České
feráty
Redakce
Předplatné
Inzerce
Archiv
čísel
Kempy
a kurzy
Mezinár.
festival
alpinismu
ALPEN-
VEREIN.CZ

Adam Ondra se vrátil z Japonska

Adam Ondra se vrátil ze zajímavého lezeckého tripu do Japonska. Pozvala ho tam legenda nejen japonské scény - Yuji Hirayama, který posbíral za dlouhou kariéru mnoho vítězství v SP, těžké cesty ve skalách až po několik skalpů v Yosemitech. Dnes mimo jiné pořádá i bouldrové závody The North Face Cup, kterého se Adam zúčastnil. Jelikož mu nevyšel druhý bouldr z celkem osmi, skončil na 4. místě. Potom ovšem i navzdory špatného počasí vyrazil společně se současnou hvězdou Sachi Ammou do bouldrové oblasti Mizugaki, kde doslova vyhrabali ze sněhu vysněný bouldr Asagi Madara 8C - nakonec jej přelezl Adam, Sachi i  Chon Jong-Won. Tento korejský mladíček, vítěz celkového hodnocení SP v loňském roce, před tím jště nikdy nezkoušel 8C a ani 8B+. V těžkých podmínkách se Adam neúspěšně pokoušel dát na flash cestu Flat Mountain v oblasti Futago. Tato cesta, česky „plochá hora“ je v překladu příjmení Yujiho Hirayamy, který v roce 2003 udělal touto cestou jednu z nejtěžších na světě, obtížnost 9a/a+, v dešti to nakonec stačilo na cesty za 8b.

Adam odjel z Japonska nadšený - zde je pár jeho postřehů: "Lezení totiž v Japponsku není okrajovou záležitostí. V samotném okolí Tokia je údajně přes 200 stěn a bouldrovek a další rostou, stejně jako počet lezců. Na The North Face Cup, který se koná vždy v březnu, si účast musí každý vybojovat dokonce v regionálních kolech. Celkový počet účastníků včetně regionálních kol byl tedy letos přes 2000!"

"Japonci se po stěně či skále pohybují se samozřejmostí a zároveň vášní, kterou jsem nikdy neviděl. Vše krásně zapadá do jejich životní filosofe, která jim přináší duševní vyrovnanost a spokojenost, se kterou akceptují s úsměvem i třeba prohru na závodech. Úcta k přírodě, úcta k ostatním lidem. Dá se toho v Japonsku dost co učit..."

Podrobnosti přineseme v lidé&HORY v čísle 3/2016.

Foto: Eddie Gianelloni