České
feráty
Redakce
Předplatné
Inzerce
Archiv
čísel
Kempy
a kurzy
Mezinár.
festival
alpinismu
ALPEN-
VEREIN.CZ

Adam Ondra před MS: „Tak hodně jsem na stěně nikdy netrénoval.“

Náš nejlepší sportovní lezec Adam Ondra letos vynechává závody světového poháru a bude se plně koncentrovat na Mistrovství světa v lezení, které se bude konat 15. – 24. 7. 2011 v italském Arcu. Více o svých plánech nám Adam prozradil na tiskové konferenci, která se konala 30. 6. v centrále CzechTourismu na Vinohradech. Z horolezců se konference účastnil i Marek Holeček, který letos chystá společně se Zdeňkem Hrubým ambiciózní projekt v nejvyšší stěně světa - Rupálské stěně Nanga Parbatu (více ZDE). Z funkcionářů se účastnil generální ředitel Czech Tourism Rostislav Vondruška a místopředseda ČHS Petr Resch. Tisková konference vyvrcholila exhibicí Adama Ondry na umělé stěně umístěné před budovou.


Zleva: ředitel Czech Tourism Rostislav Vondruška a místopředseda ČHS Petr Resch, Marek Holeček a Adam Ondra

Adame, letos se bude MS konat v Arcu. Bude se lézt na stejném profilu, jako při závodě Rock Master?
Ano, je to hodně dlouhá a vytrvalostní stěna, která mi příliš nesedí. Preferoval bych spíše něco boulderovějšího a silového. Ale přizpůsobil jsem tomu trénink, tak uvidíme. Profil možná dozná nějakých změn, ale bude to asi hodně podobné závodu Rock Master.

Takže na skalách jsi teď moc nebyl...
Samozřejmě, že když chci natrénovat co nejvíc na závody, musím lézt na stěnách. Když mám umělé chyty pod rukama, je to úplně jiný pocit, než lézt na skále. Velký rozdíl je ve vytrvalosti. Skalní lezení je spíše o několika těžkých krocích, ale málokterá cesta je tak homogenní a trvale obtížná, jako jsou ty uměle postavené. Na skále se dá najít odpočinek, ale na závodech lezeš těch 40 – 50 kroků bez odpočinku. Takže poslední měsíc a půl jsem lezl jen na umělé stěně. Tak hodně jsem na stěně nikdy netrénoval.

Jak tedy vypadá tvůj tréninkový týden?
Teď před mistrovstvím světa trénuji pětkrát týdně. Odpočinek mám vždy v pondělí a v pátek. Lézt chodím vždy ráno před školou – zajdu tak na 40 minut na kampus nebo na takovou otáčející se hrazdu na trénink oblin. Odpoledne trénuji zhruba 2,5 - 3 hodiny na stěně. V odpočinkových dnech dělám něco pro kondici – například zajdu na spinink nebo si lehce zaběhám.

Začal jsi poměrně hodně trénovat už v dětském věku. Nemůže v tvém případě ještě dojít k následkům nějakého přetížení?
Netrénoval jsem zdaleka tak velké objemy jako teď. Když začneš lézt brzo, získáš o to více zkušeností. A druhou velkou výhodou – je to asi diskutabilní názor, ale já si za ním stojím – je, že když člověk leze už od dětství, jeho šlachy si na zátěž začnou postupně zvykat a tělo se tak stává v pozdějším věku mnohem odolnějším a méně náchylným ke zraněním. To se nedá říct o lezcích, kteří začnou v osmnácti a rovnou skočí do tvrdého tréninku. Je možné se hodně rychle zlepšit, ale tělo na to není připravené...

Na skálách je vidět mnoho malých dětí a mládeže. Čím to je, že jsi úplně někde jinde?
No, tak určitě mám obrovský talent a lezením jsem naprosto posedlý. Těším se na každý trénink a miluju ten pohyb po skále.

Pomáhá ti někdo s nácvikem techniky?
Vzhledem k tomu, že už mám tolik nalezené, tak jsem si na to sám přišel. Jsem v podstatě samouk. Vždy jsem se snažil lézt vše na on sight na první pokus a vymýšlel jsem vše sám. Lezl jsem s rodiči, ale nikdy mi neříkali, kam mám dát nohu a tak...

Světového poháru se tedy nebudeš zúčastňovat vůbec?
Zúčastním se jednoho pohárového závodu v lezení na obtížnost v Chamonix (12. – 13. 7.).

Co Tomáš Mrázek - dlouho byl v absolutní špici a teď se na závodech neukazuje vůbec...
Měl zranění. Navíc když závodíš tak dlouho na takové úrovni, tak motivaci k závodění postupně ztrácíš a raději se věnuješ lezení na skalách.

Na mistrovství světa jsi přihlášen i do závodu v lezení na rychlost...
Je tam i disciplína „kombinace“ a rád bych v ní byl klasifikován. Prostě si tam tu jednu cestu nějak vylezu, abych měl body do konečného umístění. O nic jiného tam nejde.

Za kolik to dáš?
To opravdu nevím... Tak za 25 sekund... Hlavně se při tom nezranit – to bude nejdůležitější.

Je pro tebe olympiáda motivací?
Určitě to je velká motivace. Kdyby se lezení dostalo na olympiádu, tak by se hodně zpopularizovalo a byl by to pro něj přínos. Je to můj sen.

Jaké jsou tvé letošní cíle kromě mistrovství světa?
Po mistrovství bych se chtěl zase naplno věnovat skalnímu lezení. Chystám se například do Jižní Afriky.

DALŠÍ FOTOGRAFIE Z TISKOVÉ KONFERENCE:


Petr Resch prezentuje poslání Českého horolezeckého svazu


Marek Holeček představil expedici "Wild Choice" mířící na Nanga Parbat


Dva přední reprezentanti ČHS - Marek Holeček a Adam Ondra


Adam Ondra na stěně před budovou CzechTourism


... v rámci tiskovky stihl Adam i trochu potrénovat.