České
feráty
Redakce
Předplatné
Inzerce
Archiv
čísel
Kempy
a kurzy
Mezinár.
festival
alpinismu
ALPEN-
VEREIN.CZ

Adam Ondra další prvovýstup za 9b +VIDEO

V pátek 22. dubna uskutečnil Adam Ondra první volný přelez cesty La planta de shiva (9b) ve španělské oblasti Villanueva del Rosario. Zde se mu 9. dubna povedlo i opakování cesty Chilam Balam (9b), která byla mnohými považována za nejtěžší na světě. Adam ale považuje cestu La planta de shiva, která je jen o pár metrů vedle, za těžší – a vůbec nejtěžší ze svých pěti 9b! Přelezení 40 m dlouhé linie vytvořené místními lezci totiž vyžaduje enormní vytrvalost, protože nedisponuje prakticky žádnými odpočinkovými místy. Více Adam Ondra: „Byl to neuvěřitelný boj, ale zároveň neskutečná zábava. Druhá polovina cesty je bez odpočinku a vyznačuje se velmi drobnými chyty vyžadujícími specifické pohyby. Musel jsem se hodně koncentrovat a soustředit se na techniku, ale také efektivitu, protože jsem cítil, že se pohybuju na hraně svých sil."

Adam Ondra při prvovýstupu cestou Chaxi raxi, Oliana (ESP)

Adam dodal skvělému výkonu ještě rozměr „nadpřirozenosti", když následující den přelezl celkem tři cesty o obtížnosti 8c+ v Achidoně!

„Do Španělska se už delší dobu nehodlám vracet, protože se musím začít připravovat na mistrovství světa, které se koná v červenci v Arcu. Závodní cesty se od těch na skále dost liší. Zejména tam není nikde žádná možnost odpočinku, a tak je třeba trénovat především vytrvalost."

TIP: Video z cesty La planta de shiva (9b)

Přehled cest o obtížnosti 9b, které má Adam Ondra na svém kontě:

3/2010: Golpe de estado, Siurana (ESP) – první opakování po Ch. Sharmovi (2008)
2/2011: La capella, Siurana (ESP) – první volný přelez
3/2011: Chaxi raxi, Oliana (ESP) – první volný přelez
4/2011: Chilam balam, Villanueva del Rosario (ESP) – první opakování po B. Fernandezovi (2003)
4/2011: La planta de shiva, Villanueva del Rosario (ESP) – první volný přelez

 

Zdroj: Planetmountain.com