavně postoupit z kvalifikace, kdy to nebude nic jednoduchýho,“ říká na závěr Adam, který na letošním MS startuje ve všech disciplínách. V dalších dnech ho tedy čeká bouldering, lezení na rychlost a také tzv. „Combined“, nová disciplína v olympijském formátu pro Tokio 2020, která kombinuje lezení na obtížnost, bouldering a lezení na rychlost.

foto: Lukáš Bíba

 

Skvělý výkon předvedl i druhý Čech, který se probojoval do finálové desítky - Jakub Konečný. Z Innsbrucku si odváží parádní 6. místo! Oběma českým reprezentantům gratulujeme!

 

Výsledky finále:

1/ Schubert Jakob (AUT)
2/ Ondra Adam (CZE)
3/ Megos Alexander (GER)
4/ Narasaki Meichi (JPN)
5/ Škofic Domen (SLO)
6/ Konečný Jakub (CZE)
6/ Takata Tomoaki (JAP)
8/ Lehmann Sascha (SUI)
9/ Bombardi Marcello (ITA)
10/ Harada Kai (JAP)

 

Další fotografie Adama Ondry z MS v Innsbrucku:

foto: Lukáš Bíba